Popcorn z parmezanem i ziołami

Popcorn z parmezanem i ziołamiPopcorn z parmezanem i ziołami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 5 minut

Popcorn z parmezanem i ziołami - składniki

3-4 łyżki oliwy
100 g ziaren kukurydzy do prażenia
50 g startego parmezanu
łyżeczka oregano
kilka listków bazylii 

Popcorn z parmezanem i ziołami - przygotowanie

W dużym garnku rozgrzewamy mocno oliwę, wrzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy szczelnie pokrywką i czekamy, aż usłyszymy pękające ziarna zamieniające się w popcorn, a w powietrzu zacznie unosić się charakterystyczny zapach.

Do garnka dodajemy parmezan, oregano, drobno posiekaną bazylię i mieszamy.

Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami

Czipsy z gruszek z serem pleśniowym i orzechamiCzipsy z gruszek z serem pleśniowym i orzechami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami - składniki

100 g suszonych gruszek*
100 g sera pleśniowego roquefort
garść orzechów włoskich
2 łyżki miodu
zielenina, np. świeża kolendra

Chipsy gruszkowe z serem pleśniowym i orzechami - przygotowanie

Płatki suszonych gruszek układamy na półmisku. Ser kroimy w kostkę i układamy go na gruszkach.

Rozgrzewamy suchą patelnię, wrzucamy orzechy i chwilę je prażymy. Gdy zaczną pachnieć, zdejmujemy z ognia, polewamy miodem, mieszamy. Ostudzone układamy na gruszkach. Podajemy ze świeżymi ziołami.

Inny wariant: na gorących grzankach rozsmarowujemy ser pleśniowy i dodajemy plasterki suszonych gruszek oraz orzechy.

*Gruszki można suszyć samemu: owoce myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 57 st. Plasterki gruszek luźno układamy na ruszcie/rusztach, wstawiamy do piekarnika i suszymy przy uchylonych drzwiczkach, aż będą sztywne i suche (6-12 godzin). Kto ma dehydrator, postępuje wg jego instrukcji.

Pikantne orzeszki ziemne

Pikantne orzeszki ziemnePikantne orzeszki ziemne shutterstock

Pikantne orzeszki ziemne

Dla 4-6 osób
Przygotowanie:

Pikantne orzeszki ziemne - składniki

500 g orzeszków ziemnych (wyłuskanych, niesolonych)
2 łyżki oleju
łyżka miodu
łyżeczka chili
pół łyżeczki soli

Pikantne orzeszki ziemne - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy olej, miód, chili i sól. Orzeszki wsypujemy do miski, polewamy mieszaniną z olejem i dokładnie obtaczamy nią orzeszki. 

Smażony ryż preparowany i orzeszki

Smażony ryż preparowany i orzeszkiSmażony ryż preparowany i orzeszki shutterstock

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Smażony ryż preparowany i orzeszki - składniki

2 łyżki oleju 
4 ząbki czosnku 
100 g orzeszków ziemnych 
3-4 listki curry
1/2 łyżeczki chili 
50 g ryżu preparowanego 
sól
kilka listków kolendry 
limonka 

Smażony ryż preparowany i orzeszki - przygotowanie

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i podsmażamy minutę, dwie.

Wrzucamy orzeszki i listki curry, podsmażamy około 3 minut. Zmniejszamy ogień do minimum doprawiamy chili i podgrzewamy, mieszając, około 5 minut.  

Dodajemy preparowany ryż i podgrzewamy, mieszając jeszcze 3 minuty. 

Zdejmujemy z ognia solimy, dodajemy kolendrę. Podajemy z plasterkami limonki.