Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe z kratkąCiasto truskawkowe z kratką Karolina Wiercigroch

Dla 2 osób
Przygotowanie: 70 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Ciasto truskawkowe - składniki

Ciasto:
250 g mąki
150 g zimnego masła plus łyżka do posmarowania formy
3 łyżki cukru
szczypta soli
jajko
łyżka octu z białego wina
jajko i szczypta cukru do posmarowania ciasta
Nadzienie:
750 g truskawek 
sok z limonki
50 g brązowego cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej plus łyżka do podsypania spodu

Ciasto truskawkowe - przygotowanie

Na ciasto mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i sól. Miksujemy mieszadłem miksera lub rozcieramy składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy. Dodajemy jajko i ocet, łączymy składniki w kulę. Przykrywamy i wkładamy na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Metalową formę do tarty smarujemy masłem.

1/3 ciasta odkładamy do lodówki, resztę rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykładamy nim dno i boki formy. Kilka razy nakłuwamy spód widelcem. Podsypujemy łyżeczką mąki kukurydzianej. Wstawiamy do lodówki.

Na nadzienie truskawki obieramy i kroimy w ćwiartki. Mieszamy z sokiem z limonki, cukrem i mąką kukurydzianą.

Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta i wycinamy paski.

Układamy nadzienie na spodzie ciasta. Na górze układamy paski w kratkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 45 minut na złoty kolor.

Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkamiCiasto ucierane z truskawkami shutterstock

Na 2 keksówki
Przygotowanie: 60 minut

Ciasto ucierane z truskawkami - składniki

Suche składniki ciasta:
380 g mąki pszennej
płaska łyżka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
400 g cukru
Mokre składniki ciasta:
230 g miękkiego masła
4 jajka
300 ml maślanki
2 łyżeczki pasty waniliowej
masło i mąka do przygotowania form

Ciasto ucierane z truskawkami - przygotowanie

Przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników i trochę maślanki oraz pastę waniliową.

Dwie keksówki natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Truskawki płuczemy osuszamy, duże kroimy na pół..

Ciasto wlewamy do foremek, wkładamy do niego truskawki. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z foremek, studzimy.

Ciasto lodowe z jogurtem i rabarbarem

Mrożony torcik jogurtowy z rabarbaremMrożony torcik jogurtowy z rabarbarem Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Na tortownicę
Przygotowanie: 20 minut
Mrożenie: 2 godziny

Ciasto lodowe z jogurtem i rabarbarem - składniki

2 łyżeczki żelatyny
500 g oczyszczonego i pokrojonego w plasterki rabarbaru
500 g truskawek
100 g cukru plus 2 łyżki 
750 ml naturalnego jogurtu
100 g pokruszonych herbatników zbożowych

Ciasto lodowe z jogurtem i rabarbarem - przygotowania

Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 125 ml wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy, mieszając co 15 minut, aby nie powstały w niej kryształki lodu.

Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny.

Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej - musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił. Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z 2 łyżkami cukru i czekamy, aż puszczą sok. Dekorujemy porcje ciasta bezpośrednio przed podaniem.

Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkoweCiasto marmurkowe Fot. Natalia Nowak-Bratek

Na dwie keksówki (10 x 21 cm)
Przygotowanie: 60 minut

Ciasto marmurkowe - składniki

Ciasto:
60 g dobrego kakao
90 ml wody
Składniki suche:
380 g mąki pszennej
płaska łyżka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
400 g cukru
Składniki mokre:
230 g miękkiego masła
4 jajka
300 ml maślanki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
180 ml śmietanki 30-proc.
2 łyżki syropu klonowego
230 g dobrej białej czekolady
Oraz:
masło i mąka do przygotowania form

Ciasto marmurkowe - przygotowanie

Na ciasto: przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników i trochę maślanki.

Dwie keksówki natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Mieszamy kakao z wodą i zagotowujemy. Łączymy z połową porcji ciasta ucieranego. Resztę mieszamy z ekstraktem waniliowym. Na dno każdej foremki wlewamy po niewielkiej porcji ciasta kakaowego i waniliowego. Następnie porcję jasnego ciasta przykrywamy odrobiną ciemnego i tak na zmianę. W ten sposób wlewamy masę jeszcze dwa razy, aż wykorzystamy całe ciasto. Wkładamy w masę nóż i przeciągamy go wzdłuż formy, tworząc fale.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Wyjmujemy z foremek, studzimy.

Na polewę zagotowujemy śmietankę z syropem. Zalewamy nią posiekaną czekoladę. Odstawiamy na chwilę, mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Przelewamy do czystej miski, przykrywamy folią i studzimy. Następnie polewamy wystudzone ciasta.

