Jogurt naturalny z owocami

Jogurt naturalny z owocami
Jogurt naturalny z owocamiFot. Justyna Lenart

Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Jogurt naturalny z owocami - składniki

250 ml jogurtu naturalnego gęstego - pamiętaj wybieraj ten bez mleka w proszku
garść truskawek
garść borówek
garść słonecznika

Jogurt naturalny z owocami - przygotowanie

Jogurt wykładamy na spód miseczki. Truskawki i borówki myjemy, kroimy i układamy na jogurcie.

Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, a gdy wystygną, posypujemy nimi jogurt. Do osłodzenia można polać kilkoma kroplami syropu klonowego.

Ciasteczka owsiane kokosowe

Ciasteczka owsiane kokosowe
Ciasteczka owsiane kokosoweFot. Justyna Lenart

Na 6-8 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut

Ciasteczka owsiane kokosowe - składniki

100 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g wiórków kokosowych
80 g cukru pudru
150 ml roztopionego przestudzonego masła
2 łyżki płynnego miodu leśnego
80 g mąki pszennej
szczypta soli

Ciasteczka owsiane kokosowe - przygotowanie

Przesianą mąkę, cukier, płatki oraz wiórki kokosowe wsypujemy do naczynia. Mieszamy i zalewamy płynnym masłem i miodem ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą. Ciasto powinno się lekko kleić, jeśli jest za bardzo płynne - dodajemy płatków owsianych.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie łyżką nabieramy ciasto i układamy na blasze lekko spłaszczając masę. Wkładamy blachę z ciasteczkami do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 7 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, ciasteczka będą miękkie. Pozostawiamy je do następnego dnia - aż zrobią się kruche i będą najpyszniejsze.

Makaron kółeczka z pomidorami

Makaron kółeczka z pomidorami
Makaron kółeczka z pomidoramiFot. Justyna Lenart

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Makaron kółeczka z pomidorami - składniki

200 g suchego makaronu kółeczka
4 pomidory malinowe
cebula szalotka
gałązka świeżego rozmarynu
garść świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku

Makaron kółeczka z pomidorami - przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę, zmniejszamy moc palnika i szklimy cebulę. Po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek z łupiną, wrzucamy też gałązkę rozmarynu.

Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Drylujemy, kroimy na części i dodajemy do cebuli na patelni. Smażymy ok. 15 minut, aż powstanie odparowany sos. Na koniec dodajemy łyżkę masła.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy makaron na talerz, łączymy z sosem pomidorowym, posypujemy  porwaną bazylią i świeżo startym parmezanem.

Tosty francuskie

Tosty francuskie
Tosty francuskieFot. Justyna Lenart

Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 20 minut

Tosty francuskie - składniki

4 plastry czerstwej chałki
200 ml mleka
2 jajka
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru kokosowego
szczypta mielonego kardamonu
3 łyżki masła

Tosty francuskie - przygotowanie

Jajka rozbijamy i mieszamy z mlekiem. Dodajemy cukier, cynamon i kardamon.

Plastry chałki moczymy w jajku z mlekiem i smażymy je na rozgrzanym maśle z obydwu stron. Podajemy ze świeżymi owocami.

Buraczany burger

Buraczany burger
Buraczany burgerFot. Justyna Lenart

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Buraczany burger - składniki

2 ugotowane buraki
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
50 g uprażonych ziaren słonecznika
100 g startych, przesmażonych na oleju warzyw korzeniowych z dwoma ząbkami czosnku i skrojoną w drobną kostkę cebulę
łyżka tahini
2 łyżki pudru z płatków owsianych błyskawicznych
szczypta soli
drobno skrojona kolendra

Buraczany burger - przygotowanie

Ugotowaną kaszę jaglaną delikatnie blendujemy. Dodajemy do niej pozostałe składniki i ugniatamy do zbitej masy - powinna być delikatnie klejąca.

Na silikonowej macie lub papier do pieczenia układamy kotleciki buraczane dowolnej wielkości. Pieczemy w 180 st. ok. 15-18 minut. Po tym czasie wyciągamy i odwracamy na druga stronę, aby mogły stężeć. Składamy ulubionego burgera.

Agata Gwiazdowska
Agata GwiazdowskaFot. Justyna Lenart

Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen". Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek" zaopatrującą warszawskie przedszkola, oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie". Jest mamą dwuletniej Heleny.

Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie i Facebooku