Sok z młodej pokrzywy - bogactwo żelaza, magnezu i witamin

Sok z młodej pokrzywy
Sok z młodej pokrzywy Fot. Shutterstock.com

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Sok z młodej pokrzywy- składniki

jabłko
2 szklanki liści młodej pokrzywy
limonka

Sok z młodej pokrzywy - przygotowanie

Jabłko i limonkę myjemy, obieramy ze skóry, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, by weszły bez trudu do wyciskarki Pokrzywy oczyszczamy w rękawiczkach i przelewamy zimną wodą.

Do wyciskarki wolnoobrotowej wkładamy każdy składnik oddzielnie w kolejności: jabłko, liście pokrzywy, limonka i wyciskamy sok. Jeśli będzie za gęsty można go rozrzedzić, dodając wodę lub kostki lodu. Sok mieszamy i wypijamy od razu. 

Sok z mniszka lekarskiego – zbawienny dla wątroby

Sok z mniszka lekarskiego
Sok z mniszka lekarskiego Fot. Schutterstock.com

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Sok z mniszka lekarskiego - składniki

1/2 ananasa
szklanka młodych liści mniszka
kiwi
łodyga selera
1/2 limonki

Sok z mniszka lekarskiego- przygotowanie

Składnik dokładnie myjemy. Ananasa obieramy ze skóry, ale możemy też tego nie robić i kroimy na mniejsze kawałki (ale nie za drobne). Liście mniszka kroimy, nie za drobno. Kiwi i limonkę obieramy ze skóry i troimy na pół. Seler kroimy na kawałki 2-3-centymetrowe.

Do wyciskarki wolnoobrotowej wkładamy każdy składnik oddzielnie w kolejności: ananas, mniszek, kiwi, łodyga selera, limonka, i wyciskamy sok. Jeśli będzie za gęsty można dodać do niego trochę wody. Sok wypijamy od razu.

Sok z botwinki idealny na… uspokojenie

Sok z botwinki
Sok z botwinki Fot. Schutterstock.com

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Sok z liści botwinki - składniki

jabłko
duża szklanka botwinki (liście)
bulwa botwinki
szklanka jarmużu
limonka

Sok z liści botwinki - przygotowanie

Składnik dokładnie myjemy. Jabłko obieramy ze skóry (lub nie), wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na ćwiartki. Liście botwinki kroimy, ale nie za drobno. Bulwy możemy obrać lub też zostawić skórkę i kroimy na pół. Liście jarmużu odrywamy od łodyg, limonkę obieramy i dzielimy na mniejsze części.

Do wyciskarki wkładamy po kolei jabłko, liście botwinki, bulwę botwinki, jarmuż i na koniec limonkę. Sok wypijamy zaraz po wyciśnięciu.

Eliksir młodości - sok z naci marchewki

Eliksir młodości - sok z naci marchwi
Eliksir młodości - sok z naci marchwi Fot. @pyszneczyprzepysznie / Materiały prasowe Kuvings

Dla 1 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Sok z naci marchewki - składniki

2 pomarańcze
szklanka naci z marchwi
1 cm korzenia imbiru

Sok z naci marchewki - przygotowanie

Składniki myjemy. Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Nać odcinamy od korzenia i kroimy, ale niezbyt drobno. Imbir obieramy.

Po kolei wkładamy składniki do wyciskarki, zaczynając od pomarańczy, potem nać i na końcu imbir. Wypijamy zaraz po wyciśnięciu.

Sok z babki idealny na przeziębienie 

Sok z babki idealny na przeziębienie
Sok z babki idealny na przeziębienie Fot. Shutterstock.com

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Sok z babki - składniki

2 pełne szklanki liści babki lancetowatej
2 cm korzenia kurkumy
cytryna
1/2 mango
szczypta pieprzu
1-2 łyżeczki miodu

Sok z babki - przygotowanie

Cytrynę i pozostałe składniki myjemy. Korzeń kurkumy, mango i cytrynę obieramy i dzielimy na mniejsze części. Każdy składnik wkładamy oddzielnie do wyciskarki, pamiętając o tym, żeby zacząć od tych twardych, potem dać miękkie, np. liście, i zakończyć proces wyciskania dodając owoce. Do gotowego soku dodajemy szczyptę pieprzy i łyżeczkę miodu, mieszamy i od razu wypijamy.

Sok z naci pietruszki dobry dla serca

Sok z naci pietruszki z bananem i jabłkiem
Sok z naci pietruszki z bananem i jabłkiem Fot. Shutterstock.com

Dla 1 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Sok z naci pietruszki - składniki

jabłko
szklanka naci pietruszki
1/2 banana
cytryna lub limonka
kilka listków mięty

Sok z naci pietruszki - przygotowanie

Po dokładnym umyciu, jabłko kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne i ewentualnie obieram. Możemy tego nie robić, ale z owocu obranego otrzymamy więcej soku niż z tego ze skórką. Nać odrywamy od łodyżek, łodyżki kroimy na części. Banana i cytrynę obieramy ze skórki i kroimy, ale niezbyt drobno.

Składniki kolejno wkładamy do wyciskarki zaczynając od jabłka, potem nać pietruszki, następnie banan, cytryna i listki mięty. Wyciśnięty sok przelewamy do szklanki