Orkiszowe risotto z pieczonymi warzywami
Dla 4 osób
Przygotowanie:
Oczekiwanie: 12 godzin
Orkiszowe risotto z pieczonymi warzywami - składniki
200 g orkiszu
dynia piżmowa lub 3 buraki
8 marchewek
oliwa
sok z cytryny
ząbek czosnku
cebula
100 ml białego wina
500 ml bulionu warzywnego lub wody
2 łyżki masła
50 g posiekanych orzechów włoskich
200 g startego parmezanu
garść ulubionych kiełków
sól, pieprz
Orkiszowe risotto z pieczonymi warzywami - przygotowanie
Orkisz płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. następnego dnia orkisz jeszcze raz płuczemy. Do garnka wlewamy litr wody, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy orkisz i gotujemy 15 minut na małym ogniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Dynię obieramy, kroimy na pół, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Marchewki płuczemy i obieramy. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut, aż trochę zmiękną.
Czosnek obieramy i miażdżymy, cebulę obieramy i siekamy. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, chwilę podsmażamy, wrzucamy cebulę i dusimy, aż się zeszkli. Wrzucamy ugotowany orkisz. Wlewamy wino, cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu. Kiedy alkohol wyparuje, dolewamy połowę bulionu, mieszamy. Kiedy orkisz wchłonie wlany bulion, dolewamy resztę, mieszając, gotujemy, aż orkisz zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło, połowę parmezanu, mieszamy.
Risotto z orkiszu podajemy z upieczonymi warzywami, posypane resztą parmezanu, posiekanymi orzechami i kiełkami
Bułki cynamonowe
Na 6-8 bułek
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60 minut
Bułki cynamonowe - składniki
20 g drożdży
250 ml mleka w temperaturze pokojowej
250 g mąki
100 g cukru
100 g masła
100 g posiekanych orzechów
Do posmarowania ciasta:
żółtko
20 g masła
5 łyżek cukru trzcinowego
5 łyżeczek cynamonu
Bułki cynamonowe - przygotowanie
W miseczce mieszamy drożdże, kilka łyżek mleka, łyżkę cukru. Odstawiamy 15 minut, aż drożdże będą pracować. masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
Na blat wysypujemy mąkę, resztę cukru i mleka, wlewamy masło (lub wszystkie składniki wkładamy do blendera) oraz drożdże. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 6-8 części, rozwałkowujemy na cienkie pasy. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem, dodajemy, żółtko, roztopione masło, mieszamy i pędzelkiem nakładamy pasy ciasta.
Pasy ciasta zwijamy w rulony i układamy na blasze, posypujemy orzechami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut, aż bułki lekko zbrązowieją.