Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do końca czerwca. W kuchni wykorzystujemy jego słodko-kwaśne w smaku łodygi - liście są niejadalne!
Surowy rabarbar zawiera sporo kwasu szczawiowego osłabiającego kości i zęby, dlatego lepiej spożywać go po obróbce cieplnej. W kuchni zwykle przyrządzamy z niego kompoty, ciasta i przetwory, ale możemy go także dodawać do sałatek, mięs (wieprzowina, drób), a nawet ryb.
Kupując go, zwracajmy uwagę, aby łodygi były twarde, a miejsca cięcia wilgotne. Sztuki w pęczku powinny też być jednakowo wybarwione. Ponieważ rabarbar wymaga dużej wilgotności, przechowujmy go – wytrzyma nawet kilka dni – w lodówce w szufladzie na warzywa, luźno owinięty wilgotnym kuchennym ręcznikiem.
Rabarbar możemy zamrozić – zarówno surowy w całości lub krojony, jak i gotowany, np. ostudzony kompot. Takie mrożonki wytrzymają w zamrażarce do roku.
Rabarbar pieczony w soku pomarańczy
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Rabarbar pieczony w soku pomarańczy - składniki
6 łodyg młodego rabarbaru
łyżka drobno startego imbiru
sok i skórka otarta z pomarańczy
50 g jasnego cukru trzcinowego
Rabarbar pieczony w soku pomarańczy - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy w dosyć grube plastry (młody rabarbar nie wymaga obierania). Mieszamy z imbirem, skórką i sokiem z pomarańczy.
Wysypujemy na blachę i posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
Pieczony rabarbar to świetny deser, ale i dodatek do porannej owsianki.
Rabarbar zapiekany z kokosową kruszonką z lodami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Rabarbar zapiekany z kokosową kruszonką - składniki
500 g rabarbaru
200 g truskawek
30 ml śmietany 12-proc.
2 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
Kruszonka:
150 g płatków owsianych
80 g masła
80 g cukru
50 g płatków kokosowych
50 g posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
szczypta soli
4-8 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych
Rabarbar zapiekany z kokosową kruszonką - przygotowanie
Rabarbar płuczemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Truskawki płuczemy, osuszamy, odrywamy szypułki.
Na kruszonkę mieszamy wszystkie składniki (masło kroimy na małe kawałki).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. Owoce układamy warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę posypując mieszanką cukrów. Przykrywamy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, aż kruszonka będzie złocista. Podajemy od razu z lodami.
Kompot z rabarbaru z wodą różaną
Kompot z rabarbaru z wodą różaną - składniki
1,5 kg rabarbaru
2 l wody
50 g cukru trzcinowego
sok z limonki
2 goździki
15 ml wody różanej
listki mięty
Kompot z rabarbaru z wodą różaną - przygotowania
Oczyszczony rabarbar kroimy w słupki o długości 2 cm i wrzucamy do wrzącej wodę. Dodajemy cukier, sok z limonki i goździki. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Odcedzamy.
Wlewamy wodę różaną, chłodzimy. Kompot podajemy z miętą.
Rabarbarowy sernik na zimno z wodą różaną
Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Rabarbarowy sernik z wodą różaną - składniki
Spód:
200 g herbatników
40 g masła roztopionego
50 ml mleka
Masa serowa:
800 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
200 g mascarpone
łyżeczka kardamonu
100 g konfitury różanej
15 g żelatyny w proszku
2 łyżki wody różanej
50 g cukru (lub więcej)
Rabarbar:
1 kg rabarbaru
2-3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
płatki róż do ozdoby
Rabarbarowy sernik z wodą różaną - przygotowanie
Na spód herbatniki blendujemy w malakserze na drobny piasek, mieszamy z roztopionym masłem oraz mlekiem. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm.
Na masę serową twaróg mieszamy z mascarpone, kardamonem i konfiturą różaną, cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i powoli wlewamy do masy, mieszając. Masę przelewamy na spód i wkładamy do lodówki na noc.
Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2 cm i mieszamy wraz z cukrem, kardamonem i mąką ziemniaczaną. Pieczemy na blasze 20 minut w 190 st. i studzimy. Tuż przed podaniem sernik dekorujemy pieczonym rabarbarem.
Przepis Samar Khanafer
Chutney z rabarbaru
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Chutney z rabarbaru - składniki
6 łodyg rabarbaru
łyżka drobno startego imbiru
duża cebula
200 g jasnego cukru trzcinowego
80 ml octu z czerwonego wina
sól, pieprz
Chutney z rabarbaru - przygotowanie
Rabarbar myjemy i kroimy w plastry grubości około 2 cm. Wrzucamy do rondla razem z imbirem, posiekaną cebulą, cukrem i octem. Dodajemy pół łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i smażymy 30-40 minut, aż chutney zgęstnieje. Podajemy na grzance z kozim serkiem i listkami botwinki albo z wędzoną makrelą i sałatką z listków botwinki.
Chutney świetnie dopełnia smak serów, pieczonych mięs i wędlin.
Przepis: Dominika Wójciak