Ciasto zwane po niemiecku Flammkuchen (płonące ciasto lub pieczone w ogniu), a po francusku tarte flambée, w odróżnieniu do ciasta na pizzę nie zawiera drożdży. Dzięki temu zawsze jest cienkie i chrupiące. Zdecydowanie bliżej mu więc do naszego podpłomyku. Flammkuchen to przysmak rodem z Alzacji, gdzie cieszy się dużym powodzeniem. Zwykle pokrywa się je crème fraîche lub śmietaną, dodaje pokroją cebulę i boczek. Flammkuchen najlepiej piec - tak jak pizzę - na kamieniu. Niezbędna jest bowiem wysoka temperatura. Dzięki niej ciasto jest chrupiące, boczek pozostaje soczysty, a śmietana kremowa. W domowych warunkach ustawiamy piekarnik na 220-230 st.
To, co nałożymy na wierzch ciasta, zależy wyłącznie od naszych indywidualnych upodobań. Mogą to być na przykład cieniutkie plasterki wędzonej ryby, a nawet owoce (super smakuje z truskawkami i octem balsamicznym) - te dodatki kładziemy na upieczonym cieście. Flammkuchen można też podać bez dodatków i jeść zamiast tostów czy krakersów.
Alzacka pizza - flammkuchen - przepis podstawowy
Alzacka pizza - Flammkuchen shutterstock
Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 15 minut
Alzacka pizza - flammkuchen - składniki
Na ciasto:
200 g mąki
2 łyżki oliwy
125 ml wody letniej
sól
Obłożenie:
150 g boczku
2 cebule
200 g śmietany (30-proc.)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny do smaku
Alzacka pizza - flammkuchen - przygotowanie
Na ciasto mąkę przesiewamy do miski, wlewamy oliwę, wodę oraz solidną szczyptę soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.
Na obłożenie boczek kroimy w małe paski. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W misce śmietanę mieszamy z przyprawami.
Ciasto rozwałkowujemy (np. na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Placek smarujemy śmietaną z przyprawami i posypujemy kawałkami boczku i cebuli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż ciasto się miejscami przyrumieni. Wyjmujemy od razu z piekarnika i kroimy na kawałki.
Wegetariański flammkuchen z pieczarkami i rukolą
Wegetariański Flammkuchen z pieczarkami i rukolą shutterstock
Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 15 minut
Wegetariański flammkuchen z pieczarkami i rukolą - składniki
Na ciasto:
200 g mąki
2 łyżki oliwy
125 ml wody letniej
sól
Obłożenie:
2 czerwone cebule
100 g pieczarek
100 g rukoli
200 g śmietany (30-proc.)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny do smaku
Wegetariański flammkuchen z pieczarkami i rukolą - przygotowanie
Na ciasto mąkę przesiewamy do miski, wlewamy oliwę, wodę oraz dużą szczyptę soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.
Na obłożenie cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki oczyszczamy i ostrym nożem kroimy w cienkie plasterki. Rukolę przebieramy, płuczemy, osuszamy. W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawami.
Ciasto rozwałkowujemy (np. na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy śmietaną z przyprawami, układamy na nim plasterki pieczarek i posypujemy cebulą.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż ciasto się miejscami przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy rukolą i kroimy na kawałki.
Wegetariański flammkuchen z owocami
Wegetariański Flammkuchen z owocami shutterstock
Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 15 minut
Wegetariański flammkuchen z owocami - składniki
Na ciasto:
200 g mąki
2 łyżki oliwy
125 ml wody letniej
sól
Obłożenie:
czerwona cebula
50 g śmietany 30-proc.
100 g twarożku (np. koziego)
łyżka miodu
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
200 g owoców (np. brzoskwinie, truskawki, jabłka)
rozmaryn
Wegetariański flammkuchen z owocami - przygotowanie
Na ciasto mąkę przesiewamy do miski, wlewamy oliwę, wodę oraz odrobinę soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.
Na obłożenie cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy śmietanę z twarożkiem, miodem i skórką otartą z pomarańczy. Owoce myjemy i kroimy w cienkie cząstki.
Ciasto rozwałkowujemy (np. na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy śmietaną z dodatkami. (Jeśli mamy jabłka lub brzoskwinie, to teraz układamy je na cieście.)
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż ciasto się miejscami przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika - jeśli nie układaliśmy na cieście owoców, to teraz dekorujemy je owocami (np. truskawkami) oraz rozmarynem, kroimy na kawałki.
Creme fraiche - śmietana profesjonalistów
w materiale dodaliśmy lin do artykułu