Camembert to miękki i sprężysty ser podpuszczkowy, o kremowym wnętrzu, pokryty aksamitną pleśnią. Warzy się od końca XVIII wieku w północnej Francji. Swoją nazwę zawdzięcza wsi w departamencie Orne, w Normandii, w której go wymyślono. Jak już minie pandemia, warto wybrać się do miejscowości Vimoutiers, by zwiedzić muzeum Sera Camembert (musseducamembert.fr). A w miejscowości Camembert można wziąć udział w pokazie produkcji sera w serowarni Fromagerie Durand (camembertdudurand.fr).

AOC Camembert de NormandieAOC Camembert de Normandie NJGJ - photography by NJGJ, CC BY 2.5, commons.wikimedia.org

„Coraz więcej przebierańców, co raz trudniej o oryginał”

Camembert produkuje się z niepasteryzowanego mleka krowiego, nadaje się mu formę małych krążków, dojrzewa i zaszczepia pleśnią (Penicillium camemberti), która pokrywa krążki białą „skórką”. Zawsze sprzedawany jest owinięty jest w papier, w drewnianym opakowaniu. 

Kiedy Amerykanie rozpoczęli masową produkcję serów według receptury na camembert, Francuzi zawalczyli o zastrzeżenie nazwy - kontrolowanej nazwy pochodzenia (AOC). Tego oznaczenia mogą używać tylko serowarzy z okolicy Orne. 

Z okazji Dni Sera Camembert zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów z tym francuskim specjałem. 

Camembert zapiekany z miodem

Camembert zapiekany z miodemCamembert zapiekany z miodem Fot. Łukasz Zandecki

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 

Camembert zapiekany z miodem - składniki

2 łyżki miodu
łyżka posiekanych migdałów
łyżka posiekanych suszonych moreli
250 g camemberta w drewnianym opakowaniu
gałązka tymianku
pieprz

Camembert zapiekany z miodem - przygotowanie

W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy posiekane migdały i morele. Układamy camembert na kawałku papieru do pieczenia na tyle dużym, by można było utworzyć sakiewkę. Papier delikatnie zaginamy wokół sera, paczuszkę wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania. Polewamy ser miodowym sosem, kładziemy na wierzchu gałązkę tymianku i doprawiamy pieprzem. Zawiązujemy papier w sakiewkę i pieczemy 15 minut w 180 st. Podajemy na ciepło z chrupkim pieczywem.

Pieczony camembert z czosnkiem i sosem miodowo-musztardowym

Pieczony camembert z czosnkiem i sosem miodowo-musztardowymPieczony camembert z czosnkiem i sosem miodowo-musztardowym Fot. BBS

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Pieczony camembert  - składniki

4 camemberty o wadze 250 g (wybieramy serek w drewnianym pudełeczku, np. Le Rustique)
4 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie słupki) 
4 łyżka miodu
4 łyżeczki musztardy
8 łyżek białego wytrawnego wina

Pieczony camembert - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st.

Wyjmujemy camemberty z pudełek, usuwamy papier, a potem wkładamy serki z powrotem do pudełek. Powierzchnię camembertów kilkakrotnie nakłuwamy wykałaczką, w dziurki wciskamy słupki czosnku.

W miseczce mieszamy miód z musztardą i winem, polewamy sery. Układamy (w pudełeczkach) na blasze, pieczemy 10 minut. Podajemy z bagietką, którą zanurzamy w stopionym serze.

Pieczony camembert doskonale smakuje również z żurawiną, rozmarynem czy tymiankiem.

Pieczony camembert doskonale smakuje również z żurawiną, orzechami i tymiankiemPieczony camembert doskonale smakuje również z żurawiną, orzechami i tymiankiem shutterstock

Camembert zapieczony z miodem, rozmarynem, orzechami i figamiCamembert zapieczony z miodem, rozmarynem, orzechami i figami shutterstock