Bób płuczemy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Możemy dodać do niego łyżkę cukru albo, jeśli lubimy ostrzejsze smaki, czosnek. Młode nasiona gotujemy ok. 15 minut, ale możemy je także gotować tylko 5 minut – wtedy będą przyjemnie chrupiące. Starsze nasiona przygotowujemy dłużej – nawet 40 minut. Ugotowany bób osączamy i obieramy ze skórki póki jest jeszcze ciepły – wtedy łupinki łatwej odchodzą. Gotowy młody bób świetnie smakuje sam lub wymieszany np. z oliwą z dodatkiem czosnku. Warto go też dodawać do sałatek, zup, risotto czy makaronów. Starszy, którego nasiona stają się już kruche i mączyste, możemy wykorzystać do przyrządzania past, pasztetów, farszów do pierogów czy krokietów.

Pasta z młodego bobu - idealna do chleba

Pasta z młodego bobu - idealna do chlebaPasta z młodego bobu - idealna do chleba shutterstock.com

Dla 2-3 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Pasta z młodego bobu - składniki

250 g wyłuskanego świeżego bobu
120 g twardego sera owczego (oscypek, pecorino)
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki soku z cytryny
6 grubych kromek żytniego chleba na zakwasie
2 ząbki czosnku
garść świeżej rukoli lub szczawiu

Pasta z młodego bobu - przygotowanie

Bób gotujemy 5 minut, odcedzamy, osączamy. Ścieramy połowę sera na drobnej tarce, dodajemy do bobu, wlewamy 50 ml oliwy. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, rozgniatamy widelcem na pastę (niedokładnie, tak by zostały widoczne kawałeczki bobu).

Kromki chleba skrapiamy oliwą, podsmażamy na patelni grillowej lub rozgrzanym grillu (po 2 minuty z każdej strony). Czosnek kroimy na pół i nacieramy nim grzanki. Grzanki grubo smarujemy pastą z bobu. Pozostały ser ścieramy na cieniutkie płatki. Na grzankach z bobem układamy rukolę (lub szczaw) oraz płatki sera, doprawiamy pieprzem, skrapiamy oliwą i jemy jeszcze ciepłe.

Grzanka z młodym bobem

Grzanka z młodym bobemGrzanka z młodym bobem shutterstock.com

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut

Grzanka z młodym bobem - składniki

500 g świeżego bobu
2 łyżki kaparów
posiekana papryczka chilli
Grzanki:
4-6 kromek wiejskiego chleba
olej do smażenia
sól, pieprz biały lub ziołowy
Sos:
3 łyżki majonezu
łyżka oliwy extra virgine
łyżka zalewy z kaparów
3 posiekane ząbki czosnku plus jeden cały
szczypta gałki muszkatołowej

Grzanka z młodym bobem - przygotowanie

Bób gotujemy w osolonym wrzątku około 18 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Gdy ostygnie, obieramy ze skórki, mieszamy z kaparami i chilli.

Na sos mieszamy majonez z oliwą, zalewą z kaparów i czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy sos z bobem.

Na grzanki: kromki chleba podsmażamy na rozgrzanym oleju, lekko studzimy, nacieramy ząbkiem czosnku każdą kromkę. Na ciepłe nakładamy bób i podajemy.

Falafele z bobu z pełnoziarnistymi pitami i sosem tahini

Falafele z bobu z pełnoziarnistymi pitami i sosem tahiniFalafele z bobu z pełnoziarnistymi pitami i sosem tahini fot. Karolina Wiercigroch

Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut

Falafele z bobu z pełnoziarnistymi pitami i sosem tahini - składniki

Pełnoziarniste pity:
100 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej razowej
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
sól
Falafele:
500 g obranego bobu (instrukcja obierania przy przepisie na kopytka)
szalotka
ząbek czosnku
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka mielonych nasion kolendry
po 1/2 łyżeczki cynamonu i pieprzu
po kilka gałązek natki i świeżej kolendry
4 łyżki mąki z ciecierzycy (możemy ją zastąpić mąką ryżową lub pszenną)
olej do smażenia
Sos tahini:
2 łyżki tahini
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki płatków chili
Propozycja dodatków:
mięta i kolendra
łyżeczka oliwy
sumak i za'atar
plastry rzodkiewki

Falafele z bobu z pełnoziarnistymi pitami i sosem tahini - przygotowanie

Na pity mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i łyżeczkę soli. Wyrabiamy, stopniowo wlewając 200 ml letniej wody. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Na falafele obrany bób gotujemy do miękkości (8-10 minut). Mielemy z pozostałymi składnikami (masa powinna być grudkowata), przyprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Na sos do szklanki wlewamy tahinę i sok z cytryny. Powoli mieszamy, stopniowo dodając 2-3 łyżki gorącej wody. Przyprawiamy solą i płatkami chili.

Wyrośnięte ciasto oprószamy mąką i wyrabiamy chwilę, aż się odgazuje. Dzielimy je na 4 części, z każdej formujemy placek. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. Wstawiamy pity do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.

Na falafele z masy z bobu formujemy kotleciki (masa będzie się lepić. Jeśli jest zbyt luźna, możemy dodać odrobinę mąki, ale pamiętajmy, że nie może być jednak zbyt twarda i sucha). W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy 3-centymetrową warstwę oleju. Partiami smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Pity napełniamy bobowymi falafelami i sosem tahini, możemy dodać także plasterki rzodkiewki, miętę i kolendrę, skropić oliwą i posypać sumakiem oraz za'atarem.

Bób z cebulkami i boczkiem

Bób z cebulkami i boczkiemBób z cebulkami i boczkiem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Dla 5 osób
Przygotowania: 30 minut 

Bób z cebulkami i boczkiem - składniki

1 kg bobu
10 małych (5 czerwonych i 5 białych) cebulek
300 g wędzonego boczku
sól, pieprz, cząber
2 łyżki masła

Bób z cebulkami i boczkiem - przygotowanie

Opłukany bób wrzucamy do wrzątku i obgotowujemy 2 minuty. na sicie przelewamy zimna wodą i obieramy ze skórki.

Boczek kroimy w kostkę. cebulki obieramy nie kroimy. Boczek podsmażamy patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucamy masło. Wrzucamy cebulki i podgrzewamy 5 minut, często mieszając.

Wrzucamy bób, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tuż przed podaniem posypujemy cząbrem. Podajemy gorący.