Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natkiSpaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki - składniki

300 g zielonych szparagów (odłamujemy twarde końce)
60 ml oliwy + odrobina do podania
sól i młotkowany pieprz
2-3 garści listków natki pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżka drobno startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
10 filecików anchois
40 g tartego parmezanu + garść do podania
400 g spaghetti

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki - przygotowanie

Szparagi smarujemy odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy. Smażymy 8-10 minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Studzimy, kroimy na kawałki, miksujemy w blenderze z resztą oliwy, natką (trochę listków odkładamy do dekoracji), posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, anchois (kilka kawałków odkładamy do dekoracji), parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku.

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu - powinien być al dente. Odcedzamy, zachowując szklankę wody z gotowania. Mieszamy makaron z pesto, dolewając po trochu, jeśli trzeba, pozostawioną wodę. Kładziemy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami parmezanu, dekorujemy listkami natki i kawałkami anchois.

Cytrynowe tagliatelle

Cytrynowe tagliatelleCytrynowe tagliatelle Fot. Marcin Klaban

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Cytrynowe tagliatelle - składniki

500 g makaronu tagliatelle
6 łyżek 12-proc. śmietany
jajko od kury z wolnego chowu
skórka i sok z 2 cytryn
garść szpinaku
garść startego żółtego sera (np. cheddara)
sól, pieprz
oliwa

Cytrynowe tagliatelle - przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania.

Wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietanę, wbijamy jajko i szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodajemy skórkę i sok cytrynowy, szpinak i ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze.

Farfalle z cukinią i pomidorkami cherry

Farfalle z cukinią i pomidorkami cherryFarfalle z cukinią i pomidorkami cherry Fot. Luigi Morbidelli /123rf.com

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Farfalle z cukinią i pomidorkami cherry - składniki

4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
cebula
średnia cukinia
400 g makaronu farfalle
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki startego parmezanu
listki melisy do dekoracji
150 g pomidorków cherry

Farfalle z cukinią i pomidorkami cherry - przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Pomidorki kroimy na ćwiartki, dorzucamy do cukinii, chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii z pomidorami, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.

Tagiatelle z zielonym pesto

Tagiatelle z zielonym pestoTagiatelle z zielonym pesto Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Tagiatelle z zielonym pesto - składniki

pęczek bazylii
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
100 g orzeszków pinii
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy extra vergine

400 g makaronu tagliatelle
2-3 małe młode ziemniaki
50 g kawałka parmezanu
sól, pieprz

Tagiatelle z zielonym pesto - przygotowanie

Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i ricottą

makaron z pomidorami, bakłażanem i ricottąmakaron z pomidorami, bakłażanem i ricottą fot. Miód Malina Studio

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i ricottą - składniki

duży bakłażan
oliwa
mała cebula
250 g pomidorów świeżych lub krojonych w puszce
300 ml passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki świeżej bazylii
1/2 łyżeczki świeżego oregano
szczypta cynamonu
250 g serka ricotta
400 g makaronu casarecce
sól, pieprz

Do posypania:
parmezan, świeża bazylia, płatki chili

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Bakłażan myjemy i kroimy w grubą kostkę, delikatnie solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut w piekarniku, aż będzie miękki i rumiany.

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Po 2-3 minutach dodajemy pomidory oraz passatę oraz pieczonego bakłażana i dusimy przez 10 minut. Na sam koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany), bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty i dusimy jeszcze 5 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron mieszamy z sosem i wykładamy do głębokiego naczynia. Wykładamy pozostałą część ricotty, obficie posypujemy parmezanem, świeżą bazylią i skrapiamy oliwą. Podajemy gorące. Opcjonalnie można na talerzu doprawić płatkami chili.

Ziołowe spaghetti

ziołowe spaghettiziołowe spaghetti Fot. BBS

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Ziołowe spaghetti - składniki

400 g spaghetti
1/3 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
4 łyżki świeżego posiekanego majeranku
4 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
sól
100 g startego parmezanu

Ziołowe spaghetti - przygotowanie

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na suchej patelni prażymy curry wymieszane z pieprzem ziołowym. Lekko studzimy, dodajemy olej słonecznikowy i posiekane świeże zioła. Mieszamy.

Wylewamy olej z przyprawami na ugotowany makaron, lekko mieszamy, rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.