Warto wykorzystać promocje w marketach, bo dzięki nim przygotujemy nie tylko pyszne dania, ale też i tanie. Podpowiadamy, w których sklepach szukać produktów w atrakcyjnych cenach, by przygotować kolację lub obiad według naszych przepisów.

Promocje w Biedronce - kiełbasa z białą fasolą

W Biedronce do soboty (12.06.2021) za 100 g kiełbasy śląskiej Kraina Wędlin zapłacimy z kartą Moja Biedronka tylko 0,99 zł.

Kiełbasa z białą fasolą

Kiełbasa z białą fasoląKiełbasa z białą fasolą Marcin Urban

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Kiełbasa z białą fasolą - składniki

2-3 papryki (żółte lub czerwone)
600 g kiełbasy pokrojonej w kawałki
3 łyżki oleju
6 ząbków czosnku
800 g ugotowanej białej fasoli
sól
pieprz
1 i 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
6 łyżek posiekanej natki
2 łyżki soku z cytryny
oliwa do skropienia potrawy

Kiełbasa z białą fasolą - przygotowanie

Papryki opiekamy w piekarniku, obieramy ze skórki, kroimy w paski. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną kiełbasę. Wyjmujemy, a na patelnię wrzucamy 3 całe ząbki czosnku i smażymy na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dorzucamy paprykę, kiełbasę i fasolę. Mieszamy, smażymy na małym ogniu 2 minuty, przyprawiamy solą i pieprzem.

Pozostałe ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy ze szczyptą soli, mieszamy ze skórkę z cytryny i przyprawiamy. Dodajemy do składników na patelni, mieszamy. Posypujemy natką, przyprawiamy sokiem z cytryny i skrapiamy oliwą.

Promocje w Lidlu - gazpacho z malinowych pomidorów

W Lidlu do środy (9.06.2021) kupimy pomidory malinowe w cenie 4,79 zł za kilogram.

Gazpacho z malinowych pomidorów

Gazpacho z pomidorów malinowychGazpacho z pomidorów malinowych Fot. 123rf.com

Dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 20 minut + 2 godziny chłodzenia

Gazpacho z malinowych pomidorów - składniki

1 kg dojrzałych pomidorów malinowych
2 ogórki
po pół czerwonej papryki
papryczki chili
cebuli
łyżka soku z limonki (lub cytryny)
2 łyżeczki octu z białego wina lub jabłkowego
4 łyżki oliwy
miąższ z kromki pszennej bułki
sól i pieprz
cukier do smaku
120 ml kwaśnej śmietany 12-proc.
kilka listków bazylii

Gazpacho z malinowych pomidorów - przygotowanie

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Miąższ kroimy na kawałki (środki pomidorów z nasionami zachowujemy i wykorzystujemy np. do sosu lub innej zupy). Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, cebulę i paprykę, posiekaną chili, sok z limonki, ocet, oliwę i miąższ bułki.

Zupę miksujemy na gęsty, gładki mus. Doprawiamy solą i pieprzem i cukrem. Schładzamy w lodówce 2 godziny.

Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy kleksem śmietany, skrapiamy oliwą i posypujemy bazylią. Podajemy ze świeżą bagietką.

Promocje w Aldim - grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki

Do soboty (12.06.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. ziemniaki wczesne w cenie 2,79 zł za kilogram i szparagi zielone za 9,99 zł za pęczek (500 gramów).

Grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki

Grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewkiGrillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki Fot. Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki - składniki

500 g młodych ziemniaków
pęczek zielonych szparagów
garść młodych listków rzodkiewki

Dodatki:
100 ml oliwy extra virgin
łyżeczka płatków chili
ząbek czosnku
4 łyżki prażonych płatków migdałowych
2 łyżki płatków drożdżowych (lub parmezanu w wersji niewegańskiej)
sól

Grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki - przygotowanie

Ziemniaki szorujemy, gotujemy 8-10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Kroimy na pół. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Ziemniaki i szparagi mieszamy z 2 łyżkami oliwy, solą i płatkami chili. Układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, pieczemy, aż się zrumienią.

Listki rzodkiewki myjemy i miksujemy z czosnkiem, płatkami migdałowymi, płatkami drożdżowymi lub parmezanem i resztą oliwy. Pesto przyprawiamy solą. Podajemy do warzyw.

Promocje w Carrefourze - bliny kurpiowskie z łososiem

Do Carrefoura do soboty (12.06.2021) warto się wybrać po śmietanę Primo Zott 18 proc. za 1,50 zł przy zakupie dwóch opakowań oraz po łososia wędzonego na zimno Nortlantica za 15,99 zł za 250 gramów.

Bliny kurpiowskie z łososiem

Bliny kurpiowskie z łososiemBliny kurpiowskie z łososiem Fot. Ian Milburn / 123rf.com

Dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Bliny kurpiowskie z łososiem - składniki

500 g mąki
łyżka proszku do pieczenia
3 jajka
płaska łyżki cukru
620 ml kwaśnego mleka lub maślanki
sól
sklarowane masło
8 łyżeczek gęstej śmietany (18-proc.)
200 g wędzonego łososia w plastrach
kilka gałązek koperku
cytryna pokrojona w ćwiartki

Bliny kurpiowskie z łososiem - przygotowanie

Przesiewamy mąkę, łączymy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko lub maślankę, cukier i mąkę, lekko solimy, mieszamy.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ciasto z ubitymi na sztywno białkami. Smażymy placuszki na rozgrzanym maśle. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Bliny przekładamy na półmisek, na każdym placku kładziemy kleks śmietany i zwinięty plaster łososia. Całość skrapiamy cytryną i posypujemy koperkiem.