Gdzie taniej kupić ananasa i kalarepę. W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na rybę? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
Promocje w Biedronce - ananas
W Biedronce na klientów czeka wiele atrakcyjnych promocji ważnych do środy (28.04.2021). Za kilogram arbuza zapłacimy 3,99 zł, a za kilogram ananasa - 2,99 zł.
Sałatka owocowa z ananasem
Sałatka owocowa z ananasem Fot. BBS
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Sałatka owocowa z owocami - składniki
2 obrane banany
3 grube plastry bez skórki ananasa
2 średnie obrane jabłka
2 średnie obrane gruszki
150 g migdałów bez skórki
2 łyżki ciemnego miodu
żółtko
Sałatka owocowa z owocami - przygotowanie
Owoce kroimy na małe kawałki, dodajemy pokruszone migdały. Na sos ucieramy miód z żółtkiem i polewamy wymieszane owoce.
Promocje w Lidlu - labraks (okoń morski)
Serię tanich produktów do środy (28.04.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą winogrona jasne, bezpestkowe w cenie 4,99 zł za opakowanie (500 gramów). Taniej kupimy też świeżego labraksa patroszonego za 2,99 zł za 100 gramów oraz ser halloumi na grilla marki Eridanous za 9,99 zł za opakowanie (225 gramów).
Chrupiący labraks z warzywami
Chrupiący labraks/okoń morski z warzywami Fot. Marcin Klaban
Dla 2 osób
Przygotowanie: 35 minut
Chrupiący labraks z warzywami - składniki
świeży labraks
3 łyżki oliwy
szczypta szafranu
sól
Warzywa:
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
cebula
bakłażan
cukinia
2 pomidory
łyżka kaparów
sól morska i pieprz
kilka listków bazylii
Chrupiący labraks z warzywami - przygotowanie
Rybę skrobiemy, czyścimy i płuczemy, wycinamy 2 filety, osuszamy je na ręczniku papierowym i delikatnie nacinamy skórę w poprzek.
Na warzywa: na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli, cały czas mieszając. Dodajemy pozostałe warzywa, pokrojone w drobną kostkę, oraz kapary. Zmniejszamy ogień i dusimy około 8 minut, tak aby warzywa nie straciły jędrności. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną bazylią.
Smażymy rybę na oliwie - najpierw przez 3 minuty skórą do dołu. Przez chwilę lekko dociskamy, aby filety się nie skurczyły. Cały czas oblewamy je oliwą ze smażenia - łatwo ją zebrać, przechylając patelnię. Doprawiamy szafranem i solą, następnie odwracamy i smażymy 2 minuty z drugiej strony. Podajemy na porcji warzyw.
Promocje w Aldim - kalarepa
Do piątku (30.04.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. na kalarepę - 2,39 zł za sztukę.
Surówka z kalarepy
Surówka z kalarepy Fot. BBS
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 15 minut
Surówka z kalarepy - składniki
4 młode kalarepy
3 jabłka
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
sok z cytryny
sól
cukier
łyżka posiekanej natki lub listków młodego selera
Surówka z kalarepy - przygotowanie
Kalarepę myjemy, obieramy pozostawiając młode delikatne listki środkowe, płuczemy i kroimy w zapałkę. Tak samo kroimy umyte i obrane jabłka.
Na sos obrany czosnek siekamy, rozcieramy z solą i mieszamy z olejem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy surówkę. Doprawiamy do smaku solą i cukrem i posypujemy zieleniną.
Promocje w Carrefourze - jogurt grecki
Do Carrefoura do piątku (30.04.2021) warto się wybrać po krewetki gotowane za 3,99 zł za 100 gramów. Taniej kupić można też jogurt grecki Mleczny Przystanek za 2,29 zł oraz przecier pomidorowy Primo Gusto za 2,55 zł za sztukę przy zakupie dwóch.
Smażony kurczak z sosem jogurtowym
Smażona pierś kurczaka z ziołami z sosem jogurtowym Łukasz Falkowski
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
oczekiwanie: 20 minut
Smażony kurczak z sosem jogurtowym - składniki
2 piersi kurczaka
sól, pieprz
sok z cytryny
10 gałązek tymianku
2 gałązki rozmarynu
kilka liści szałwii
2 łyżki tartej bułki
ojej
Sos jogurtowy:
120 g jogurtu greckiego
łyżka musztardy
mielona kurkuma
skórka otarta z 1/2 cytryny
Smażony kurczak z sosem jogurtowym - przygotowanie
Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek. Mięso kroimy na cienkie paski i wkładamy do miski. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny odstawiamy na 20 minut.
Na panierkę obrywamy listki tymianku i igły rozmarynu, drobno siekamy wraz z listami szałwii. Wrzucamy do miski z mięsem, dodajemy tartą bułkę, mieszamy tak, by panierka oblepiła paski kurczaka. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy paski po kilka minut z każdej strony.
Na sos: mieszamy jogurt z musztardą, doprawiamy szczyptą mielonej kurkumy, solą i świeżo startą skórką z cytryny. Usmażone paski kurczaka podajemy z sosem.