Jeśli szukasz pomysłów na proste obiady, które umilą pierwsze letnie dni, mamy dla ciebie inspirujące przepisy! Możesz przygotować je i zjeść zarówno w domu, jak i zabrać ze sobą na urokliwy plenerowy piknik. Co więcej, zaproponowane przez nas dania są nie tylko smaczne i sycące, ale także łatwe do przygotowania – ciesz się w pełni wolnymi chwilami bez zbędnego wysiłku kulinarnego!
Arbuz z fetą zamiast sałatki
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Arbuz z fetą – składniki:
- 200 g zielonego groszku
- 400 g arbuza
- 150 g fety lub sera owczego
- 50 g wyłuskanych pistacji
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki malin
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
Jak przygotować arbuza z fetą:
1. Zielony groszek wsypujemy na 5 minut do osolonego wrzątku. Odcedzamy, zanurzamy w zimnej wodzie, osączamy.
2. Arbuza kroimy w kostkę, ser feta lub owczy rozdrabniamy.
3. Pistacje prażymy na suchej patelni.
4. Groszek, arbuza i ser posypujemy pistacjami.
5. Musztardę ucieramy z malinami i olejem. Polewamy sałatkę. Dodatkowo możemy ją posypać pokruszonym pumperniklem.
Szparagi z indykiem i malinami
Dla 6 osób
Przygotowanie: 35 minut
Szparagi z indykiem i malinami – składniki:
- 450 g piersi indyka
-
4 ząbki czosnku -
3 łyżeczki suszonego oregano -
szczypta gałki muszkatołowej - 3 łyżki oleju
- 1 kg zielonych szparagów
- 2 szalotki
- 500 g malin
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki ulubionych orzechów
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka miodu
1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy, mieszamy z oregano, gałką muszkatołową i olejem. Smarujemy indyka, dobrze mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
2. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce, kroimy wzdłuż na pół, a każdą połówkę na kilka kawałków. Szalotki obieramy i siekamy. Maliny przebieramy, łączymy z listkami bazylii.
3. Orzechy prażymy na suchej patelni, odkładamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi i szalotki, obsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Polewamy sokiem z pomarańczy, octem balsamicznym i miodem, mieszamy. Na drugiej patelni (najlepiej grillowej) smażymy indyka. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Szparagi wraz sosem z patelni łączymy z indykiem i orzechami, dodajemy maliny. Dodatkowo możemy posypać startym kozim serem.
Grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki
Składniki na 4 porcje
Przygotowanie: 35 minut
Grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki – składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- pęczek zielonych szparagów
- garść młodych listków rzodkiewki
- 100 ml oliwy extra virgin
- łyżeczka płatków chilli
- ząbek czosnku
- 4 łyżki prażonych płatków migdałowych
- 2 łyżki płatków drożdżowych (lub parmezanu w wersji niewegańskiej)
- sól
Jak zrobić grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki:
1. Ziemniaki szorujemy, gotujemy 8-10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Kroimy na pół.
2. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Ziemniaki i szparagi mieszamy z 2 łyżkami oliwy, solą i płatkami chili. Układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, pieczemy, aż się zrumienią.
3. Listki rzodkiewki myjemy i miksujemy z czosnkiem, płatkami migdałowymi, płatkami drożdżowymi lub parmezanem i resztą oliwy. Pesto przyprawiamy solą. Podajemy do warzyw.
Przepis Dominiki Wójciak
Placki szpinakowe z sosem serowym
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Placki szpinakowe z sosem serowym – składniki:
- 250 g liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki otrąb żytnich
- jajko
- łyżka mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
- olej
- sól
- pieprz
Sos serowy:
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 150 g jogurtu naturalnego
- cebulka dymka
- sok z cytryny
Jak zrobić placki szpinakowe z sosem serowym:
1. Szpinak myjemy, suszymy.
2. Czosnek siekamy.
3. Olej rozgrzewamy na patelni, szklimy czosnek. Dodajemy szpinak, podsmażamy. Osączamy na sicie, siekamy.
4. Jajko roztrzepujemy, mieszamy z mąką i otrębami, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy ze szpinakiem.
5. Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy po łyżce masy szpinakowej, formujemy placki. Smażymy z obydwu stron po 1-2 minuty.
6. Na sos ser rozgniatamy widelcem, ucieramy z jogurtem. Dymkę siekamy, dodajemy do sosu, przyprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Podajemy z plackami.
Komosa ryżowa z młodymi buraczkami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Komosa ryżowa z młodymi buraczkami – składniki
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 160 g komosy ryżowej (quinoa)
- 400 bulionu warzywnego
- 2 młode buraki z natką
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta zmielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- główka ulubionej sałaty
- ew. kilka listków szczawiku czerwonego do dekoracji
Na dip:
- szczypiorek z cebulką
- 300 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować komosę ryżowa z młodymi buraczkami:
1. Ząbki czosnku obieramy i siekamy. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i dusimy czosnek. Wsypujemy kosmosę ryżową, wlewamy bulion, gotujemy 15 minut. Odstawiamy, aby quinoa napęczniała. Dodajemy resztę oliwy i mieszamy.
2. Buraki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub blendujemy na małe kawałki). Mieszamy z komosą. Wsypujemy orzechy, doprawiamy zielem angielskim, solą, pieprzem.
3. Na dip szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy razem z cebulką. Jogurt mieszamy z sokiem cytryny, mieszamy ze szczypiorkiem i cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Jeśli wybieramy się na piknik – napełniamy szklane naczynia komosą, dekorujemy listkami sałaty i szczawiku czerwonego. W osobnym słoiczku zabieramy dip.