Truskawki z sosem balsamicznym i pistacjami

Truskawki z sosem balsamicznym i pistacjami
Truskawki z sosem balsamicznym i pistacjamiKarolina Wiercigroch

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Truskawki z sosem balsamicznym i pistacjami - składniki

Sos balsamiczny:
70 ml octu balsamicznego
łyżka syropu klonowego
Carpaccio:
garść pistacji
400 g truskawek
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu

Truskawki z sosem balsamicznym i pistacjami - przygotowanie

Na sos w rondelku z grubym dnem mieszamy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i wolno gotujemy ok. 10 minut. Objętość płynu powinna zmniejszyć się mniej więcej o połowę. Zdejmujemy z ognia i studzimy (możemy też użyć gotowego sosu balsamicznego).

Na carpaccio pistacje siekamy. Truskawki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Owoce układamy na dwóch talerzach. Skrapiamy sosem balsamicznym, posypujemy pistacjami i czerwonym pieprzem.

Łosoś z truskawkami i szparagami

Łosoś z truskawkami i szparagami
Łosoś z truskawkami i szparagamifot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Łosoś z truskawkami i szparagami - składniki

4 dzwonka łososia (po 200 g)
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
sól
pęczek zielonych szparagów
łyżka oliwy
łyżka masła
300 g truskawek
estragon do dekoracji

Łosoś z truskawkami i szparagami - przygotowanie

Dzwonka łososia smarujemy sosem sojowym i miodem, posypujemy solą, odstawiamy na 20 minut. Szparagi myjemy, odrywamy twarde końce, szparagi kroimy wzdłuż na pół.

Oliwę rozgrzewamy na patelni, układamy ryby, smażymy po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Masło topimy na drugiej patelni, układamy szparagi, smażymy do miękkości. Dodajemy pokrojone na plasterki truskawki, smażymy jeszcze 3 minuty. Podajemy do łososia, dekorujemy estragonem.

Placek z truskawkami i gałką muszkatołową

Placek z truskawkami i gałką Muszkatołową
Placek z truskawkami i gałką Muszkatołowąfot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl

Dla 8 osób
Przygotowanie: 50 minut

Placek z truskawkami i gałką muszkatołową - składniki

250 g mąki
150 g masła
szczypta soli
10 łyżek cukru pudru
500 g truskawek  
gałka muszkatołowa
jajko

Placek z truskawkami i gałką muszkatołową - przygotowanie

Przesianą mąkę mieszamy palcami z pokrojonym masłem, szczyptą soli i 3 łyżkami cukru pudru. Mieszamy, stopniowo wlewając 125 ml zimnej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią do żywności i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Wkładamy ciasto i wałkujemy na kształt koła. Układamy pokrojone w dowolny sposób truskawki, zostawiając 3 cm brzegu ciasta. Truskawki posypujemy resztą cukru pudru i gałką muszkatołową. Zawijamy brzegi ciasta i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Placek pieczemy 25-30 minut w 200 st.