Grillowane warzywa

Grillowane warzywaGrillowane warzywa shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Grillowane warzywa - składniki

papryka
marchewka
cukinia
cebula
brokuł
Marynata:
50 ml oliwy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
sok z cytryny

Grillowane warzywa - przygotowanie

Warzywa kroimy kawałki. W misce mieszamy składniki marynaty i dłońmi porządnie je smarujemy marynatą.

Gdy grill będzie rozgrzany układamy na tackach w nie najgorętszym miejscu grilla. Pieczemy, aż warzywa się lekko zrumienią. Podajemy z ulubionymi ziołami.

Grzanki z grillowanymi warzywami

Grzanki z grillowanymi warzywamiGrzanki z grillowanymi warzywami shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 10 minut

Grzanki z grillowanymi warzywami - składniki

bagietka, ciabata lub chleb tostowy
ząbek czosnku
cukinia
bakłażan
2 pomidory
sól, pieprz
2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub same bazylia, oregano)
kilka łyżek tymianku
kilka liści sałaty
oliwa

Grzanki z grillowanymi warzywami - przygotowanie

Pieczywo kroimy na kromki. Ząbek czosnku, obieramy i kroimy na pół. Połówkami czosnku nacieramy pieczywo. 

Cukinię, bakłażana i pomidory płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy suszonymi ziołami i tymiankiem. 

Na średnio gorącym grillu układamy tacki z warzywami i tostami (jeśli używamy grilla elektrycznego składniki układamy bezpośrednio na nim). Opiekamy szybko z dwóch stron, aż tosty staną się lekko brązowe. Zdejmujemy składniki z rusztu. Na tostach układamy sałatę i pozostałe warzywa. Skrapiamy oliwą.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki z kurczakiem i warzywamiSzaszłyki z kurczakiem i warzywami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - składniki

500 g piersi kurczaka
3 ząbki czosnku
pęczek natki
25 ml oleju
sok wyciśnięty z cytryny
2 łyżeczki suszonych ziół 
szczypta chili
2 cukinie
papryka
cebula
100 g boczku wędzonego
sól, pieprz

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - przygotowania

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szpatułki do szaszłyków wkładamy na kilkanaście minut do zimnej wody, aby nie spaliły się w trakcie grillowania

Czosnek i natkę siekamy, mieszamy z mięsem. Dodajemy ziołami, chili polewamy olejem i sokiem cytryny, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Kurczaka osączamy z marynaty, doprawiamy solą i pieprzem.

Cukinie, cebulę i boczek kroimy w plastry, paprykę w dużą kostkę. Wszystkie składniki razem z kurczakiem nabijamy na wilgotne szpatułki.  Pieczemy 10-15 minut na grillu, obracając co pewien,  aż kurczak się zrumieni.

Sałatka z grillowanych warzyw

Grillowane warzywaGrillowane warzywa Fot. BBS

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Sałatka z grillowanych warzyw - składniki

6 średnich ziemniaków
brokuł
2 cukinie
bakłażan
6 gałązek rozmarynu
mieszanka sałat
6 łyżek oliwy
2 łyżki keczupu
sól, pieprz

Sałatka z grillowanych warzyw - przygotowania

Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu w folię aluminiową. Opiekamy na ruszcie, sprawdzając widelcem, czy są miękkie.

Brokuł płuczemy i dzielimy na różyczki. Następnie skrapiamy go oliwą i opiekamy na ruszcie, aż zmięknie. Cukinie i bakłażana kroimy na podłużne plastry, smarujemy oliwą i grillu-jemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy na sałatach skropionych oliwą, sokiem z cytryny i keczupem.

Grillowane jabłka z orzechami

Grillowane jabłka z orzechamiGrillowane jabłka z orzechami Fot. Łukasz Zandecki / AG

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Grillowane jabłka z orzechami - składniki

po 50 g muesli, mąki i cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki cynamonu
50 g masła pokrojonego na kawałeczki
100 g posiekanych włoskich orzechów
4 winne, przekrojone na połówki i bez gniazd nasiennych jabłka
2 łyżki roztopionego masła
250 ml gęstej śmietany 36-proc.

Grillowane jabłka z orzechami - przygotowanie

Na kruszonkę mieszamy muesli z mąką, cukrem trzcinowym i cynamonem. Dodajemy pokrojone masło, rozcieramy palcami na kruszonkę. Mieszamy z orzechami.

Połówki jabłek smarujemy (po stronie przecięcia) roztopionym masłem. Grillujemy 20 minut. W połowie czasu pieczenia odwracamy owoce. Gotowe zdejmujemy z grilla i posypujemy kruszonką. Grillujemy jeszcze 6 minut, dekorujemy śmietaną.