Cloud bread wywołał jedno z wielu szaleństw na TikToku. Wszyscy zaczęli produkować chmurko-chleb i wkrótce stał się viralem. Największym wzięciem cieszą się oczywiście wersje kolorowe. 

Cloud bread - przebój z TiktokaCloud bread - przebój z Tiktoka saltysidedish.com

Cloud bread ma być chrupiący z zewnątrz, miękki w środku, no i oczywiście bardzo słodki. Konsystencją przypomina opieczone nad ogniem pianki cukrowe (marshmallow). Jednak pianki składają się głównie żelatyny i syropu cukrowego, dlatego to fałszywy trop.

Cloud bread to nic innego jak uproszczona wersja włoskiej bezy, której podstawą są kurze białka. Wersja jest uproszczona, ponieważ Amerykanie używają do jej przygotowania półproduktu - białek... w płynie, zapakowanych jak mleko sojowe. Nie zawracają sobie też głowy przygotowaniem syropu cukrowego tylko sypią cukier bezpośrednio do miksowanych białek.

Cloud bread - jak się to robi

3 duże jajka
30 g cukru
10 g mąki kukurydzianej (lub innej)
odrobina barwnika spożywczego

Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. Przygotowujemy matę silikonową lub blachę i wykładamy papierem do pieczenia.

Oddzielamy żółtka od białek, wrzucając białka do całkowicie suchej miski. Miksujemy na średnich obrotach. Gdy zacznie tworzyć się piana, nie przerywając ubijania, powoli dosypujemy cukier. Miksując dalej, wsypujemy do piany przesianą mąkę. Miksujemy, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Chmurko-chleb będzie gotowy, gdy wyciągając łyżką trochę piany, piana w misce w miejscu wkładania łyżki uniesie się i nie opadnie. 

Szpatułką wyrównujemy pianę, by powstała kula - chmura i przekładamy na silikonową matę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż chmurka zrobi się z wierzchu lekko brązowa.

Aby uzyskać kolorowy chmurko-chleb, mąkę mieszamy z odrobiną wybranego barwnika spożywczego. Kto woli ciekawszą smakowo wersję, do części piany zamiast barwnika dodaje pół łyżeczki matchy.

Cloudy  bread z matchąCloudy bread z matchą shutterstock