Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z pieczonym kalafioremSałatka z pieczonym kalafiorem Fot. Andrzej Krasowski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Sałatka z pieczonym kalafiorem - składniki

kalafior
cebula
oliwa
Do posypania:
listki mięty
natka pietruszki
1/2 granatu
łyżeczka mielonego kminu
1 i 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
sól

Sałatka z pieczonym kalafiorem - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. (termoobieg). Na blasze rozkładamy papier do pieczenia.

1/3 kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę kalafiora dzielimy na małe różyczki.

Cebulę siekamy, łączymy z różyczkami, mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Rozkładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Studzimy, mieszamy z listkami mięty, posiekaną natką, pestkami z połowy granatu, kminu, sokiem z cytryny i szczyptą soli, polewamy oliwą.

Według przepisu z książki „Prosto" Ottolenghiego

Kwiaty cukinii z kozim twarożkiem i sałatka z podsmażoną cukinią

Kwiaty cukinii z kozim serem i sałatka z podsmażonej cukiniiKwiaty cukinii z kozim serem i sałatka z podsmażonej cukinii Fot. Andrzej Krasowski

Dla 4 osób
Przygotowanie:

Kwiaty cukinii z kozim twarożkiem i sałatka z podsmażoną cukinią - składniki

Faszerowane kwiaty:
200 g koziego twarożku (może być inny, ulubiony)
dymka ze szczypiorkiem lub 4 rzodkiewki
sól, pieprz
4 kwiaty cukinii
oliwa
Na sałatkę:
200 g ulubionego makaronu
100 g fasolki szparagowej lub zielonego groszku (mogą być mrożone)
oliwa
ząbek czosnku
4 młode małe cukinie
garść orzeszków pinii lub innych ulubionych
garść pestek granatu lub kilka truskawek

Kwiaty cukinii z kozim twarożkiem i sałatka z podsmażoną cukinią - przygotowanie

Na faszerowane kwiaty serek mieszamy z posiekaną dymką ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kwiaty cukinii płuczemy, osuszamy, wyciągamy pręciki. Farszem napełniamy kwiaty cukinii, skrapiamy je oliwą i gotujemy na parze 10 minut.

Na sałatkę gotujemy makaron w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Odsączamy. Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, aż zmięknie. Odsączamy, przelewamy zimną wodą.

Cukinię kroimy na plasterki, czosnek obieramy siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek, chwilę podsmażamy. Wrzucamy plasterki cukinii, podsmażamy po 2-3 minut z obu stron. 

Mieszamy makaron z cukinią, posypujemy orzeszkami, pestkami granatu, oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Świetnym dodatkiem jest jogurt zmiksowany z owocami, np. z mango lub z truskawkami. 

Sałatka z komosą ryżową i kanapki

Sałatka z komosą ryżową i kanapkiSałatka z komosą ryżową i kanapki shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z komosą ryżową - składniki

Sałatka:
200 g komosy ryżowej lub kuskusu
czerwona cebula 
główka ulubionej sałaty
papryka lub pomidor 
100 g sera feta lub wegańskiego
2 garści rukoli 
Winegret:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól, cukier
ewentualnie 1/2 łyżeczki musztardy lub sok z 1/2 cytryn lub limonki
Kanapki: 
ciabatta lub bagietka 
liście sałaty
twarożek lub serek wegański z nerkowców
rzodkiewki 

Na sałatkę komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Paprykę płuczemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy na kawałki. Ser kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki.

Na winegret mieszamy wszystkie składniki i polewamy sałatkę tuż przez podaniem.

Na kanapki ciabattę kroimy na porcje, przekrawamy je na pół, rozkładamy na nich wszystkie składniki i składamy. 

Zamiast twarożku można posmarować ciabattę domowa pastą. Przepisy w linku poniżej.