Ciasto zwane po niemiecku Flammkuchen (płonące ciasto lub pieczone w ogniu), a po francusku tarte flambée, w odróżnieniu do ciasta na pizzę nie zawiera drożdży. Dzięki temu zawsze jest cienkie i chrupiące. Zdecydowanie bliżej mu więc do naszego podpłomyku. Flammkuchen to przysmak rodem z Alzacji, gdzie cieszy się dużym powodzeniem. Zwykle pokrywa się je crème fraîche lub śmietaną, dodaje pokroją cebulę i boczek. Flammkuchen najlepiej piec - tak jak pizzę - na kamieniu. Niezbędna jest bowiem wysoka temperatura. Dzięki niej ciasto jest chrupiące, boczek pozostaje soczysty, a śmietana kremowa. W domowych warunkach ustawiamy piekarnik na 220-230 st.  

To, co nałożymy na wierzch ciasta, zależy wyłącznie od naszych indywidualnych upodobań. Mogą to być na przykład cieniutkie plasterki wędzonej ryby, a nawet owoce (super smakuje z truskawkami i octem balsamicznym) - te dodatki kładziemy na upieczonym cieście. Flammkuchen można też podać bez dodatków i jeść zamiast tostów czy krakersów. 

Alzacka pizza - flammkuchen - przepis podstawowy

Alzacka pizza - FlammkuchenAlzacka pizza - Flammkuchen shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 15 minut

Alzacka pizza - flammkuchen - składniki

Na ciasto: 
200 g mąki 
2 łyżki oliwy 
125 ml wody letniej 
sól 
Obłożenie: 
150 g boczku 
2 cebule  
200 g śmietany (30-proc.) 
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny do smaku 

Alzacka pizza - flammkuchen - przygotowanie 

Na ciasto mąkę przesiewamy do miski, wlewamy oliwę, wodę oraz solidną szczyptę soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. 

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. 

Na obłożenie boczek kroimy w małe paski. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W misce śmietanę mieszamy z przyprawami. 

Ciasto rozwałkowujemy (np. na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Placek smarujemy śmietaną z przyprawami i posypujemy kawałkami boczku i cebuli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż ciasto się miejscami przyrumieni. Wyjmujemy od razu z piekarnika i kroimy na kawałki. 

Wegetariański flammkuchen z pieczarkami i rukolą

Wegetariański Flammkuchen z pieczarkami i rukoląWegetariański Flammkuchen z pieczarkami i rukolą shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 15 minut

Wegetariański flammkuchen z pieczarkami i rukolą - składniki

Na ciasto: 
200 g mąki 
2 łyżki oliwy 
125 ml wody letniej 
sól 
Obłożenie: 
2 czerwone cebule
100 g pieczarek 
100 g rukoli  
200 g śmietany (30-proc.) 
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny do smaku 

Wegetariański flammkuchen z pieczarkami i rukolą - przygotowanie

Na ciasto mąkę przesiewamy do miski, wlewamy oliwę, wodę oraz dużą szczyptę soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. 

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. 

Na obłożenie cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki oczyszczamy i ostrym nożem kroimy w cienkie plasterki. Rukolę przebieramy, płuczemy, osuszamy. W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawami. 

Ciasto rozwałkowujemy (np. na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Ciasto smarujemy śmietaną z przyprawami, układamy na nim plasterki pieczarek i posypujemy cebulą. 

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż ciasto się miejscami przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy rukolą i kroimy na kawałki. 

Wegetariański flammkuchen z owocami 

Wegetariański Flammkuchen z owocamiWegetariański Flammkuchen z owocami shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 15 minut

Wegetariański flammkuchen z owocami - składniki

Na ciasto: 
200 g mąki 
2 łyżki oliwy 
125 ml wody letniej
sól  
Obłożenie: 
czerwona cebula
50 g śmietany 30-proc.
100 g twarożku (np. koziego)  
łyżka miodu 
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 
200 g owoców (np. brzoskwinie, truskawki, jabłka)
rozmaryn

Wegetariański flammkuchen z owocami - przygotowanie

Na ciasto mąkę przesiewamy do miski, wlewamy oliwę, wodę oraz odrobinę soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. 

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. 

Na obłożenie cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy śmietanę z twarożkiem, miodem i skórką otartą z pomarańczy. Owoce myjemy i kroimy w cienkie cząstki. 

Ciasto rozwałkowujemy (np. na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Ciasto smarujemy śmietaną z dodatkami. (Jeśli mamy jabłka lub brzoskwinie, to teraz układamy je na cieście.) 

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż ciasto się miejscami przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika - jeśli nie układaliśmy na cieście owoców, to teraz dekorujemy je owocami (np. truskawkami) oraz rozmarynem, kroimy na kawałki.