Do klasycznej wersji hummusu możemy dodawać też różne warzywa, takie jak groszek, buraki, marchew, dynię. W ten sposób otrzymamy bajecznie kolorowe pasty, każda o nieco innym smaku, które postawione na stole wyglądają bardzo apetycznie i smakują wybornie.
Hummus - przepis podstawowy
Hummus - przepis podstawowy Fot: Marcin Klaban
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia ciecierzycy
Hummus, wersja podstawowa - składniki
200 g ciecierzycy
2 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
sok z 1-2 cytryn
ząbek czosnku
sól, pieprz
mieszanka 7 przypraw arabskich (ziele angielskie, czarny pieprz, cynamon, goździki, nasiona wiśni wonnej, imbir i gałka muszkatołowa)
Hummus, wersja podstawowa - przygotowanie
Ciecierzycę moczymy przez noc (możemy też użyć ciecierzycy w słoiku). Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - od 40 do 60 minut. Wodę odlewamy do osobnej miseczki.
Cieciorkę blendujemy, a w trakcie miksowania dolewamy stopniowo wodę z gotowania, aby hummus był puszysty i kremowy. Uwaga, hummus nie może być płynny!. Doprawiamy tahiną, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem oraz solą, pieprzem i przyprawami. Można go też doprawić mielonym kuminem lub kolendrą.
Na końcu hummus polewamy oliwą, możemy dodać do niego prażone orzechy pinii, posiekaną natkę pietruszki, listki mięty, ugotowaną ciecierzycę albo pestki granatu.Podajemy z pitą, grzankami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Hummus z groszku z tofu i miętą
Hummus z groszku z tofu i miętą Fot. 123rf.com
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Hummus z groszku z tofu i miętą - składniki
400 g świeżego zielonego groszku (może być też mrożony)
180 g kostka tofu naturalnego
posiekane liście z 5 gałązek świeżej mięty
szczypta gałki muszkatołowej
zmiażdżony ząbek czosnku
sól, pieprzu
Hummus z groszku z tofu i miętą - przygotowanie
Umyty, odcedzony groszek wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy, zostawiamy trochę wody z gotowania.
Do groszku dodajemy pokruszone tofu, miętę, czosnek, gałkę, pieprz i odrobinę soli. Całość miksujemy na gładką masę, dolewając wody, w której gotował się groszek, by hummus nie był zbyt gęsty.
Podajemy jako dip do młodych, pokrojonych na kawałki warzyw albo ze świeżym pieczywem.
Hummus z pieczonej marchwi
Hummus z pieczonej marchwi Fot. 123rf.com
Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia marchwi
Hummus z pieczonej marchwi - składniki
2-3 duże marchewki
1/3 szklanki pasty tahini
1-2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki oliwy + oliwa do pieczenia
1/2 szklanki bardzo zimnej wody
łyżeczka mielonej papryki
sól, pieprz
Hummus z pieczonej marchwi - przygotowanie
Marchewki obieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze części, smarujemy oliwą, zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy ok. godziny.
Po upieczeniu marchew studzimy, dodajemy do niej pastę tahini, obrany czosnek, sok z 1/2 cytryny i mieloną paprykę. Wszystko dokładnie miksujemy. Powoli dodajemy oliwę, a potem wodę, aż uzyskamy odpowiednią, łatwą do smarowania pieczywa konsystencję. Doprawiamy solą i ulubionymi przyprawami. Z wierzchu hummus dekorujemy ugotowaną ciecierzycą i posypujemy świeżymi ziołami, np. kolendrą lub natką pietruszki.
Hummus z białej fasoli
Hummus z białej fasoli Fot. 123rf.com
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 70 minut + czas moczenia fasoli
Hummus z białej fasoli - składniki
szklanka suchej, drobnej białej fasoli
3/4 szklanki pasty tahini
1/4 - 1/3 szklanki lodowatej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
kilka listków rozmarynu (może być suszony)
kilka łyżek oleju rzepakowego lub z oliwek
sól, kumin, czarny pieprz
Hummus z białej fasoli - przygotowanie
Dzień przed przygotowywaniem hummusu fasolę zalewamy zimną wodą, ma być jej dwa razy tyle, ile fasoli. Zostawiamy na noc.
Następnego dnia fasolę odcedzamy i płuczemy. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy godzinę. Ziarna mają być maślane, nie powinny być białe w środku.
Ugotowaną fasolę odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do miski, dodajemy tahini, sól, sok z cytryny i czosnek. Wszystko miksujemy na bardzo gładką pastę. Do gęstej sezamowej pasty dolewamy powoli lodowatą wodę, cały czas miksując, aż woda połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem. Przekładamy gotowy hummus do miski i obficie polewamy olejem, posypujemy rozmarynem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Hummus z pieczonym młodym burakiem
Hummus z pieczonym młodym burakiem Fot. 123rf.com
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 70 minut + czas moczenia ciecierzycy
Hummus z młodym burakiem - składniki
200 g ciecierzycy
młody burak
sok z połowy cytryny
120 g tahiny
2 ząbki czosnku
sól
Do podania:
łyżeczka oliwy
pół łyżeczki czarnuszki lub przyprawy za’atar
Hummus z młodym burakiem - przygotowanie
Ciecierzycę płuczemy na sicie, zalewamy zimną wodą, tak by ziarna były przykryte, odstawiamy na całą noc do namoczenia. Napęczniałe ziarna odcedzamy, płuczemy. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na niedużym ogniu około godziny, usuwając białą pianę z powierzchni wody. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli. W tym czasie burak pieczemy w foli, ok. 60 minut w 180 st. (lub gotujemy na parze, w osolonej wodzie, ale pieczony jest najsmaczniejszy). Ziarna ugotowanej ciecierzycy powinny dać się łatwo rozetrzeć w palcach, ugotowany lub upieczony burak też powinien być bardzo miękki.
Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, dodajemy tahinę i czosnek, ucieramy na gładką pastę blenderem. Dodajemy burak, sok z cytryny i jeszcze raz ucieramy wszystko na bardzo gładką masę. Doprawiamy gotowy hummus solą, można dodać więcej soku z cytryny lub czosnku. Podajemy polany oliwą i posypany czarnuszką lub za’atarem, jemy z pieczywem albo młodymi warzywami ugotowanymi na parze.
Dyniowy hummus
Dyniowy hummus Fot. Marcin Klaban
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut
Dyniowy hummus - składniki
500 g dyni hokkaido
2 gałązki tymianku
sól, pieprz
oliwa
łyżka pasty sezamowej tahini
mały pęczek mięty
4 łyżki oleju lnianego
Do podania:
200 g ostrej gorgonzoli
150 g sera manchego lub pecorino
garść orzechów włoskich
kilka plasterków szynki serrano
Dyniowy hummus - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Dynię ze skórą kroimy na kawałki, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut.
Upieczoną dynię studzimy i miksujemy z pastą tahini. Łączymy masę z posiekaną miętą, przekładamy do miseczki i skrapiamy olejem lnianym. Podajemy z kawałkami serów, orzechami i plastrami szynki.