Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą gryczaną i serem feta

Gołąbki z kaszą gryczaną, cebulą i fetąGołąbki z kaszą gryczaną, cebulą i fetą fot. Archiwum Gazeta Wyborcza

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 70 minut

Gołąbki z kaszą gryczaną - składniki  

główka kapusty włoskiej
po 100 g kaszy gryczanej i jęczmiennej perłowej
duża cebula
150 g pieczarek
3 łyżki oleju rzepakowego
450 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
świeżo mielony pieprz kolorowy
200 g sera feta
ząbek czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
czarnuszka do smaku
250 ml bulionu warzywnego

Gołąbki z kaszą gryczaną - przygotowanie

Z kapusty wykrawamy głąb, a liście parzymy w gotującej się wodzie, przekładamy na sito, by je osączyć – wybieramy 15-16 najładniejszych.

Oba rodzaje kaszy gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na osobnych patelniach, na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Mięso z kurczaka lub indyka przyprawiamy kolorowym pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Fetę kruszymy.

Ugotowane kasze przekładamy do miski, dodajemy mięso, cebulę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu dodajemy fetę, przyprawiamy pieprzem, czarnuszką i dokładnie mieszamy.

Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Gołąbki podlewamy bulionem warzywnym, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy 30 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i cebulą

Pierogi z kasząPierogi z kaszą fot. Marcin Urban

Dla 5 osób
Czas przygotowania: 65 minut

Pierogi z kaszą gryczaną - składniki

CIASTO:
320 g mąki pszennej typ 550
łyżeczka soli
łyżeczka stopionego masła
jajko
ok. 250 ml ciepłej przegotowanej wody

FARSZ:
140 g kaszy gryczanej
350 g tłustego twarogu lub fety
duża cebula
łyżka oleju
jajko
kwaśna śmietana do polania
sól i pieprz

Pierogi z kaszą gryczaną - przygotowanie

Na ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sól, masło oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.

Na farsz: kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Kiedy ostygnie, mieszamy z pokruszonym twarogiem. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy do farszu, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z jajkiem.

Ciasto wałkujemy niezbyt cienko, wycinamy krążki. Nakładamy spore porcje farszu, zwilżamy brzegi i mocno zlepiamy, formując pierogi.

Gotujemy partiami w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy polane kwaśną śmietaną, obficie posypane świeżo mielonym pieprzem.

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanejPlacki z kaszy gryczanej Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Placki z kaszy gryczanej - składniki

1/2 szklanki kaszy gryczanej
jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz
100 ml gęstej 12-proc. śmietany albo gęstego greckiego lub bałkańskiego jogurtu
4 korniszony lub kiszone ogórki
200 g wędzonego łososia
olej do smażenia

Placki z kaszy gryczanej - przygotowanie

Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Lekko studzimy, przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy placki o średnicy 6 cm i smażymy je na oleju po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, kawałkiem ogórka oraz plasterkiem łososia.

Kasza gryczana z owocami i migdałami

Kasza gryczana z owocami i migdałamiKasza gryczana z owocami i migdałami Fot. Shutterstock.com

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Kasza gryczana z owocami i migdałami - składniki

180 g kaszy gryczanej
2 łyżki oleju
jabłko
łyżka masła
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
łyżka miodu
100 g migdałów
100 g drobnych owoców sezonowych, np. borówki amerykańskiej

Kasza gryczana z owocami i migdałami - przygotowanie

Kaszę płuczemy. Gotujemy 500 ml wody z olejem. Wsypujemy kaszę na wrzątek. Gdy woda znów zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień (nie mieszamy) i gotujemy około 15 minut. Odstawiamy garnek pod przykryciem na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy jabłko około 5 minut. Kaszę mieszamy z przyprawami, miodem, migdałami, jabłkiem i borówkami.

Mus gryczany kawowo-waniliowy z gryczaną granolą

Mus gryczany kawowo-waniliowyMus gryczany kawowo-waniliowy M. Kujda

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia

Mus gryczany kawowo-waniliowy z gryczaną granolą - składniki

Granola:
100 g płatków owsianych
50 g prażonej kaszy gryczanej
100 g migdałów
100 g orzechów (włoskich, pekan, laskowych)
łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oliwy
125 ml soku pomarańczowego

Mus:
50 g nieprażonej kaszy gryczanej
500 ml mleka
60 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 laski wanilii

Mus gryczany kawowo-waniliowy z gryczaną granolą - przygotowanie

Na granolę: płatki owsiane i kaszę mieszamy z bakaliami i cukrem. Miód mieszamy z oliwą i sokiem pomarańczowym. Zalewamy suche składniki, odstawiamy na 15 minut. Wykładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. na 20 minut. Mieszamy, pieczemy jeszcze 10 minut. Mieszamy i studzimy w wyłączonym piekarniku.

Na mus: kaszę płuczemy na sicie, osączamy, wkładamy do rondla. Zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i kawę. Wydrążamy ziarenka z laski wanilii, dodajemy je wraz z laskami do kaszy. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszamy go i gotujemy 20 minut, mieszając. Odstawiamy na 5 minut. Wyjmujemy laski wanilii, resztę miksujemy.

Musem napełniamy szklaneczki, posypujemy granolą, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.