Kalarepa pieczona w soli z masłem smakowym

Kalarepa pieczona w soli z masłem smakowymKalarepa pieczona w soli z masłem smakowym Studioo Małgorzata Kujda

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60-90 minut

Kalarepa pieczona w soli  - składniki

4 kalarepy
Masa solna:
200 g mąki pszennej
6 białek
100 ml wody
400 g soli 
Masło smakowe:
100 g masła
łyżeczka posiekanej mięty
łyżeczka wasabi

Kalarepa pieczona w soli - przygotowanie

Kalarepki cienko obieramy. Wszystkie składniki masy solnej mieszamy ze sobą, aż powstanie jednolite i zwarte ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą kalarepkę dokładnie pokrywamy masą solną.

Przygotowane kule układamy na blaszce wyścielonej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. 60-90 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepek).

Masło dzielimy na dwie części, jedną porcję mieszamy z posiekaną miętą, drugą z wasabi.

Upieczone kalarepki wyjmujemy z piekarnika, ostrym nożem odcinamy górne części masy solnej. Jako dodatek do kalarepek podajemy oba rodzaje masła smakowego.

Gdyby wiosna miała herb, na pewno byłaby w nim kalarepka. Chrupiącą i soczystą kuzynkę kapusty można jeść nie tylko na surowo. Próbowaliście kiedyś kalarepki pieczonej?

Colesław z kalarepą i burakiem

Colesław z kalarepą i burakiemColesław z kalarepą i burakiem Studioo Małgorzata Kujda

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Colesław z kalarepą - składniki

2 kalarepy
burak złocisty
jabłko
łyżka majonezu
100 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz
sok z cytryny
łyżeczka cukru

Colesław z kalarepą - przygotowanie

Kalarepy i buraka obieramy i razem z jabłkiem kroimy na cienkie „zapałki”.

Majonez łączymy z jogurtem i dodajemy do warzyw. Mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz cukrem.

Plasterki kalarepki z musem z kaczych wątróbek

Plasterki kalarepki z musem z kaczych wątróbekPlasterki kalarepki z musem z kaczych wątróbek Studioo Małgorzata Kujda

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Plasterki kalarepki z musem z kaczych wątróbek - składniki

2 duże kalarepy
sól, pieprz
masło
2 gałązki tymianku
6 wątróbek kaczych
50 ml koniaku
czarny sezam

Plasterki kalarepki z musem z kaczych wątróbek - przygotowanie

Kalarepy obieramy i kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Lekko solimy, aby plasterki zmiękły i stały się elastyczne.

Na patelni rozgrzewamy trochę masła z gałązkami tymianku. Wkładamy wątróbki i smażymy z obu stron na złoty kolor, przyprawiając w trakcie smażenia pieprzem. Pod koniec dolewamy koniak, który po chwili podpalamy. Czekamy, aż koniak się wypali i płomień zgaśnie. Przyprawiamy wątróbki solą, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki masła i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę czarnego sezamu i mieszamy.

Krążki kalarepy smarujemy masą z wątróbki i składamy na pół. Podajemy polane masłem i posypane czarnym sezamem.

Gotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

Gotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulceGotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce Studioo Małgorzata Kujda

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Gotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce - składniki

2 kalarepy
sól
Sos holenderski:
4 żółtka
1/2 sok z cytryny
sól, pieprz
100 g stopionego, ciepłego masła
Jajka w koszulkach:
2-3 łyżki octu
4 jajka

Gotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce - przygotowanie

Kalarepy obieramy, kroimy w grube słupki. Gotujemy w niedużej ilości osolonej wody, aż będą miękkie.

Na sos: żółtka wbijamy do szklanej lub metalowej miski, stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą. Do żółtek dodajemy sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Za pomocą rózgi ubijamy na puszystą pianę, a potem cienkim strumieniem zaczynamy dodawać masło. Sos musi mieć konsystencję gęstej, ale lejącej się piany. Jeszcze raz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z garnka i zabieramy się za przygotowanie jajek w koszulkach.

W rondlu zagotowujemy 2-3 litry wody z octem, energicznie mieszamy łyżką, aby zrobił się wir. Jajka (po jednym) wbijamy do miseczki, wlewamy w środek wiru i gotujemy po 2-3 minuty, aż zetną się z zewnątrz. Ugotowaną kalarepę podajemy z jajkami w koszulkach i sosem holenderskim.

Piklowana kalarepa z chilli

Piklowana kalarepa z chilliPiklowana kalarepa z chilli Studioo Małgorzata Kujda

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Piklowana kalarepa z chilli - składniki

2 kalarepy
ogórek
czerwona papryczka chilli
Zalewa:
100 ml białego octu winnego
100 ml wody
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3-4 ziarenka pieprzu
1-2 łyżeczki gorczycy

Piklowana kalarepa z chilli - przygotowanie

Kalarepę obieramy i razem z ogórkiem kroimy na mandolinie lub szatkownicy na cienkie plasterki. Papryczkę siekamy, dodajemy do warzyw.

Na zalewę wszystkie składniki mieszamy, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewamy kalarepę z ogórkiem i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę.

Przepisy Piotr Kucharski