Sok z młodej pokrzywy – bogactwo żelaza, magnezu i witamin

Sok z młodej pokrzywy
Sok z młodej pokrzywy Fot. Shutterstock.com

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 10 minut

Sok z młodej pokrzywy – składniki:

Jak zrobić sok z młodej pokrzywy:

1. Jabłko i limonkę myjemy, obieramy ze skóry, wykrawamy gniazda nasienne i owoce kroimy na mniejsze kawałki, by weszły bez trudu do wyciskarki.

2. Pokrzywy oczyszczamy w rękawiczkach i przelewamy zimną wodą.

3. Do wyciskarki wolnoobrotowej wkładamy każdy składnik oddzielnie w kolejności: jabłko, liście pokrzywy, limonka i wyciskamy sok. Jeśli będzie za gęsty można go rozrzedzić, dodając wodę lub kostki lodu.

4. Sok mieszamy i wypijamy od razu. 

Sok z mniszka lekarskiego – zbawienny dla wątroby

Sok z mniszka lekarskiego
Sok z mniszka lekarskiego Fot. Schutterstock.com

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 10 minut

Sok z mniszka lekarskiego – składniki:

Jak zrobić sok z mniszka lekarskiego:

1. Składnik dokładnie myjemy.

2. Ananasa obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki (ale nie za drobne).

3. Liście mniszka kroimy, nie za drobno.

4. Kiwi i limonkę obieramy ze skóry i kroimy na pół.

5. Seler kroimy na kawałki 2-3-centymetrowe.

6. Do wyciskarki wolnoobrotowej wkładamy każdy składnik oddzielnie w kolejności: ananas, mniszek, kiwi, łodyga selera, limonka, i wyciskamy sok. Jeśli będzie za gęsty można dodać do niego trochę wody.

7. Sok wypijamy od razu.

Sok z botwinki idealny na… uspokojenie

Sok z botwinki
Sok z botwinki Fot. Schutterstock.com

Dla 1 osoby
Przygotowania: 10 minut

Sok z liści botwinki – składniki:

Jak zrobić sok z liści botwinki:

1. Składnik dokładnie myjemy.

2. Jabłko obieramy ze skóry (lub nie), wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na ćwiartki.

3. Liście botwinki kroimy, ale nie za drobno. Buraczki możemy obrać lub też zostawić skórkę i kroimy na pół.

4. Liście jarmużu odrywamy od łodyg, limonkę obieramy i dzielimy na mniejsze części.

5. Do wyciskarki wkładamy po kolei jabłko, liście botwinki, bulwę botwinki, jarmuż i na koniec limonkę.

6. Sok wypijamy zaraz po wyciśnięciu.

Sok z naci marchewki – eliksir młodości

Eliksir młodości - sok z naci marchwi
Eliksir młodości - sok z naci marchwi Fot. @pyszneczyprzepysznie / Materiały prasowe Kuvings

Dla 1 osób
Przygotowanie: 10 minut

Sok z naci marchewki – składniki:

  • 2 pomarańcze
  • szklanka naci z marchwi
  • 1 cm korzenia imbiru

Jak zrobić sok z naci marchewki:

1. Składniki myjemy.

2. Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki.

3. Nać odcinamy od korzenia i kroimy, ale niezbyt drobno.

4. Imbir obieramy.

5. Po kolei wkładamy składniki do wyciskarki, zaczynając od pomarańczy, potem nać i na końcu imbir.

6. Wypijamy zaraz po wyciśnięciu.

Sok z babki zwyczajnej idealny na przeziębienie 

Sok z babki idealny na przeziębienie
Sok z babki idealny na przeziębienie Fot. Shutterstock.com

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 10 minut

Sok z babki – składniki:

  • 2 pełne szklanki liści babki lancetowatej
  • 2 cm korzenia kurkumy
  • cytryna
  • 1/2 mango
  • szczypta pieprzu
  • 1-2 łyżeczki miodu

Jak zrobić sok z babki:

1. Cytrynę i pozostałe składniki myjemy.

2. Korzeń kurkumy, mango i cytrynę obieramy i dzielimy na mniejsze części.

3. Każdy składnik wkładamy oddzielnie do wyciskarki, pamiętając o tym, żeby zacząć od tych twardych, potem dać miękkie, np. liście, i zakończyć proces wyciskania dodając owoce.

4. Do gotowego soku dodajemy szczyptę pieprzy i łyżeczkę miodu, mieszamy i od razu wypijamy.

Sok z naci pietruszki dobry dla serca

Sok z naci pietruszki z bananem i jabłkiem
Sok z naci pietruszki z bananem i jabłkiem Fot. Shutterstock.com

Dla 1 osób
Przygotowanie: 10 minut

Sok z naci pietruszki – składniki:

  • jabłko
  • szklanka naci pietruszki
  • 1/2 banana
  • cytryna lub limonka
  • kilka listków mięty

Jak zrobić sok z naci pietruszki:

1. Po dokładnym umyciu, jabłko kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne i ewentualnie obieram. Możemy tego nie robić, ale z owocu obranego otrzymamy więcej soku niż z tego ze skórką.

2. Nać odrywamy od łodyżek, łodyżki kroimy na części.

3. Banana i cytrynę obieramy ze skórki i kroimy, ale niezbyt drobno.

4. Składniki kolejno wkładamy do wyciskarki zaczynając od jabłka, potem nać pietruszki, następnie banan, cytryna i listki mięty.

5. Wyciśnięty sok przelewamy do szklanki