Z radością ogłaszamy, że właśnie nadeszła pora, aby cieszyć się bogactwem sezonowych ziemniaków, które właśnie rozkwitają w pełnej krasie! Te małe, delikatne kulki zaraz wypełnią nasze stoły. Jeśli zastanawiasz się, jak wydobyć z nich najlepszy smak - odkryj nasze przepisy na grillowane, pieczone w piekarniku oraz smażone na patelni ziemniaki. Bez względu na to, czy szukasz chrupiącej skórki, delikatnej konsystencji czy głębokiego aromatu, mamy dla Ciebie idealne propozycje, które uczynią Twoje dania z młodymi ziemniakami prawdziwie wyjątkowymi.
Grillowane ziemniaki
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Grillowane ziemniaki - składniki
500 g ziemniaków
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
100-150 ml oleju
ulubione zioła, np. rozmaryn
Grillowane ziemniaki - przygotowanie
Rozgrzewamy grill.
Ziemniaki szorujemy. Wkładamy ziemniaki do wody z łyżeczką soli, zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Odsączamy, studzimy i kroimy na pół.
Czosnek obieramy i miażdżymy. W dużej misce mieszamy olej z czosnkiem, z łyżeczką soli, posiekanymi ziołami. Wrzucamy połówki obgotowanych ziemniaków i dłońmi porządnie obtaczamy ziemniaki w oleju z przyprawami.
Ziemniaki przekładamy na ruszt, osączając z oleju i pieczemy po mniej więcej 5 minut z obu stron, aż ładnie się przyrumienią.
Podajemy z sałatką, grillowanym mięsem, sosem.
Placki ziemniaczane z cukinią
Na ok. 10 placów
Przygotowanie: 30 minut
Placki ziemniaczane z cukinią - składniki
młoda cukinia
2 młode ziemniaki
cebula
ząbek czosnku
ok. 60 g mąki
jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
50 g masła
Placki ziemniaczane z cukinią - przygotowanie
Cukinię i ziemniaki i cukinię myjemy, obieramy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na ćwiartki. Cukinię, ziemniaki, cebulę i czosnek szatkujemy lub rozdrabniamy w blenderze. Przekładamy na sito i odsączamy, od czasu do czasu dociskając masę.
Cukinię z ziemniakami, cebulą i czosnkiem przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy sola i pieprzem (mniej więcej po 1/2 łyżeczki). Mieszamy lub miksujemy.
Rozgrzewamy patelnie wlewamy odrobinę oleju i trochę masła. Nakładamy 2 porcje ciasta. Smażymy obu stron, aż placki się ładnie zrumienią. Przekładamy na papierowy ręcznik, by zebrać nadmiar oleju. Powtarzamy smażenie do wyczerpania ciasta.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. szczypiorkiem, twarożkiem czosnkowym, śmietaną.
Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 65 minut
Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym - składniki
ok. 500 g młodych ziemniaków
porządny chlust octu balsamicznego jak najlepszej jakości
oliwa extra vergine
trochę soku z cytryny
kopiasta łyżka świeżych listków rozmarynu
2 łyżeczki owoców fenkułu (kopru włoskiego)
trochę suszonych listków szałwii (opcjonalnie)
sól, pieprz
Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Dokładnie wyszorowane i osuszone ziemniaki przekładamy do miski. Wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę. Dodajemy przyprawy, koper włoski, roztarte listki szałwii i z grubsza posiekany rozmaryn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia do zapiekania.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości ziemniaków. Gdy wierzch ziemniaków zacznie się rumienić, przykrywamy naczynie folią aluminiową (na 15-20 minut przed końcem pieczenia).
Przepis Szymona Kubickiego, facetikuchnia.com.pl
Młode pieczone ziemniaki z ricottą i szczypiorkiem
Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 50 minut
Młode pieczone ziemniaki z ricottą i szczypiorkiem - składniki
24 młode ziemniaki
2 dymki ze szczypiorem
250 g kwaskowej ricotty
łyżka śmietany 18-proc.
łyżeczka skórki startej z cytryny
sól, pieprz
1-2 łyżki masła
Młode pieczone ziemniaki z ricottą i szczypiorkiem - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.
Ziemniaki szorujemy, suszymy. Lekko nakłuwamy w kilku miejscach, ale tylko z jednej strony. Układamy po 4 ziemniaki na kawałku papieru do pieczenia, nakłutą stroną do dołu, formujemy papiloty.
Na blachę wysypujemy sól do wysokości 2 cm. Układamy papiloty. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnia, pieczemy około 30 minut - koniec noża wbity w ziemniaka powinien napotkać lekki opór (ziemniaki możemy też upiec bez soli).
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
Dymki siekamy ze szczypiorem (potrzebujemy łyżki szczypioru). Mieszamy z ricottą, dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny, łączymy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki studzimy. Lekko ścinamy podstawy (5 mm) i wierzchy (1 cm). Wydrążamy środki, np. końcówką podłużnej obieraczki do warzyw. Masło roztapiamy, smarujemy ziemniaki z wierzchu i wewnątrz. Układamy na blasze, posypujemy solą. Pieczemy 8-10 minut.
Masą z ricotty faszerujemy ziemniaki i podajemy.
Klasyczne to z maslem,koperkiem i kwasnym mlekiem!
Tylko i wyłącznie!