Popcorn z parmezanem i ziołami
Popcorn z parmezanem i ziołami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 5 minut
Popcorn z parmezanem i ziołami - składniki
3-4 łyżki oliwy
100 g ziaren kukurydzy do prażenia
50 g startego parmezanu
łyżeczka oregano
kilka listków bazylii
Popcorn z parmezanem i ziołami - przygotowanie
W dużym garnku rozgrzewamy mocno oliwę, wrzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy szczelnie pokrywką i czekamy, aż usłyszymy pękające ziarna zamieniające się w popcorn, a w powietrzu zacznie unosić się charakterystyczny zapach.
Do garnka dodajemy parmezan, oregano, drobno posiekaną bazylię i mieszamy.
Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami
Czipsy z gruszek z serem pleśniowym i orzechami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami - składniki
100 g suszonych gruszek*
100 g sera pleśniowego roquefort
garść orzechów włoskich
2 łyżki miodu
zielenina, np. świeża kolendra
Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami - przygotowanie
Płatki suszonych gruszek układamy na półmisku. Ser kroimy w kostkę i układamy go na gruszkach.
Rozgrzewamy suchą patelnię, wrzucamy orzechy i chwilę je prażymy. Gdy zaczną pachnieć, zdejmujemy z ognia, polewamy miodem, mieszamy. Ostudzone układamy na gruszkach. Podajemy ze świeżymi ziołami.
Inny wariant: na gorących grzankach rozsmarowujemy ser pleśniowy i dodajemy plasterki suszonych gruszek oraz orzechy.
*Gruszki można suszyć samemu: owoce myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 57 st. Plasterki gruszek luźno układamy na ruszcie/rusztach, wstawiamy do piekarnika i suszymy przy uchylonych drzwiczkach, aż będą sztywne i suche (6-12 godzin). Kto ma dehydrator, postępuje wg jego instrukcji.
Pikantne orzeszki ziemne
Pikantne orzeszki ziemne shutterstock
Pikantne orzeszki ziemne
Dla 4-6 osób
Przygotowanie:
Pikantne orzeszki ziemne - składniki
500 g orzeszków ziemnych (wyłuskanych, niesolonych)
2 łyżki oleju
łyżka miodu
łyżeczka chili
pół łyżeczki soli
Pikantne orzeszki ziemne - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy olej, miód, chili i sól. Orzeszki wsypujemy do miski, polewamy mieszaniną z olejem i dokładnie obtaczamy nią orzeszki.
Smażony ryż preparowany i orzeszki
Smażony ryż preparowany i orzeszki shutterstock
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Smażony ryż preparowany i orzeszki - składniki
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
100 g orzeszków ziemnych
3-4 listki curry
1/2 łyżeczki chili
50 g ryżu preparowanego
sól
kilka listków kolendry
limonka
Smażony ryż preparowany i orzeszki - przygotowanie
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i podsmażamy minutę, dwie.
Wrzucamy orzeszki i listki curry, podsmażamy około 3 minut. Zmniejszamy ogień do minimum doprawiamy chili i podgrzewamy, mieszając, około 5 minut.
Dodajemy preparowany ryż i podgrzewamy, mieszając jeszcze 3 minuty.
Zdejmujemy z ognia solimy, dodajemy kolendrę. Podajemy z plasterkami limonki.