Letnie ciasto z kaszy jaglanej (bez pieczenia)

Letnie ciasto z kaszy jaglanejLetnie ciasto z kaszy jaglanej fot. JACEK MARCZEWSKI

Dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Letnie ciasto z kaszy jaglanej (bez pieczenia)  - składniki

Spód:
18 daktyli lub suszonych moreli
20 orzechów brazylijskich lub innych
1-2 łyżki masła migdałowego lub oleju kokosowego
Masa:
190 g surowej kaszy jaglanej gierczyckiej
200 ml schłodzonego mleka kokosowego
cytryna
6 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek i żurawin lub suszonych wiśni
Do dekoracji:
garść wiśni sokowej nadwiślanki + kilka wiśni, truskawek i pokrojonych w cząstki moreli sandomierskich zaleszczyckich
4 łyżki cukru

Letnie ciasto z kaszy jaglanej - przygotowanie

Na spód miksujemy składniki. Powstałą masą wylepiamy spód tortownicy, wstawiamy do lodówki.

Na ciasto gotujemy kaszę na sypko w 500 ml wody z odrobiną soli - około 15 minut. Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę miksujemy z mlekiem kokosowym, sokiem z połowy cytryny i skórką otartą z cytryny. Dodajemy wiórki, rodzynki oraz żurawiny lub suszone wiśnie i mieszamy. Możemy dosłodzić miodem lub dżemem - łyżka wystarczy.

Dużą garść wiśni drylujemy, wkładamy na patelnię, posypujemy cukrem i podsmażamy, aż uzyskamy konsystencję konfitury. Masę jaglaną wykładamy na spód orzechowo-morelowy, na to kładziemy konfiturę wiśniową, przykrywamy szczelnie folią i ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy wiśniami, morelami i truskawkami.