Burgery z kaszy gryczanej

Burger z kaszy gryczanej z sosem jogurtowymBurger z kaszy gryczanej z sosem jogurtowym shutterstock

Na 2 burgery
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 godziny

Burgery z kaszy gryczanej - składniki

100 g kaszy gryczanej niepalonej
kilka śliwek wędzonych
jajko
sól, pieprz
łyżka mąki 
bułka tarta (lub mielone orzechy, mielone płatki zbożowe jako panierka)
pomidor
cebula
ogórek
majonez
garść szpinaku
2 bułki pełnoziarniste
Sos jogurtowy:
100 ml jogurtu
garść pokrojonego koperku
cukier, pieprz
kilka kropli oliwy

Burgery z kaszy gryczanej - przygotowanie

Na sos wymieszamy wszystkie składniki i wstawiamy do lodówki. Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i krótko miksujemy z odsączonymi śliwkami. 

Dodajemy jajko, przyprawy, ew. łyżkę mąki, jeśli masa nie jest zwarta, mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 

W tym czasie kroimy warzywa na plastry. 

Z masy formujemy 2 burgery i smażymy na patelni po 10-15 minut z obu stron.

Bułki kroimy na pół i smarujemy majonezem. Na dolnej części bułek układamy szpinak, pomidory, cebulę, burgery, smarujemy go sosem jogurtowym i przykrywamy ogórkami oraz drugą częścią bułki. Od razu podajemy. 

Burger z soczewicy

Burger z soczewicyBurger z soczewicy shutterstock

Na 5 burgerów
Przygotowanie: 35 minut

Burger z zielonej soczewicy - składniki

100 g soczewicy
cebula
marchewka 
trochę natki
szczypta pieprzu
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka płatków owsianych do zagęszczenia
majonez
garść szpinaku lub sałaty
pomidor lub papryka 
ogórek lub cukinia

Burger z soczewicy - przygotowanie

Soczewicę gotujemy w 250 ml wody, aż będzie bardzo miękka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy 5 minut.

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę siekamy. Soczewicę, cebulę i marchewkę mieszamy razem z przyprawami, dodajemy przyprawy, w razie potrzeby delikatnie zagęszczamy płatkami owsianymi zmielonymi w młynku do kawy. Masę odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie pomidora lub paprykę oraz ogórka lub cukinię kroimy w plasterki.

Z masy z soczewicą formujemy burgery. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy burgery na złoty kolor.

Bułki kroimy na pół, obsmażamy na patelni po burgerach. Smarujemy majonezem i nakładamy kotleciki z soczewicy, pokrojone warzywa oraz szpinak. 

Burgery z buraków z pastą z batatów i z guacamole

Burgery z buraków z sosem z batatów i z guacamoleBurgery z buraków z sosem z batatów i z guacamole shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 45 minut

Burgery z buraków z pastą z batatów i z guacamole - składniki 

4 ziemniaki 
2 buraki 
łyżka Chat Masala lub innej ulubionej mieszanki przypraw
2 łyżki kminu  
łyżka soku z limonki  
kilka łodyżek kolendry lub natki (posiekanej) 
sól, pieprz 
łyżka tartej bułki 
mąka do obtoczenia burgerów
olej 
8 maślanych bułek  
zielenina  
Pasta z batata:
duży batat
2 łyżeczki tahiny
1-2 łyżki posiekanej kolendry
ząbek czosnku
sól do smaku
Guacamole:
2 dojrzałe awokado
limonka 
czerwona cebula
pomidor
papryczka chilli
garść listków kolendry lub natki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Burgery z buraków z pastą z batatów i z guacamole - przygotowanie

Ziemniaki, batat i buraki płuczemy i gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Studzimy i obieramy. 

Ziemniaki z burkami kroimy i krótko miksujemy. Mieszamy ze szczyptą soli, kminem, chat masalą, posiekaną kolendrą i sokiem z limonki. Jeśli masa jest za mało zwarta, dosypujemy tartej bułki. Odstawiamy do lodówki. 

Na pastę z batata ugotowany batat obieramy i rozdrabniamy widelcem lub blendujemy z tahiną, kolendrą, obranym i posiekanym czosnkiem oraz sokiem wyciśniętym z limonki. Doprawiamy solą do smaku.

Na guacamole awokado rozcinamy na pół, wyjmujemy pestki, a miąższ oddzielamy od skóry, rozcieramy widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Drobno siekamy cebulę, pomidora i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych smaków) i mieszamy z roztartym awokado. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. 

Z masy ziemniaczano-buraczanej formujemy 8 burgerów. Burgery obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy burgery z obu stron po 5 minut. Bułki kroimy na pół i podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.  

Bułki smarujemy guacamole, kładziemy burgery, smarujemy je pastą z batatów. Dekorujemy ulubioną zieleniną i przykrywamy wierzchem bułki.