Crumble truskawkowe z kokosową bitą śmietaną

Crumble truskawkowe z kokosową bitą śmietanąCrumble truskawkowe z kokosową bitą śmietaną Fot. shutterstock/ thepiwko

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Crumble truskawkowe z kokosową bitą śmietaną - składniki

Kruszonka:

75 g zimnego oleju kokosowego
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki pistacji
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta soli morskiej

Oraz:
1 kg truskawek
łyżka cukru trzcinowego
łyżka mielonych pistacji
bita śmietana kokosowa do podania

Crumble truskawkowe z kokosową bitą śmietaną - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. Do naczynia blendera wkładamy wszystkie składniki kruszonki i miksujemy na grudkowatą masę.

Truskawki mieszamy z cukrem i pistacjami, wysypujemy na dno żaroodpornego naczynia. Owoce posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką i wsuwamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, aż kruszonka zrobi się złota i chrupiąca. Podajemy na gorąco z dużym kleksem kokosowej bitej śmietany.

Biszkopciki z kremem śmietankowym i truskawkami

Biszkopciki truskawkoweBiszkopciki truskawkowe Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Na 16 sztuk
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia

Biszkopciki z kremem śmietankowym i truskawkami - składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki (pół na pół szymanowska i tortowa)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
szklanka maślanki
1/2 szklanki 36-proc. śmietany
skórka otarta z 1 cytryny

Do przełożenia:
2 kg truskawek
1/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
szklanka śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru
cukier waniliowy

Biszkopciki z kremem śmietankowym i truskawkami - przygotowanie

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy zimne kawałeczki masła i wyrabiamy widelcem kruszonkę. Mieszamy maślankę ze śmietaną i skórką cytrynową. Łączymy z kruszonką, wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 minut), studzimy.

Na masę ćwiartki truskawek mieszamy z cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aż owoce puszczą sok (30 minut). Śmietanę schładzamy, ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.

Upieczone biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy truskawki, a na nich bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików.

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkamiSernik na zimno z truskawkami Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 8-10 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia

Sernik na zimno z truskawkami - składniki

Spód:
100 g herbatników
100 g orzechów włoskich
100 g masła

Marynowane truskawki:
500 g truskawek
2-3 łyżki wódki owocowej (śliwowicy, kirszu)

Krem:
2 czubate łyżki żelatyny
400 ml 36-proc. śmietany
8-10 łyżek cukru pudru
800 g naturalnego twarożku

Sernik na zimno z truskawkami - przygotowanie

Robimy spód: rozdrabniamy w malakserze ciastka oraz orzechy, dodajemy masło i krótko miksujemy, aż składniki utworzą kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki. Truskawki zalewamy wódką i odstawiamy, aby się zamarynowały.

Na krem żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki marynowane w wódce, przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Dekorujemy truskawkami (albo galaretką lub bitą śmietaną).

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

Drożdżowe bułeczki z truskawkamiDrożdżowe bułeczki z truskawkami Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Na 16 sztuk
Czas przygotowania: 60 minut

Drożdżowe bułeczki z truskawkami - składniki

500 g mąki
400 g drożdży
szklanka ciepłego mleka
2 łyżki cukru
jajko
szczypta soli
50 g masła
400 g naturalnego twarożku
cytryna
torebka cukru waniliowego
16 truskawek
cukier puder do posypania

Drożdżowe bułeczki z truskawkami - przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto - jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce - objętość ciasta powinna się podwoić.

W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 16 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy trochę serka i jedną oczyszczoną truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej formie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut, a następnie pieczemy pół godziny w temperaturze 180 st. (160 st. z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Tarty orzechowe z truskawkami

Tarty orzechowe z truskawkamiTarty orzechowe z truskawkami Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Na 4 sztuki
Czas przygotowania: 50 minut + czas chłodzenia

Tarty orzechowe z truskawkami - składniki

Ciasto:
175 g masła
150 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
3 żółtka
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zmielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczka startej gałki muszkatołowej

Wierzch:
500 g truskawek oczyszczonych i pokrojonych na kawałeczki + kilka całych do dekoracji
70 g cukru trzcinowego
30 g mąki kukurydzianej
otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
łyżeczka konfitury z płatków róży (można dać nieco więcej)
ziarenka z 1 laski wanilii

