Czy Dzień Grilla to doskonała okazja, aby zaprosić rodzinę i przyjaciół na wspólne spotkanie przy grillu? Zdecydowanie! Z tej okazji przygotowaliśmy klika przepisów, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim amatorom grillowania. Są one smaczne i proste do przygotowania. Zawierają warzywa, ale i mięso, dzięki czemu każdy będzie najedzony.
Grillowane warzywa
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Grillowane warzywa - składniki
papryka
marchewka
cukinia
cebula
brokuł
Marynata:
50 ml oliwy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
sok z cytryny
Grillowane warzywa - przygotowanie
Warzywa kroimy kawałki. W misce mieszamy składniki marynaty i dłońmi porządnie je smarujemy marynatą.
Gdy grill będzie rozgrzany układamy na tackach w nie najgorętszym miejscu grilla. Pieczemy, aż warzywa się lekko zrumienią. Podajemy z ulubionymi ziołami.
Grzanki z grillowanymi warzywami
Dla 6 osób
Przygotowanie: 10 minut
Grzanki z grillowanymi warzywami - składniki
bagietka, ciabata lub chleb tostowy
ząbek czosnku
cukinia
bakłażan
2 pomidory
sól, pieprz
2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub same bazylia, oregano)
kilka łyżek tymianku
kilka liści sałaty
oliwa
Grzanki z grillowanymi warzywami - przygotowanie
Pieczywo kroimy na kromki. Ząbek czosnku, obieramy i kroimy na pół. Połówkami czosnku nacieramy pieczywo.
Cukinię, bakłażana i pomidory płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy suszonymi ziołami i tymiankiem.
Na średnio gorącym grillu układamy tacki z warzywami i tostami (jeśli używamy grilla elektrycznego składniki układamy bezpośrednio na nim). Opiekamy szybko z dwóch stron, aż tosty staną się lekko brązowe. Zdejmujemy składniki z rusztu. Na tostach układamy sałatę i pozostałe warzywa. Skrapiamy oliwą.
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - składniki
500 g piersi kurczaka
3 ząbki czosnku
pęczek natki
25 ml oleju
sok wyciśnięty z cytryny
2 łyżeczki suszonych ziół
szczypta chili
2 cukinie
papryka
cebula
100 g boczku wędzonego
sól, pieprz
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - przygotowania
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szpatułki do szaszłyków wkładamy na kilkanaście minut do zimnej wody, aby nie spaliły się w trakcie grillowania
Czosnek i natkę siekamy, mieszamy z mięsem. Dodajemy ziołami, chili polewamy olejem i sokiem cytryny, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Kurczaka osączamy z marynaty, doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinie, cebulę i boczek kroimy w plastry, paprykę w dużą kostkę. Wszystkie składniki razem z kurczakiem nabijamy na wilgotne szpatułki. Pieczemy 10-15 minut na grillu, obracając co pewien, aż kurczak się zrumieni.
Sałatka z grillowanych warzyw
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Sałatka z grillowanych warzyw - składniki
6 średnich ziemniaków
brokuł
2 cukinie
bakłażan
6 gałązek rozmarynu
mieszanka sałat
6 łyżek oliwy
2 łyżki keczupu
sól, pieprz
Sałatka z grillowanych warzyw - przygotowania
Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu w folię aluminiową. Opiekamy na ruszcie, sprawdzając widelcem, czy są miękkie.
Brokuł płuczemy i dzielimy na różyczki. Następnie skrapiamy go oliwą i opiekamy na ruszcie, aż zmięknie. Cukinie i bakłażana kroimy na podłużne plastry, smarujemy oliwą i grillu-jemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy na sałatach skropionych oliwą, sokiem z cytryny i keczupem.
Grillowane jabłka z orzechami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Grillowane jabłka z orzechami - składniki
po 50 g muesli, mąki i cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki cynamonu
50 g masła pokrojonego na kawałeczki
100 g posiekanych włoskich orzechów
4 winne, przekrojone na połówki i bez gniazd nasiennych jabłka
2 łyżki roztopionego masła
250 ml gęstej śmietany 36-proc.
Grillowane jabłka z orzechami - przygotowanie
Na kruszonkę mieszamy muesli z mąką, cukrem trzcinowym i cynamonem. Dodajemy pokrojone masło, rozcieramy palcami na kruszonkę. Mieszamy z orzechami.
Połówki jabłek smarujemy (po stronie przecięcia) roztopionym masłem. Grillujemy 20 minut. W połowie czasu pieczenia odwracamy owoce. Gotowe zdejmujemy z grilla i posypujemy kruszonką. Grillujemy jeszcze 6 minut, dekorujemy śmietaną.