Śledź z nadwiślańskim ogórkiem konserwowym

Śledź z nadwiślańskim ogórkiem konserwowymŚledź z nadwiślańskim ogórkiem konserwowym fot. JACEK MARCZEWSKI

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 60 plus 60 minut

Śledź z nadwiślańskim ogórkiem konserwowym - składniki

5 solonych filetów śledziowych bałtyckich
2-3 łyżki octu
5 pokruszonych liści laurowych
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki soku z cytryny
2 cebule
2-3 ogórki nadwiślańskie (ogórki konserwowe z Kanny)
papryka czerwona lub papryczka chili (jeśli wolicie ostrzejsze potrawy)
świeżo mielony pieprz
olej lniany

Śledź z nadwiślańskim ogórkiem konserwowym - przygotowanie

Śledzie moczymy w zimnej wodzie z octem przez 1-2 godziny. Wyjmujemy, kroimy w kwadraty o boku 4-5 cm. Obkładamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Cebulę, ogórki i paprykę lub chili kroimy w drobną kosteczkę. Śledzie odsączamy, układamy na półmisku lub dużym talerzu, oprószamy pieprzem i posypujemy warzywami. Na koniec polewamy olejem.

Śledzie możemy też ułożyć warstwowo z warzywami w ozdobnym słoju, zalewając je na koniec olejem. Chłodzimy parę godzin w lodówce.