Sok z młodej pokrzywy – bogactwo żelaza, magnezu i witamin
Dla 1 osoby
Przygotowanie: 10 minut
Sok z młodej pokrzywy – składniki:
- jabłko
- 2 szklanki liści młodej pokrzywy
- limonka
Jak zrobić sok z młodej pokrzywy:
1. Jabłko i limonkę myjemy, obieramy ze skóry, wykrawamy gniazda nasienne i owoce kroimy na mniejsze kawałki, by weszły bez trudu do wyciskarki.
2. Pokrzywy oczyszczamy w rękawiczkach i przelewamy zimną wodą.
3. Do wyciskarki wolnoobrotowej wkładamy każdy składnik oddzielnie w kolejności: jabłko, liście pokrzywy, limonka i wyciskamy sok. Jeśli będzie za gęsty można go rozrzedzić, dodając wodę lub kostki lodu.
4. Sok mieszamy i wypijamy od razu.
Sok z mniszka lekarskiego – zbawienny dla wątroby
Dla 1 osoby
Przygotowanie: 10 minut
Sok z mniszka lekarskiego – składniki:
- 1/2 ananasa
- szklanka młodych liści mniszka
- kiwi
- łodyga selera naciowego
- 1/2 limonki
Jak zrobić sok z mniszka lekarskiego:
1. Składnik dokładnie myjemy.
2. Ananasa obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki (ale nie za drobne).
3. Liście mniszka kroimy, nie za drobno.
4. Kiwi i limonkę obieramy ze skóry i kroimy na pół.
5. Seler kroimy na kawałki 2-3-centymetrowe.
6. Do wyciskarki wolnoobrotowej wkładamy każdy składnik oddzielnie w kolejności: ananas, mniszek, kiwi, łodyga selera, limonka, i wyciskamy sok. Jeśli będzie za gęsty można dodać do niego trochę wody.
7. Sok wypijamy od razu.
Sok z botwinki idealny na… uspokojenie
Dla 1 osoby
Przygotowania: 10 minut
Sok z liści botwinki – składniki:
- jabłko
- duża szklanka botwinki (liście)
- bulwa botwinki
- szklanka jarmużu
- limonka
Jak zrobić sok z liści botwinki:
1. Składnik dokładnie myjemy.
2. Jabłko obieramy ze skóry (lub nie), wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na ćwiartki.
3. Liście botwinki kroimy, ale nie za drobno. Buraczki możemy obrać lub też zostawić skórkę i kroimy na pół.
4. Liście jarmużu odrywamy od łodyg, limonkę obieramy i dzielimy na mniejsze części.
5. Do wyciskarki wkładamy po kolei jabłko, liście botwinki, bulwę botwinki, jarmuż i na koniec limonkę.
6. Sok wypijamy zaraz po wyciśnięciu.
Sok z naci marchewki – eliksir młodości
Dla 1 osób
Przygotowanie: 10 minut
Sok z naci marchewki – składniki:
- 2 pomarańcze
- szklanka naci z marchwi
- 1 cm korzenia imbiru
Jak zrobić sok z naci marchewki:
1. Składniki myjemy.
2. Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki.
3. Nać odcinamy od korzenia i kroimy, ale niezbyt drobno.
4. Imbir obieramy.
5. Po kolei wkładamy składniki do wyciskarki, zaczynając od pomarańczy, potem nać i na końcu imbir.
6. Wypijamy zaraz po wyciśnięciu.
Sok z babki zwyczajnej idealny na przeziębienie
Dla 1 osoby
Przygotowanie: 10 minut
Sok z babki – składniki:
- 2 pełne szklanki liści babki lancetowatej
- 2 cm korzenia kurkumy
- cytryna
- 1/2 mango
- szczypta pieprzu
- 1-2 łyżeczki miodu
Jak zrobić sok z babki:
1. Cytrynę i pozostałe składniki myjemy.
2. Korzeń kurkumy, mango i cytrynę obieramy i dzielimy na mniejsze części.
3. Każdy składnik wkładamy oddzielnie do wyciskarki, pamiętając o tym, żeby zacząć od tych twardych, potem dać miękkie, np. liście, i zakończyć proces wyciskania dodając owoce.
4. Do gotowego soku dodajemy szczyptę pieprzy i łyżeczkę miodu, mieszamy i od razu wypijamy.
Sok z naci pietruszki dobry dla serca
Dla 1 osób
Przygotowanie: 10 minut
Sok z naci pietruszki – składniki:
- jabłko
- szklanka naci pietruszki
- 1/2 banana
- cytryna lub limonka
- kilka listków mięty
Jak zrobić sok z naci pietruszki:
1. Po dokładnym umyciu, jabłko kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne i ewentualnie obieram. Możemy tego nie robić, ale z owocu obranego otrzymamy więcej soku niż z tego ze skórką.
2. Nać odrywamy od łodyżek, łodyżki kroimy na części.
3. Banana i cytrynę obieramy ze skórki i kroimy, ale niezbyt drobno.
4. Składniki kolejno wkładamy do wyciskarki zaczynając od jabłka, potem nać pietruszki, następnie banan, cytryna i listki mięty.
5. Wyciśnięty sok przelewamy do szklanki