Krem z grillowanej papryki
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Krem z grillowanej papryki - składniki
4 czerwone papryki
15 ml oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
300 ml bulionu
1 marchewka
1 ziemniak
płatki chili, sól, pieprz
śmietana 12 lub 18 proc. do podania
Krem z grillowanej papryki - przygotowanie
Papryki smażymy na patelni grillowej już grillu przez 15-20 minut przerzucając je, co jakiś czas na drugą stronę. Gotowe odkładamy do miski i przykrywamy na 15 minut, dzięki czemu łatwiej będzie z nich ściągnąć skórkę.
W tym czasie w garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę aż uzyska złoty kolor. Dodajemy drobno poszatkowany czosnek i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy płatki chili, pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę oraz bulion. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Z papryki zdejmujemy skórę, i wydrążamy wnętrze. Kroimy na duże kawałki i dodajemy do zupy. Gotujemy przez 5 minut. Garnek zdejmujemy z ognia. Zupę blendujemy. Podajemy z odrobiną płatków chili, natką i kleksem śmietany.
Przepis: Agata Piasecka
Chłodnik ogórkowo-miętowy
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Chłodzenie: ok. 60 minut
Chłodnik ogórkowo-miętowy - składniki:
2-3 ogórki
200 g sera feta
500 ml jogurtu greckiego
1/3 pęczka mięty
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Do podania:
pieczywo żytnie
oliwa
Chłodnik ogórkowo-miętowy - przygotowanie:
Dwa ogórki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i przekładamy do blendera wraz z połową sera feta, jogurtem greckim, większością mięty i koperku (zostawiamy część do ozdoby), czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Chłodzimy w lodówce.
Następnie rozlewamy do miseczek i podajemy z tostowanym pieczywem, pokrojonym w kostkę trzecim ogórkiem, pokruszoną pozostałą fetą, oliwą oraz świeżymi ziołami.
Przepis: Samar Khanafer
Zupa ze świeżego szpinaku z pleśniowym serem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Zupa ze świeżego szpinaku z pleśniowym serem - składniki:
500 g liści szpinaku
2 łyżki oliwy
cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
litr bulionu warzywnego
2 łyżki serka mascarpone
100 g rokpola
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Zupa ze świeżego szpinaku z pleśniowym serem - przygotowanie:
Szpinak myjemy, odsączamy, odcinamy ogonki, liście siekamy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak, krótko dusimy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusimy 2-3 minuty, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Zdejmujemy z kuchenki, lekko studzimy, miksujemy blenderem. Dodajemy mascarpone i połowę pokruszonego rokpola. Jeszcze raz miksujemy. Przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i podajemy przybraną resztą rokpola i małymi listkami szpinaku.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Zupa krem z kalarepy
dla 4 osób
czas przygotowania: 25 minut
Zupa krem z kalarepy - składniki
4 kalarepki
2 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula
1 l mleka
1 łyżka masła
pieprz
cukier
Zupa krem z kalarepy - przygotowanie:
Odcinamy górną część kalarepki mniej więcej w 1/3 wysokości, pozostałą część wydrążamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy.
Wydrążoną kalarepkę, ziemniaki i cebulę podsmażamy na gorącym maśle, uważamy aby masło się nie przypaliło, a warzywa nie zrumieniły. Dzięki temu zupa będzie miała ładny biały kolor.
Gdy warzywa się zeszklą, zalewamy je wodą tak aby je zakryła i gotujemy aż wszystkie zmiękną.
W osobnym garnku wstawiamy wodę i blanszujemy w niej kalarepę, około 30 sekund wystarczy.
Gdy warzywa już zmiękną miksujemy je dokładnie, dodajemy mleko do konsystencji i zagotowujemy. Przecedzamy zupę przez gęste sito i doprawiamy do smaku.
Przed podaniem zupy zanurzamy kalarepkę na chwilę w gorącej wodzie, następnie dokładnie odsączamy. Do tak przygotowanej kalarepki wlewamy zupę. Przed podaniem zupę można skropić oliwą
Przepis: Paweł Kibart
Zielona zupa krem na oliwie
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Zielona zupa krem na oliwie - składniki:
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
pęczek natki
2 łodygi selera naciowego
3 średnie cukinie
300 g świeżego szpinaku
5 łyżek oliwy extra virgin
sól, pieprz
minizioła do dekoracji
4 grzanki z pełnoziarnistego chleba tostowego
Zielona zupa krem na oliwie - przygotowanie:
Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy. Natkę płuczemy, osuszamy, siekamy. Zdejmujemy grube włókna z selera i kroimy łodygi na małe kawałki. Cukinie kroimy w kostkę. Szpinak dokładnie płuczemy. Podgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej przez 5 minut cebulę, czosnek i natkę. Dodajemy seler i cukinie. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dorzucamy szpinak i bazylię, wlewamy litr gorącej wody, solimy. Gotujemy zupę 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, miksujemy. Przed podaniem rozlewamy zupę do miseczek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, dekorujemy zielonymi listkami, np. rukwi wodnej, lub ulubionymi świeżymi ziołami, skrapiamy resztą oliwy. Podajemy z grillowanymi pełnoziarnistymi tostami.
Przepis: Anna Gaik