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowymCiasto z musem rabarbarowo-truskawkowym Fot. Jarosław Madejski

Dla tortownicę
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 2-3 godziny

Ciasto z rabarbarem i truskawkami - składniki

500 g rabarbaru
100 g cukru
2 torebki żelatyny (po 9 g)
200 g oczyszczonych i pokrojonych truskawek
sok z 1/2 cytryny
200 g rozgniecionych herbatników
6 łyżek stopionego masła
250 ml śmietany 36-proc. 

Ciasto z rabarbarem i truskawkami - przygotowania

Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2-3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy 60 ml wody i zagotowujemy, mieszając. Dusimy 10 minut na małym ogniu - rabarbar powinien być miękki - a potem miksujemy.

Namaczamy żelatynę w 125 ml zimnej wody (według przepisu na torebce), rozpuszczamy ją, podgrzewając, dodajemy do truskawek rozgniecionych widelcem. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Mieszamy herbatniki z masłem, rozkładamy je na dnie formy na tartę (lub tortownicy) i dociskamy ręką, tak aby powstała równa warstwa. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut na złoty kolor, studzimy.

Do gęstniejącej masy rabarbarowej dodajemy ubitą śmietankę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie z herbatników. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty lub truskawkami.

Baletki, bitki, maczki

Baletki, czyli bitki, czyli maczkiBaletki, czyli bitki, czyli maczki Aneta Flis

Na 56 biszkopcików (28 baletek)
Przygotowanie: 35 minut

Baletki, bitki, maczki - składniki

2 jajka
50 g drobnego cukru
35 g mąki pszennej
25 g mąki krupczatki
szczypta soli
mak do posypania
Do przełożenia:
150 g dżemu lub twardej marmolady 

Baletki, bitki, maczki - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i włączamy termoobieg. Dwie płaskie blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia.

Oddzielamy żółtka od białek odważamy cukier i mąki. Ubijamy białka wraz ze szczyptą soli tak, by piana nie była zupełnie sztywna (tylko w 70 proc.). Następnie, mniej więcej co 2 minuty, ubijając jak na bezę, dosypujemy po łyżce cukru – dodajemy go, gdy poprzednia porcja się rozpuści. Nie przerywając miksowania, dodajemy żółtko, krótko miksujemy i wlewamy kolejne.

Obie mąki przesiewamy do masy jajecznej i szpatułką delikatnie mieszamy. Nie robimy tego zbyt długo! Przekładamy ciasto do dużego rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę ciasteczka o średnicy 2-2,5 cm, zachowując ok. 1 cm odstępu między nimi. Dobrze przygotowane ciasto biszkoptowe nie będzie się rozlewać na boki i zachowa swój kształt.

Biszkopciki posypujemy makiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika obie blaszki naraz. Pieczemy 6-7 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Nakładamy na spód ciastek po łyżeczce dżemu i sklejamy spodem z drugim biszkoptem.

Baletki, bitki, maczki  - rady

• Uważajcie i nie przebijcie białek! Najpierw ubijamy białko do 70 proc. sztywności i dodajemy łyżkę cukru w taki sposób, jak opisałam w przepisie.

• Po upieczeniu nie ściągamy ciastek z papieru od razu, pozwalamy im wystygnąć i przeschnąć, wtedy bez problemu odejdą od papieru, można je też lekko podważyć ostrym nożem.

• Do pieczenia równych biszkoptów przydaje się silikonowa mata.

• Jeśli zależy nam na twardszych biszkoptach, upieczone ciastka przechowujemy w zamykanym pojemniku.

• Po przełożeniu dżemem warto podać ciasteczka od razu, chyba że przekładacie je twardą marmoladą lub dżemem z dużą ilością żelatyny.

• Wyciskanie ciasta na blaszkę bardzo ułatwia okrągła tylka.

Przepis Marieta Marecka

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbaremProste ciasto z rabarbarem shutterstock

Na dużą blachę
Przygotowanie: 70 minut

Proste ciasto z rabarbarem - składniki

ok. 300 g rabarbaru
200 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
1/2 opakowania proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
łyżka pasty waniliowej
masło do natłuszczenia formy

Proste ciasto z rabarbarem - przygotowanie

Rabarbar płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. 

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. Blachę natłuszczamy.

Masło siekamy i razem z pozostałymi składnikami (oprócz rabarbaru) wkładamy do dużej miski, szybko zagniatamy na gładkie ciasto.

Trochę ciasta zostawiamy na wierzch, resztę wykładamy na blachę, wyrównujemy wierzch. Nakładamy rabarbar, posypujemy resztą ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut.