Zrywając szczaw na łące, wybierajmy małe liście bez łodyg i kwiatów. Kupując go na targu unikajmy liści zwiotczałych i przebarwionych, świeży szczaw ma intensywny aromat i barwę. Tuż przed przygotowaniem liście należy przebrać, dokładnie umyć i osuszyć. Ze starszych i większych dobrze jest usunąć twarde i łykowate łodygi.
Krem szczawiowo-szpinakowy z przepiórczymi jajkami
Krem szczawiowo-szpinakowy z przepiórczymi jajkami Fot. Studio Duklas +
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut
Krem szczawiowo-szpinakowy z przepiórczymi jajkami - składniki
100 g ziemniaków
100 g pietruszki
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
bulion warzywny
200 g szczawiu
150 g szpinaku
200 ml śmietanki 36-proc
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
8 przepiórczych jajek
2 łyżki kwaśnej śmietany
Krem szczawiowo-szpinakowy z przepiórczymi jajkami - przygotowanie
Ziemniaki, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Smażymy na oliwie i zalewamy bulionem warzywnym. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy listki szczawiu i szpinaku, i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Następnie wlewamy śmietanę i całość miksujemy, aż powstanie zielony krem. Doprawiamy.
Przepiórcze jajka gotujemy w osolonej wodzie, obieramy, kroimy na pół i wkładamy do zupy. Każdą porcję kremu polewamy kwaśną śmietaną.
Szczawiowa sałatka z gotowanymi ziemniakami
Sałatka z gotowanymi ziemniakami i szczawiem Fot. kostrez /123rf.com
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Szczawiowa sałatka z gotowanymi ziemniakami - składniki
200 g młodego szczawiu
ogórek
4 gotowanych ziemniaków (najlepiej młodych)
2 jajka
łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos:
łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka posiekanego szczypiorku
sok z 1/2 cytryny
sól, kolorowy pieprz
Szczawiowa sałatka z gotowanymi ziemniakami - przygotowanie
Szczaw przebieramy, z większych liści wycinamy nerw, kilkakrotnie płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Przekładamy do miski. Ogórek, ziemniaki i jajko kroimy w kostki, dodajemy do szczawiu i mieszamy.
Na sos: łączymy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, szczypiorek, sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie mieszamy i wlewamy do sałatki. Wszystko jeszcze raz mieszamy, posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy.
Zapiekanka szczawiowo-grzybowa
Szczaw z grzybami Fot. Bogdan Biały
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Zapiekanka szczawiowo-grzybowa - składniki
4 szklanki listków szczawiu (bez ogonków)
szklanka pokrojonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków)
3 stołowe łyżki masła
sól
2 stołowe łyżki tartego parmezanu
Zapiekanka szczawiowo-grzybowa - przygotowanie
Szczaw płuczemy, blanszujemy przez 2 minuty we wrzącej wodzie, odcedzamy i siekamy.
Oczyszczone grzyby drobno kroimy (lub mielemy) i dusimy na 2 łyżkach masła. Gdy zmiękną, dodajemy szczaw, solimy do smaku i przekładamy potrawę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego resztą masła. Posypujemy po wierzchu parmezanem i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia.
Pesto szczawiowe
Pesto szczawiowe Fot. Bogdan Biały
Mały słoik
Czas przygotowania: 10 minut
Pesto szczawiowe - składniki
3 łyżki płatków migdałowych podprażonych w piekarniku
250 g liści szczawiu bez twardych łodyżek
łyżeczka świeżo startego czosnku
3-4 łyżki startego parmezanu
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Dodatki:
awokado pokrojone w cienkie plasterki
Do blendera wkładamy szczaw, migdały, parmezan, czosnek, sól i pieprz. Wszystko miksujemy. Dodajemy oliwę i ponownie miksujemy. Pesto świetnie smakuje podawane na grzance z pełnoziarnistego chleba z jajkiem sadzonym i plastrami awokado.
Tajska szczawiowa
Tajska szczawiowa Fot. Marta Dymek
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Tajska szczawiowa- składniki
ząbek czosnku
kawałek imbiru (ok. 2 cm)
pół papryczki chilli bez pestek
cebula
pół łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli
4 małe ziemniaki
olej
2 szklanki bulionu warzywnego
puszka mleczka kokosowego
2 pęczki szczawiu
sól, czarny pieprz
świeżo posiekany szczypior do dekoracji
Tajska szczawiowa - przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek, imbir, chilli, cebulę oraz cukier rozcieramy ze szczyptą soli w moździerzu lub blenderze na gładką pastę.
Na dnie garnka podsmażamy 1-2 minuty przygotowaną pastę, dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze minutę. Następnie wlewamy bulion oraz mleczko kokosowe, przykrywamy i gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie szczaw siekamy. Kiedy ziemniaki będą gotowe, dodajemy szczaw, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym szczypiorem. Ta zupa równie dobrze smakuje jako krem, dlatego po dodaniu szczawiu możecie śmiało ją zmiksować. (Przepis Marta Dymek)
Sałatka z marchewką, borowikami, konfitowanym żółtkiem i szczawiem
Sałatka z marchewką, borowikami, konfitowanym żółtkiem i szczawiem Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut + czas konfitowania żółtka
Sałatka z marchewką, borowikami, konfitowanym żółtkiem - składniki
6 młodych kolorowych marchewek z natką
rzodkiewka
120 g masła
żółtko
kaczy tłuszcz
po gałązce tymianku i rozmarynu
ząbek czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
2 borowiki
30 ml oleju
kilka gałązek trybuli
30 g listków szczawiu
Sałatka z marchewką, borowikami, konfitowanym żółtkiem - przygotowanie
Dwie marchewki oraz rzodkiewkę kroimy cieniutko na "mandolinie" (marchewkę w podłużne paski, rzodkiewkę w plasterki). Wkładamy do miseczki z zimną wodą i lodem. Pozostałe marchewki skrobiemy (natkę pozostawiamy) i smażymy w maśle, nie zanurzając natki w tłuszczu.
