Ciasto biszkoptowe z kremem śmietankowym i truskawkami
Na tortownicę o średnicy 26 cm
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60 minut
Ciasto biszkoptowe z kremem śmietankowym i truskawkami - składniki
400 g truskawek
Na biszkopt:
4 jajka
80 g cukru
120 g mąki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
Na krem:
250 ml zimnej śmietanki 30-proc.
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
Ciasto biszkoptowe z kremem śmietankowym i truskawkami - przygotowanie
Truskawki przebieramy, płuczemy, osuszamy, urywamy szypułki i kroimy na kawałki.
Na biszkopt ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę (oba rodzaje), bardzo delikatnie mieszamy (nie za długo). Przekładamy masę do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 20 minut w 200 st., studzimy. Po wystudzeniu kroimy na dwa lub trzy placki.
Na krem misce ubijamy śmietanę mikserem na wysokich obrotach, dosypując stopniowo cukier, następnie dodając sok z cytryny.
Jeden placek biszkoptowy układamy na dnie tortownicy, smarujemy go kremem, następnie dodajemy trochę pokrojonych truskawek. Nakładamy kolejny placek i powtarzamy. Wierzch i boki ciasta smarujemy resztą kremu i górę dekorujemy pozostałymi truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.
Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym
Na tortownicę
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 30 plus 30 minut
Ciasto z truskawkami i kremem budyniem - składniki
500 g truskawek
Ciasto:
175 g mąki
40 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
75 g masła
2-3 łyżki zimnej wody
masło do smarowania formy lub pergamin
Krem budyniowy:
250 ml mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
opakowanie budyniu waniliowego
Ciasto z truskawkami i kremem budyniem - przygotowanie
Truskawki przebieramy, płuczemy, osuszamy, urywamy szypułki i kroimy na kawałki.
Na ciasto mieszamy na blacie mąkę, cukier i sól, tworząc kopczyk. W środku kopczyka robimy wgłębienie i wbijamy do niego żółtka, masło pokrojone w kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto, dodając na początku do żółtek i masła tylko trochę mąki, a potem - stopniowo - zagarniając jej coraz więcej. Ciasto powinno być miękkie i jednolite, nie powinno kleić się do rąk. Przed pieczeniem należy je chłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (nie dłużej niż 2-3 dni lub zamrozić).
Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem formę (może być okrągła lub kwadratowa). Dno nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Na krem zagotowujemy mleko (kilka łyżek zostawiamy), żółtka ucieramy na puch z łyżką cukru pudru. Do kogla-mogla dodajemy proszek budyniowy i pozostałe zimne mleko (kilka łyżek), mieszamy. Masę żółtkową łączymy z gotującym się mlekiem, mieszając. Uważamy, by nie doprowadzić do wrzenia, bo żółtko się zetnie. Powstały budyń całkowicie studzimy, mieszając od czasu do czasu, by nie powstał kożuch.
Kremem smarujemy spód ciasta i dekorujemy truskawkami. Ciasto można z wierzchu polać galaretką truskawkową. odstawiamy do zastygnięcia kremu.
Torcik z kremem śmietankowym i marynowanymi truskawkami
Na tortownicę
Przygotowanie: 90 minut
oczekiwanie 60 plus 60 minut
Torcik z kremem śmietankowym i marynowanymi truskawkami - składniki
Marynowane truskawki:
2 łyżki cukru
200 ml słodkiego czerwonego wina np. monastrell
mała laska cynamonu
3-4 goździki
500 g truskawek
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Biszkopt:
2 jajka
40 g cukru
60 g mąki
łyżeczka mąki ziemniaczanej
tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
Krem:
250 ml mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
opakowanie budyniu waniliowego
250 ml zimnej śmietanki 30-proc.
Torcik z kremem śmietankowym i marynowanymi truskawkami - przygotowanie
Na marynatę cukier podgrzewamy w rondlu; aby się za szybko nie skarmelizował, dodajemy łyżkę wody, mieszając. Gdy uzyskamy klarowny syrop, dodajemy wino oraz przyprawy i gotujemy 30 minut na średnim ogniu. Jeśli wino jest bardzo aromatyczne, możemy zrezygnować z goździków i cynamonu.
Cedzimy marynatę przez sitko lub gazę, studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Zalewamy owoce przestudzoną marynatą i odstawiamy na godzinę.
Na biszkopt (możemy to zrobić dzień wcześniej). Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka i przesianą mąkę (oba rodzaje), bardzo delikatnie mieszamy (nie za długo). Przekładamy masę do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy 20 minut w 200 st., studzimy.
Na krem zagotowujemy mleko (kilka łyżek zostawiamy), żółtka ucieramy na puch z łyżką cukru pudru. Do kogla-mogla dodajemy proszek budyniowy i pozostałe zimne mleko (kilka łyżek), mieszamy. Masę żółtkową łączymy z gotującym się mlekiem, mieszając. Uważamy, by nie doprowadzić do wrzenia, bo żółtko się zetnie. Powstały budyń całkowicie studzimy, mieszając od czasu do czasu, by nie powstał kożuch.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Dodajemy partiami do masy budyniowej, lekko mieszając. Wykładamy krem na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Na sos odcedzamy truskawki. Marynatę mieszamy z mąką ziemniaczaną i zagotowujemy. Truskawki kładziemy na krem i polewamy sosem. Ponownie wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy.