Pizza z ciecierzycy

Pizza to dobry sposób na wykorzystanie resztek z lodówki i lekko zwiędłych warzyw. Najlepiej używajmy do niej warzyw sezonowych.

Pizza z ciecierzycyPizza z ciecierzycy Daria Rogowska

Na blachę (25 cm x 35 cm)
Przygotowanie: 30 minut

Pizza z ciecierzycy - składniki

150 g mąki z ciecierzycy
250 ml wody
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli
Możliwe dodatki:
3/4 szklanki startego sera roślinnego lub żółtego, pomidorki koktajlowe,
papryka, cukinia, rukola, kukurydza konserwowa
Sos pomidorowy:
200 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku

Pizza z ciecierzycy - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik piekarnik do temperatury 220 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

W dużej misce mieszamy mąkę z ciecierzycy z wodą, oliwą, kminem i solą, aż nie będzie grudek. Ciasto wylewamy na blachę, równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy 15-20 minut, aż się zrumieni.

Na sos passatę mieszamy z oliwą i ze zmiażdżonym czosnkiem, doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem.

Podpieczone ciasto smarujemy sosem. Rozkładamy na nim pokrojone wybrane warzywa (poza rukolą, którą posypujemy gotową pizzę) i pieczemy 10-15 minut. Opcjonalnie możemy posypać pizzę serem 3-4 minuty przed wyjęciem z piekarnika.

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami

Do sałatki pasują różne sezonowe liście. Podobnie z owocami – zamiast brzoskwiń możemy wykorzystać gruszki lub śliwki. Dostosowujemy przepis do kalendarza.

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniamiSałatka z grillowanymi brzoskwiniami Daria Rogowska

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami - składniki

4 twarde i słodkie brzoskwinie
40 g orzechów włoskich
100 g szpinaku
100 g rukoli
garść groszku cukrowego
70 g borówek amerykańskich
łyżeczka oliwy
łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego
1/4 łyżeczki curry
Dressing:
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
łyżka syropu klonowego lub daktylowego
sól do smaku

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami - przygotowanie

Brzoskwinie myjemy, osuszamy, kroimy na pół, oczyszczamy z pestek, dzielimy na ósemki. Cząstki owoców wrzucamy do miski, polewamy oliwą i mieszamy. Brzoskwinie opiekamy na rozgrzanej patelni grillowej około 2 minut z każdej strony.

Orzechy lekko rumienimy na suchej, rozgrzanej patelni. Dodajemy syrop klonowy lub daktylowy i curry, mieszamy, tak aby orzechy pokryły się dodatkami.

Umyte i osuszone liście oraz groszek cukrowy mieszamy w dużej misce, dodajemy umyte borówki, uprażone orzechy oraz grillowane brzoskwinie.

Sałatkę polewamy dressingiem przyrządzonym z podanych składników, opcjonalnie posypujemy pokruszonym serkiem ze słonecznika (przepisy w książce) i od razu podajemy. 

Chłodnik z kiszonych buraków

Ten chłodnik to jeden ze sposobów na wykorzystanie kiszonych buraków. Są chrupkie i bardzo smaczne. Z kiszonych buraków zrobimy też chłodnik w formie kremu – ucieramy je blenderem z naturalnym tofu lub ze śmietaną roślinną.

Chłodnik z kiszonych burakówChłodnik z kiszonych buraków Daria Rogowska

Dla 3 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: minimum 60 minut

Chłodnik z kiszonych buraków - składniki

5 kiszonych buraków
500 ml zakwasu z buraków
100 g gęstej śmietany roślinnej
150 g gęstego naturalnego jogurtu roślinnego
pęczek świeżego koperku
sól i pieprz do smaku
Do podania: kilka rzodkiewek, liście botwiny, natka pietruszki, szczypiorek, opcjonalnie 150 g wypestkowanych wiśni

Chłodnik z kiszonych buraków - przygotowanie

Buraki kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy zakwas, śmietanę, jogurt oraz drobno posiekany koperek i dokładnie mieszamy składniki.

Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę mocno chłodzimy w lodówce.

Chłodnik podajemy z pokrojonymi rzodkiewkami, liśćmi botwiny, posiekanymi ziołami i opcjonalnie z wypestkowanymi wiśniami.

Książka kulinarna Darii Rogowskiej 'Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste' (wydawnictwo Publicat) ukaże się 2 czerwcaKsiążka kulinarna Darii Rogowskiej 'Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste' (wydawnictwo Publicat) ukaże się 2 czerwca mat. prasowy