Żółtko zalewamy kaczym tłuszczem (ma być całkowicie przykryte), dodajemy gałązki tymianku i rozmarynu oraz zmiażdżony czosnek. Przykrywamy folią, wstawiamy na 2 godziny do piekarnika ustawionego na ok. 60 st. Po tym czasie odcedzamy żółtko i kładziemy je na środku talerzyka. Posypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Borowiki kroimy w bardzo cienkie plasterki i podsmażamy na oleju, aż będą chrupiące. Dookoła żółtka kładziemy usmażone marchewki wraz z natką. Na wierzchu układamy plasterki rzodkiewki i marchewek oraz borowiki. Dekorujemy gałązkami trybuli i listkami szczawiu. (Przepis Witek Iwański)
Jajka faszerowane szczawiem
Jajka faszerowane szczawiem Fot. Łukasz Kozyra
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Jajka faszerowane szczawiem - składniki
6 ugotowanych na twardo, obranych jajek
150 g szczawiu
4 łyżki oliwy
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
Jajka faszerowane szczawiem - przygotowanie
Szczaw drobno siekamy. Lekko posmarowane oliwą naczynie żaroodporne wykładamy 1/3 szczawiu, lekko solimy.
Z przepołowionych jajek wyjmujemy żółtka i zagniatamy z resztą szczawiu, 3/4 parmezanu, solą i pieprzem, dodając tyle oliwy, żeby farsz związać. Nadziewamy nim białka, układamy na szczawiu w naczyniu do zapiekania, posypujemy resztą parmezanu i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200 st. przez 15 minut.
Misa sałat z sosem rokpolowym
Misa sałat z sosem z rokpolem Fot. BBS
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Misa sałat z sosem rokpolowym - składniki
300 g liści różnych sałat: cukrowej, rzymskiej, endywii, szpinaku, szczawiu, roszponki, rukoli
2-3 pomidory
łyżka posiekanych orzechów laskowych
Opcjonalnie:
100 g naturalnej koziej rolady
Sos:
szklanka oliwy
1/2 szklanki octu winnego
150 g sera pleśniowego
sól, pieprz
Misa sałat z sosem rokpolowym - przygotowanie
Pomidory kroimy w cząstki. Sałaty myjemy, liście pozbawiamy szypułek i rwiemy na mniejsze kawałki. Do miski wrzucamy sałaty, dodajemy pomidory i mieszamy.
Na sos: pokruszony ser rozcieramy z częścią oliwy. Dodajemy ocet winny, sól i pieprz do smaku. Dodajemy resztę oliwy i dokładnie mieszamy.
Przed podaniem sałatę polewamy sosem, posypujemy posiekanymi orzechami i ewentualnie pokruszoną kozią roladą. Podajemy z grzankami.
Jajka ze szczawiem w kokilkach
Jajka ze szczawiem w kokilkach Fot. Marcin Kiełbiewski
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Jajka ze szczawiem w kokilkach - składniki
500 g świeżego szczawiu
100 g masła
6 jajek
150 g śmietanki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Jajka ze szczawiem w kokilkach - przygotowanie
Szczaw przebieramy, z większych liści wycinamy nerw, kilkakrotnie płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Połowę masła rozpuszczamy na patelni i smażymy na nim szczaw, cały czas mieszając. Gdy całkowicie straci jaskrawozielony kolor, a nadmiar płynu wyparuje, zdejmujemy z ognia, lekko solimy, dosmaczamy pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Sześć żaroodpornych miseczek lub filiżanek smarujemy wewnątrz masłem i rozkładamy w nich szczaw. Do każdej miseczki wbijamy jajko. Polewamy śmietanką, lekko solimy i kładziemy po kawałeczku pozostałego masła. Stawiamy w głębokim naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy wrzącą wodę (powinna sięgać najwyżej do połowy naczynek). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. 6-8 minut - białko powinno być ścięte, ale żółtko płynne.
Wyjmujemy miseczki z piekarnika (i z wody), odstawiamy na minutę, po czym podajemy.
Sielawa ze purée szczawiowym i wanilią
Sielawa ze szczawiem i wanilią Fot. Paulina Jakóbiec
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 35 minut
Sielawa ze purée szczawiowym i wanilią - składniki
1 kg świeżego szczawiu
125 g zimnego masła
rozkrojona laska wanilii (strąk i wydrążone ziarenka)
4-5 liści szpinaku
sól, biały pieprz
4 filety z sielawy (po 200 g każdy)
Sielawa ze purée szczawiowym i wanilią - przygotowanie
Robimy zielone purée: szczaw blanszujemy minutę, odcedzamy, wkładamy na chwilę do zimnej wody, odciskamy. Miksujemy (w razie potrzeby dodając nieco wody), przecieramy przez sitko. Purée wkładamy do rondla, ustawiamy na małym ogniu, wkładamy masło pokrojone na kawałki, mieszamy. Dodajemy wanilię (ziarenka i połówki laski) i zmiksowany szpinak, solimy, zdejmujemy z ognia. Po 20 minutach wyjmujemy połówki laski wanilii.
Zdejmujemy skórę z filetów rybnych, mięso solimy z obu stron, każdy kawałek zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy na 6-7 minut do piekarnika parowego nagrzanego do 70 st. (ew. wstawiamy do zwykłego piekarnika naczynie z wodą). Po zdjęciu folii obtaczamy sielawy w purée ze szczawiu, solimy i pieprzymy. Danie można ozdobić liśćmi szczawiu lub szczawiku.