Sok z młodej pokrzywy - bogactwo żelaza, magnezu i witamin
Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut
Sok z młodej pokrzywy- składniki
jabłko
2 szklanki liści młodej pokrzywy
limonka
Sok z młodej pokrzywy - przygotowanie
Jabłko i limonkę myjemy, obieramy ze skóry, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, by weszły bez trudu do wyciskarki Pokrzywy oczyszczamy w rękawiczkach i przelewamy zimną wodą.
Do wyciskarki wolnoobrotowej wkładamy każdy składnik oddzielnie w kolejności: jabłko, liście pokrzywy, limonka i wyciskamy sok. Jeśli będzie za gęsty można go rozrzedzić, dodając wodę lub kostki lodu. Sok mieszamy i wypijamy od razu.
Sok z mniszka lekarskiego – zbawienny dla wątroby
Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut
Sok z mniszka lekarskiego - składniki
1/2 ananasa
szklanka młodych liści mniszka
kiwi
łodyga selera
1/2 limonki
Sok z mniszka lekarskiego- przygotowanie
Składnik dokładnie myjemy. Ananasa obieramy ze skóry, ale możemy też tego nie robić i kroimy na mniejsze kawałki (ale nie za drobne). Liście mniszka kroimy, nie za drobno. Kiwi i limonkę obieramy ze skóry i troimy na pół. Seler kroimy na kawałki 2-3-centymetrowe.
Do wyciskarki wolnoobrotowej wkładamy każdy składnik oddzielnie w kolejności: ananas, mniszek, kiwi, łodyga selera, limonka, i wyciskamy sok. Jeśli będzie za gęsty można dodać do niego trochę wody. Sok wypijamy od razu.
Sok z botwinki idealny na… uspokojenie
Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut
Sok z liści botwinki - składniki
jabłko
duża szklanka botwinki (liście)
bulwa botwinki
szklanka jarmużu
limonka
Sok z liści botwinki - przygotowanie
Składnik dokładnie myjemy. Jabłko obieramy ze skóry (lub nie), wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na ćwiartki. Liście botwinki kroimy, ale nie za drobno. Bulwy możemy obrać lub też zostawić skórkę i kroimy na pół. Liście jarmużu odrywamy od łodyg, limonkę obieramy i dzielimy na mniejsze części.
Do wyciskarki wkładamy po kolei jabłko, liście botwinki, bulwę botwinki, jarmuż i na koniec limonkę. Sok wypijamy zaraz po wyciśnięciu.
Eliksir młodości - sok z naci marchewki
Dla 1 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Sok z naci marchewki - składniki
2 pomarańcze
szklanka naci z marchwi
1 cm korzenia imbiru
Sok z naci marchewki - przygotowanie
Składniki myjemy. Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Nać odcinamy od korzenia i kroimy, ale niezbyt drobno. Imbir obieramy.
Po kolei wkładamy składniki do wyciskarki, zaczynając od pomarańczy, potem nać i na końcu imbir. Wypijamy zaraz po wyciśnięciu.
Sok z babki idealny na przeziębienie
Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut
Sok z babki - składniki
2 pełne szklanki liści babki lancetowatej
2 cm korzenia kurkumy
cytryna
1/2 mango
szczypta pieprzu
1-2 łyżeczki miodu
Sok z babki - przygotowanie
Cytrynę i pozostałe składniki myjemy. Korzeń kurkumy, mango i cytrynę obieramy i dzielimy na mniejsze części. Każdy składnik wkładamy oddzielnie do wyciskarki, pamiętając o tym, żeby zacząć od tych twardych, potem dać miękkie, np. liście, i zakończyć proces wyciskania dodając owoce. Do gotowego soku dodajemy szczyptę pieprzy i łyżeczkę miodu, mieszamy i od razu wypijamy.
Sok z naci pietruszki dobry dla serca
Dla 1 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Sok z naci pietruszki - składniki
jabłko
szklanka naci pietruszki
1/2 banana
cytryna lub limonka
kilka listków mięty
Sok z naci pietruszki - przygotowanie
Po dokładnym umyciu, jabłko kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne i ewentualnie obieram. Możemy tego nie robić, ale z owocu obranego otrzymamy więcej soku niż z tego ze skórką. Nać odrywamy od łodyżek, łodyżki kroimy na części. Banana i cytrynę obieramy ze skórki i kroimy, ale niezbyt drobno.
Składniki kolejno wkładamy do wyciskarki zaczynając od jabłka, potem nać pietruszki, następnie banan, cytryna i listki mięty. Wyciśnięty sok przelewamy do szklanki