Jogurt naturalny z owocami
Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 10 minut
Jogurt naturalny z owocami - składniki
250 ml jogurtu naturalnego gęstego - pamiętaj wybieraj ten bez mleka w proszku
garść truskawek
garść borówek
garść słonecznika
Jogurt naturalny z owocami - przygotowanie
Jogurt wykładamy na spód miseczki. Truskawki i borówki myjemy, kroimy i układamy na jogurcie.
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, a gdy wystygną, posypujemy nimi jogurt. Do osłodzenia można polać kilkoma kroplami syropu klonowego.
Ciasteczka owsiane kokosowe
Na 6-8 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut
Ciasteczka owsiane kokosowe - składniki
100 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g wiórków kokosowych
80 g cukru pudru
150 ml roztopionego przestudzonego masła
2 łyżki płynnego miodu leśnego
80 g mąki pszennej
szczypta soli
Ciasteczka owsiane kokosowe - przygotowanie
Przesianą mąkę, cukier, płatki oraz wiórki kokosowe wsypujemy do naczynia. Mieszamy i zalewamy płynnym masłem i miodem ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą. Ciasto powinno się lekko kleić, jeśli jest za bardzo płynne - dodajemy płatków owsianych.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie łyżką nabieramy ciasto i układamy na blasze lekko spłaszczając masę. Wkładamy blachę z ciasteczkami do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 7 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, ciasteczka będą miękkie. Pozostawiamy je do następnego dnia - aż zrobią się kruche i będą najpyszniejsze.
Makaron kółeczka z pomidorami
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Makaron kółeczka z pomidorami - składniki
200 g suchego makaronu kółeczka
4 pomidory malinowe
cebula szalotka
gałązka świeżego rozmarynu
garść świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Makaron kółeczka z pomidorami - przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę, zmniejszamy moc palnika i szklimy cebulę. Po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek z łupiną, wrzucamy też gałązkę rozmarynu.
Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Drylujemy, kroimy na części i dodajemy do cebuli na patelni. Smażymy ok. 15 minut, aż powstanie odparowany sos. Na koniec dodajemy łyżkę masła.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy makaron na talerz, łączymy z sosem pomidorowym, posypujemy porwaną bazylią i świeżo startym parmezanem.
Tosty francuskie
Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 20 minut
Tosty francuskie - składniki
4 plastry czerstwej chałki
200 ml mleka
2 jajka
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru kokosowego
szczypta mielonego kardamonu
3 łyżki masła
Tosty francuskie - przygotowanie
Jajka rozbijamy i mieszamy z mlekiem. Dodajemy cukier, cynamon i kardamon.
Plastry chałki moczymy w jajku z mlekiem i smażymy je na rozgrzanym maśle z obydwu stron. Podajemy ze świeżymi owocami.
Buraczany burger
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Buraczany burger - składniki
2 ugotowane buraki
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
50 g uprażonych ziaren słonecznika
100 g startych, przesmażonych na oleju warzyw korzeniowych z dwoma ząbkami czosnku i skrojoną w drobną kostkę cebulę
łyżka tahini
2 łyżki pudru z płatków owsianych błyskawicznych
szczypta soli
drobno skrojona kolendra
Buraczany burger - przygotowanie
Ugotowaną kaszę jaglaną delikatnie blendujemy. Dodajemy do niej pozostałe składniki i ugniatamy do zbitej masy - powinna być delikatnie klejąca.
Na silikonowej macie lub papier do pieczenia układamy kotleciki buraczane dowolnej wielkości. Pieczemy w 180 st. ok. 15-18 minut. Po tym czasie wyciągamy i odwracamy na druga stronę, aby mogły stężeć. Składamy ulubionego burgera.
Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen". Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek" zaopatrującą warszawskie przedszkola, oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie". Jest mamą dwuletniej Heleny.
Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie i Facebooku