Nasze przepisy na śniadanie na Dzień Matki są proste, a ich zrobienie zajmuje niewiele czasu. Można je przygotować wieczorem, jak np. nocną owsiankę kokosową z czekoladą, i mieć gotowe danie już rano, lub zrobić je tuż przed podaniem, jak pankejki.
Nocna owsianka kokosowa z gorzką czekoladą
Dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 10 minut + czas w lodówce
Nocna owsianka kokosowa z gorzką czekoladą - składniki
200 g płatków owsianych górskich ekologicznych
200 ml wody
200 ml mleka kokosowego
łyżka miodu
szczypta soli
4 łyżki prażonych wiórek kokosowych
pół tabliczki gorzkiej czekolady
200 gram ulubionych sezonowych owoców
Nocna owsianka kokosowa z gorzką czekoladą - przygotowanie
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy mleko, dodajemy przegotowaną wodę z dodatkiem miodu i soli. Mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Czekoladę kruszymy.
W małych słoiczkach układamy warstwami: 1-2 łyżki masy owsianej, posypujemy to częścią pokruszonej czekolady i wiórkami, następnie znowu dajemy masę owsianą, czekoladę i wiórki. Wystudzoną owsiankę wkładamy do lodówki na noc.
Rano owsiankę wyjmujemy z lodówki i dodajemy do niej ulubione, sezonowe owoce.
Pankejki z kawowym karmelem
Dla 3 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Pankejki z kawowym karmelem - składniki
2 jajka
250 ml mleka krowiego
50 g masła
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka oleju rzepakowego
opcjonalnie: orzechy włoskie i drobne sezonowe owoce
Karmel:
100 g cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
60 ml śmietanki kremówki
Pankejki z kawowym karmelem - przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Masło rozpuszczamy, wlewamy mleko, dodajemy szczyptę cukru oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i łączymy z mleczną emulsją. Następnie delikatnie dodajemy ubite białka. Pankejki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego.
Na karmel wysypujemy cukier na patelnię, podgrzewamy go aż zbrązowieje i wlewamy do niego śmietanę. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Dodajemy ją do karmelu. Przestudzonym kawowym karmelem polewamy pankejki i ewentualnie posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Podajemy z sezonowymi, drobnymi owocami.
Mus czekoladowy z pomarańczą
Dla 3 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Mus czekoladowy z pomarańczą - składniki
100 g gorzkiej czekolady (minimum 60-proc.)
2 jajka
szczypta soli
50 g cukru białego
pomarańcza
Mus czekoladowy z pomarańczą - przygotowanie
Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w mikrofali lub pokruszoną w kąpieli wodnej. Studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę i powoli dodajemy do nich lejącą, ale chłodną czekoladę.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy i dodajemy ją do masy czekoladowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do masy czekoladowej powoli dodajemy za pomocą łopatki pianę z białek. Kolistymi ruchami mieszamy, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy do słoiczków. Podajemy schłodzoną i udekorowaną pomarańczą.
Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen". Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek" zaopatrującą warszawskie przedszkola, oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie". Jest mamą dwuletniej Heleny.
Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie i Facebooku.