Sałatka z pieczonym kalafiorem
Sałatka z pieczonym kalafiorem Fot. Andrzej Krasowski
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Sałatka z pieczonym kalafiorem - składniki
kalafior
cebula
oliwa
Do posypania:
listki mięty
natka pietruszki
1/2 granatu
łyżeczka mielonego kminu
1 i 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
sól
Sałatka z pieczonym kalafiorem - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. (termoobieg). Na blasze rozkładamy papier do pieczenia.
1/3 kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę kalafiora dzielimy na małe różyczki.
Cebulę siekamy, łączymy z różyczkami, mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Rozkładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy, mieszamy z listkami mięty, posiekaną natką, pestkami z połowy granatu, kminu, sokiem z cytryny i szczyptą soli, polewamy oliwą.
Według przepisu z książki „Prosto" Ottolenghiego
Kwiaty cukinii z kozim twarożkiem i sałatka z podsmażoną cukinią
Kwiaty cukinii z kozim serem i sałatka z podsmażonej cukinii Fot. Andrzej Krasowski
Dla 4 osób
Przygotowanie:
Kwiaty cukinii z kozim twarożkiem i sałatka z podsmażoną cukinią - składniki
Faszerowane kwiaty:
200 g koziego twarożku (może być inny, ulubiony)
dymka ze szczypiorkiem lub 4 rzodkiewki
sól, pieprz
4 kwiaty cukinii
oliwa
Na sałatkę:
200 g ulubionego makaronu
100 g fasolki szparagowej lub zielonego groszku (mogą być mrożone)
oliwa
ząbek czosnku
4 młode małe cukinie
garść orzeszków pinii lub innych ulubionych
garść pestek granatu lub kilka truskawek
Kwiaty cukinii z kozim twarożkiem i sałatka z podsmażoną cukinią - przygotowanie
Na faszerowane kwiaty serek mieszamy z posiekaną dymką ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kwiaty cukinii płuczemy, osuszamy, wyciągamy pręciki. Farszem napełniamy kwiaty cukinii, skrapiamy je oliwą i gotujemy na parze 10 minut.
Na sałatkę gotujemy makaron w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Odsączamy. Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, aż zmięknie. Odsączamy, przelewamy zimną wodą.
Cukinię kroimy na plasterki, czosnek obieramy siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek, chwilę podsmażamy. Wrzucamy plasterki cukinii, podsmażamy po 2-3 minut z obu stron.
Mieszamy makaron z cukinią, posypujemy orzeszkami, pestkami granatu, oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Świetnym dodatkiem jest jogurt zmiksowany z owocami, np. z mango lub z truskawkami.
Sałatka z komosą ryżową i kanapki
Sałatka z komosą ryżową i kanapki shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Sałatka z komosą ryżową - składniki
Sałatka:
200 g komosy ryżowej lub kuskusu
czerwona cebula
główka ulubionej sałaty
papryka lub pomidor
100 g sera feta lub wegańskiego
2 garści rukoli
Winegret:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól, cukier
ewentualnie 1/2 łyżeczki musztardy lub sok z 1/2 cytryn lub limonki
Kanapki:
ciabatta lub bagietka
liście sałaty
twarożek lub serek wegański z nerkowców
rzodkiewki
Na sałatkę komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Paprykę płuczemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy na kawałki. Ser kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki.
Na winegret mieszamy wszystkie składniki i polewamy sałatkę tuż przez podaniem.
Na kanapki ciabattę kroimy na porcje, przekrawamy je na pół, rozkładamy na nich wszystkie składniki i składamy.
Zamiast twarożku można posmarować ciabattę domowa pastą. Przepisy w linku poniżej.