Jeśli szukasz pomysłów na proste obiady, które umilą pierwsze letnie dni, mamy dla ciebie inspirujące przepisy! Możesz przygotować je i zjeść zarówno w domu, jak i zabrać ze sobą na urokliwy plenerowy piknik. Co więcej, zaproponowane przez nas dania są nie tylko smaczne i sycące, ale także łatwe do przygotowania – ciesz się w pełni wolnymi chwilami bez zbędnego wysiłku kulinarnego!

Arbuz z fetą zamiast sałatki

Arbuz z fetą
Arbuz z fetąMastalerz Roszczyk

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Arbuz z fetą – składniki:

  • 200 g zielonego groszku
  • 400 g arbuza
  • 150 g fety lub sera owczego
  • 50 g wyłuskanych pistacji
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki malin
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
Arbuz
Arbuzfot. masz.talerz

Jak przygotować arbuza z fetą:

1. Zielony groszek wsypujemy na 5 minut do osolonego wrzątku. Odcedzamy, zanurzamy w zimnej wodzie, osączamy.

2. Arbuza kroimy w kostkę, ser feta lub owczy rozdrabniamy.

3. Pistacje prażymy na suchej patelni.

4. Groszek, arbuza i ser posypujemy pistacjami.

5. Musztardę ucieramy z malinami i olejem. Polewamy sałatkę. Dodatkowo możemy ją posypać pokruszonym pumperniklem.

Szparagi z indykiem i malinami

Szparagi z indykiem i malinami
Szparagi z indykiem i malinamiMastalerz Roszczyk

Dla 6 osób
Przygotowanie: 35 minut

Szparagi z indykiem i malinami – składniki:

  • 450 g piersi indyka

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżeczki suszonego oregano

  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kg zielonych szparagów
  • 2 szalotki
  • 500 g malin
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki ulubionych orzechów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka miodu

1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy, mieszamy z oregano, gałką muszkatołową i olejem. Smarujemy indyka, dobrze mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.

2. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce, kroimy wzdłuż na pół, a każdą połówkę na kilka kawałków. Szalotki obieramy i siekamy. Maliny przebieramy, łączymy z listkami bazylii.

3. Orzechy prażymy na suchej patelni, odkładamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi i szalotki, obsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Polewamy sokiem z pomarańczy, octem balsamicznym i miodem, mieszamy. Na drugiej patelni (najlepiej grillowej) smażymy indyka. Przyprawiamy solą i pieprzem.

4. Szparagi wraz sosem z patelni łączymy z indykiem i orzechami, dodajemy maliny. Dodatkowo możemy posypać startym kozim serem.

Grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki

Grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki
Grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewkifot. Dominika Wójciak

Składniki na 4 porcje
Przygotowanie: 35 minut

Grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki – składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść młodych listków rzodkiewki
  • 100 ml oliwy extra virgin
  • łyżeczka płatków chilli
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (lub parmezanu w wersji niewegańskiej)
  • sól

Jak zrobić grillowane szparagi i ziemniaki z pesto z liści rzodkiewki:

1. Ziemniaki szorujemy, gotujemy 8-10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Kroimy na pół.

2. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Ziemniaki i szparagi mieszamy z 2 łyżkami oliwy, solą i płatkami chili. Układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, pieczemy, aż się zrumienią.

3. Listki rzodkiewki myjemy i miksujemy z czosnkiem, płatkami migdałowymi, płatkami drożdżowymi lub parmezanem i resztą oliwy. Pesto przyprawiamy solą. Podajemy do warzyw.
Przepis Dominiki Wójciak

Placki szpinakowe z sosem serowym

Placki szpinakowe z sosem serowym
Placki szpinakowe z sosem serowymfot. masz.talerz

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Placki szpinakowe z sosem serowym – składniki:

  • 250 g liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • jajko
  • łyżka mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sos serowy:

  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • cebulka dymka
  • sok z cytryny

Jak zrobić placki szpinakowe z sosem serowym:

1. Szpinak myjemy, suszymy.

2. Czosnek siekamy.

3. Olej rozgrzewamy na patelni, szklimy czosnek. Dodajemy szpinak, podsmażamy. Osączamy na sicie, siekamy.

4. Jajko roztrzepujemy, mieszamy z mąką i otrębami, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy ze szpinakiem.

5. Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy po łyżce masy szpinakowej, formujemy placki. Smażymy z obydwu stron po 1-2 minuty.

6. Na sos ser rozgniatamy widelcem, ucieramy z jogurtem. Dymkę siekamy, dodajemy do sosu, przyprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Podajemy z plackami.

Komosa ryżowa z młodymi buraczkami

Komosa ryżowa z młodymi buraczkami
Komosa ryżowa z młodymi buraczkamifot. masz.talerz

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Komosa ryżowa z młodymi buraczkami – składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 160 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 400 bulionu warzywnego
  • 2 młode buraki z natką
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • główka ulubionej sałaty
  • ew. kilka listków szczawiku czerwonego do dekoracji

Na dip: 

  • szczypiorek z cebulką
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki soku z cytryny

Jak przygotować komosę ryżowa z młodymi buraczkami:

1. Ząbki czosnku obieramy i siekamy. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i dusimy czosnek. Wsypujemy kosmosę ryżową, wlewamy bulion, gotujemy 15 minut. Odstawiamy, aby quinoa napęczniała. Dodajemy resztę oliwy i mieszamy.

2. Buraki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub blendujemy na małe kawałki). Mieszamy z komosą. Wsypujemy orzechy, doprawiamy zielem angielskim, solą, pieprzem.

3. Na dip szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy razem z cebulką. Jogurt mieszamy z sokiem cytryny, mieszamy ze szczypiorkiem i cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem.

4. Jeśli wybieramy się na piknik – napełniamy szklane naczynia komosą, dekorujemy listkami sałaty i szczawiku czerwonego. W osobnym słoiczku zabieramy dip.

Komosa ryżowa z młodymi buraczkami i placki szpinakowe
Komosa ryżowa z młodymi buraczkami i placki szpinakoweMastalerz Roszczyk