Oraz:
jajko
cukier puder
gęsta kwaśna śmietana

Tarty orzechowe z truskawkami - przygotowanie

Na ciasto ucieramy masło z cukrem i skórką z cytryny (lub pomarańczy). Kiedy powstanie jasna puszysta masa, kolejno dodajemy żółtka, ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i przyprawy. Mieszamy mikserem na niskich obrotach, tylko tak długo, aby wszystko się połączyło. Lepimy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Ciasto dzielimy na pięć równych części. Cztery z nich rozwałkowujemy do średnicy 15 cm i wykładamy ciastem foremki o takiej samej średnicy (jeśli ciasto się kruszy, wyklejamy nim foremki). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Resztę ciasta rozwałkowujemy, kroimy w centymetrowe paski, układamy je na blasze wyściełanej pergaminem i również wkładamy do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.. Przygotowujemy truskawki: mieszamy je z cukrem, mąką, skórką i sokiem z pomarańczy, konfiturą oraz wanilią. Owoce równomiernie rozkładamy na schłodzonym cieście. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy 30-35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciastka w formie na pół godziny, dopiero potem ostrożnie wyjmujemy. Posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy całymi truskawkami, podajemy z kwaśną śmietaną.

Biszkopt z kremem cytrynowo-miętowym, truskawkami i rozmarynem

Biszkopt z kremem cytrynowym i truskawkamiBiszkopt z kremem cytrynowym i truskawkami fot. bocado

Dla 10 osób
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia

Biszkopt z kremem cytrynowo-miętowym, truskawkami i rozmarynem - składniki

Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru białego
5 łyżek mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka skórki z cytryny
szczypta soli
bułka tarta do obsypania formy
masło do wysmarowania formy

Krem:
500 g serka mascarpone
sok z 1 dużej cytryny
skórka z 2 cytryn
gałązka rozmarynu
2 garście świeżej mięty
1 kg truskawek

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Żółtka oddzielamy od białek. Białka wlewamy do wysokiej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce cukru, później po jednym żółtku i po łyżce mąki z dodatkiem proszku do pieczenia. Na koniec wsypujemy skórkę z cytryny. Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka (wbita w ciasto wykałaczka po wyciągnięciu powinna być sucha).

Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy skórkę i sok z cytryny i ucieramy. Zioła drobno siekamy i dodajemy do kremu. Na upieczony biszkopt nakładamy krem, a na nim truskawki. Przed podaniem schłodzić. (Przepis: bocado)

Placek z truskawkami i gałką muszkatołową

Placek z truskawkami i gałką muszkatołowąPlacek z truskawkami i gałką muszkatołową Fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 50 minut

Placek z truskawkami i gałką muszkatołową - składniki

250 g mąki
150 g masła
szczypta soli
10 łyżek cukru pudru
500 g truskawek
gałka muszkatołowa
jajko

Placek z truskawkami i gałką muszkatołową - przygotowanie

Przesianą mąkę mieszamy palcami z pokrojonym masłem, szczyptą soli i 3 łyżkami cukru pudru. Mieszamy, stopniowo wlewając 125 ml zimnej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią do żywności i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Wkładamy ciasto i wałkujemy na kształt koła. Układamy pokrojone w dowolny sposób truskawki, zostawiając 3 cm brzegu ciasta. Truskawki posypujemy resztą cukru pudru i gałką muszkatołową. Zawijamy brzegi ciasta i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Placek pieczemy 25-30 minut w 200 st.

Truskawkowy sernik bez pieczenia

Sernik bez pieczeniaSernik bez pieczenia Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Truskawkowy sernik bez pieczenia - składniki

175 g ciasteczek maślanych
50 g miękkiego masła
2 tabliczki białej czekolady
300 g twarożku kremowego
200 g twarogu do serników
225 g truskawek

Truskawkowy sernik bez pieczenia - przygotowanie

Ciasteczka mielemy w mikserze i ucie-ramy z masłem na jednolitą masę. Wylepiamy nią dno i boki formy o śr. 20 cm. Mieszamy oba sery. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ciepłą mieszamy z serami. Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Smarujemy masą blat z ciasteczek i chowamy do lodówki na 2 godziny. (Przepis Zuzanna Wiciejowska)