Ogórki małosolne to wyjątkowa przysmak - ich intensywny smak i słona nuta sprawiają, że są idealnym dodatkiem do wielu dań. Niezależnie od tego, czy dodamy je na kanapki, pokroimy i wrzucimy do sałatki czy podanym razem z tradycyjnym polskim obiadem, ogórki małosolne w każdym przypadku dodadzą niepowtarzalnego smaku. Ale czy wiesz, że można również eksperymentować z ich przygotowaniem? Teraz przygotuj razem z nami klasyczne ogórki małosolne, a kolejnym... może dodasz do nich chrzan albo winogrono lub jeszcze inny składnik. Przygotuj się na kulinarne odkrycia!

Ogórki małosolne 

Na słój lub kamionkę 2 l
Przygotowanie:10 minut

Ogórki małosolne - składniki

ok. 1 kg niedużych, podłużnych ogórków
główka czosnku
kawałek korzenia chrzanu
2 łodygi kopru
po czubatej łyżce soli na każdy litr wody
Można też dodać:
liść chrzanu
liść wiśni
liść dębu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
kilkanaście ziaren pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego

Ogórki małosolne - przygotowanie

Wodę zagotowujemy z solą, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Słój wyparzamy.

Ogórki myjemy. Główkę czosnku obieramy z zewnętrznych łupin, kroimy na pół. 

Na dnie słoja układamy połowę liści chrzanu (ew. liści wiśni, dębu). Wkładamy ogórki, czosnek i chrzan, przykrywamy resztą kopru (i ew. liści). 

Lekko przestudzoną, ale wciąż gorącą zalewę wlewamy do słoja. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy czymś ciężkim (np. kamieniem). Słój można też przykryć kawałkiem gazy i umocować gumką.

Po 5-7 dniach ogórki są gotowe.