Grillowane ziemniaki 

Grillowane ziemniakiGrillowane ziemniaki / Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Grillowane ziemniaki - składniki

500 g ziemniaków 
sól, pieprz 
2 ząbki czosnku 
100-150 ml oleju 
ulubione zioła, np. rozmaryn 

Grillowane ziemniaki - przygotowanie

Rozgrzewamy grill.  

Ziemniaki szorujemy. Wkładamy ziemniaki do wody z łyżeczką soli, zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Odsączamy, studzimy i kroimy na pół. 

Czosnek obieramy i miażdżymy. W dużej misce mieszamy olej z czosnkiem, z łyżeczką soli, posiekanymi ziołami. Wrzucamy połówki obgotowanych ziemniaków i dłońmi porządnie obtaczamy ziemniaki w oleju z przyprawami. 

Ziemniaki przekładamy na ruszt, osączając z oleju i pieczemy po mniej więcej 5 minut z obu stron, aż ładnie się przyrumienią.  

Podajemy z sałatką, grillowanym mięsemsosem

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukiniąPlacki ziemniaczane z cukinią shutterstock

Na ok. 10 placów
Przygotowanie: 30 minut

Placki ziemniaczane z cukinią - składniki

młoda cukinia 
2 młode ziemniaki 
cebula 
ząbek czosnku  
ok. 60 g mąki 
jajko
sól, pieprz 
olej do smażenia 
50 g masła 

Placki ziemniaczane z cukinią - przygotowanie

Cukinię i ziemniaki i cukinię myjemy, obieramy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na ćwiartki. Cukinię, ziemniaki, cebulę i czosnek szatkujemy lub rozdrabniamy w blenderze. Przekładamy na sito i odsączamy, od czasu do czasu dociskając masę.  

Cukinię z ziemniakami, cebulą i czosnkiem przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy sola i pieprzem (mniej więcej po 1/2 łyżeczki). Mieszamy lub miksujemy. 

Rozgrzewamy patelnie wlewamy odrobinę oleju i trochę masła. Nakładamy 2 porcje ciasta. Smażymy obu stron, aż placki się ładnie zrumienią. Przekładamy na papierowy ręcznik, by zebrać nadmiar oleju. Powtarzamy smażenie do wyczerpania ciasta.  

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. szczypiorkiem, twarożkiem czosnkowym, śmietaną. 

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznymMłode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 65 minut

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym - składniki

ok. 500 g młodych ziemniaków
porządny chlust octu balsamicznego jak najlepszej jakości
oliwa extra vergine
trochę soku z cytryny
kopiasta łyżka świeżych listków rozmarynu
2 łyżeczki owoców fenkułu (kopru włoskiego)
trochę suszonych listków szałwii (opcjonalnie)
sól, pieprz

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Dokładnie wyszorowane i osuszone ziemniaki przekładamy do miski. Wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę. Dodajemy przyprawy, koper włoski, roztarte listki szałwii i z grubsza posiekany rozmaryn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia do zapiekania.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości ziemniaków. Gdy wierzch ziemniaków zacznie się rumienić, przykrywamy naczynie folią aluminiową (na 15-20 minut przed końcem pieczenia).

Przepis Szymona Kubickiego, facetikuchnia.com.pl

Młode pieczone ziemniaki z ricottą i szczypiorkiem

Młode ziemniaki nadziewane ricottąMłode ziemniaki nadziewane ricottą fot. Natalia Nowak-Bratek

Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 50 minut

Młode pieczone ziemniaki z ricottą i szczypiorkiem - składniki

24 młode ziemniaki 
2 dymki ze szczypiorem
250 g kwaskowej ricotty
łyżka śmietany 18-proc.
łyżeczka skórki startej z cytryny
sól, pieprz
1-2 łyżki masła

Młode pieczone ziemniaki z ricottą i szczypiorkiem - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. 

Ziemniaki szorujemy, suszymy. Lekko nakłuwamy w kilku miejscach, ale tylko z jednej strony. Układamy po 4 ziemniaki na kawałku papieru do pieczenia, nakłutą stroną do dołu, formujemy papiloty.

Na blachę wysypujemy sól do wysokości 2 cm. Układamy papiloty. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnia, pieczemy około 30 minut - koniec noża wbity w ziemniaka powinien napotkać lekki opór (ziemniaki możemy też upiec bez soli).

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

Dymki siekamy ze szczypiorem (potrzebujemy łyżki szczypioru). Mieszamy z ricottą, dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny, łączymy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki studzimy. Lekko ścinamy podstawy (5 mm) i wierzchy (1 cm). Wydrążamy środki, np. końcówką podłużnej obieraczki do warzyw. Masło roztapiamy, smarujemy ziemniaki z wierzchu i wewnątrz. Układamy na blasze, posypujemy solą. Pieczemy 8-10 minut.

Masą z ricotty faszerujemy ziemniaki i podajemy.