Gdzie taniej kupić karkówkę, białe kiełbaski, a gdzie stek wieprzowy? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na szaszłyki? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie. Wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty na grilla i proponujemy do nich łatwe przepisy.
Promocje w Biedronce - kiszka ziemniaczana
W Biedronce w atrakcyjnej cenie kupimy karkówkę grillową w marynacie miodowo-musztardowej (Czas na Grill) po 22,90 zł/kg, skrzydełka kurczaka w marynacie BBQ (Czas na Grill) po 12,90 zł/kg oraz kiszkę ziemniaczaną (Gzella) po 9,99 zł (opakowanie 580 g).
Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana shutterstock
Kiszkę delikatnie dziurkujemy widelcem lub wykałaczką, aby nie pękła podczas grillowania i smarujemy ją olejem. Układamy na posmarowanej olejem tacce aluminiowej lub zawijamy w folię aluminiową i układamy z boku grilla (miejsce ma być średnio gorące). Pieczemy około 50 minut.
Kiszkę można podawać z podsmażoną cebulą i boczkiem albo z mlekiem tak jak na Podlasiu.
Promocje w Lidlu - białe kiełbaski
Serię tanich produktów do niedzieli (25.04.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą kiełbaski białe parzone (Kabanos), kupimy je po 24,90 zł (1 kg), Winerki cielęco-wieprzowe (Deluxe) po 16,95 zł (1 kg), żeberka wieprzowe po 14,79 zł (1 kg) z aplikacją Lidl plus. Taniej kupimy musztardy i sosy do mięs, np. musztarda American classic, trzy rodzaje (Rolewski) - po 3,49 zł (opakowanie 200-220 g).
Białe kiełbaski marynowane w piwie
Biała kiełbasa z grilla marynowana w piwie shutterstock.com
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Białe kiełbaski w piwie - składniki
8 białych parzonych kiełbasek
250 ml ciemnego piwa
Białe kiełbaski w piwie - przygotowanie
Kiełbaski układamy na mocno rozgrzanym grillu i pieczemy 20 minut, polewając od czasu do czasu piwem. Podajemy z musztardą oraz szklanką zimnego piwa.
Promocje w Kauflandzie - burgery
W Kauflandzie znajdziemy wiele promocji. W atrakcyjnej cenie kupimy, np. stek wieprzowy z kością Tomahawk za 24,90 zł za kilogram, burgery wołowe (K-Stoisko Mięsne) po 3,99 zł (opakowanie 220 g) oraz steki wołowe w marynacie (różne rodzaje (Sokołów) po 34,90 zł (1 kg).
Cheesburger
Cheesburger Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Cheesburger - składniki
8 burgerów
Sos:
150 ml majonezu
150 ml kwaśnej śmietany
garść posiekanej trawy cytrynowej
6 łyżek soku z limonki
4 posiekane cebulki
2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chili
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól i pieprz
Glazura:
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki keczupu
łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Do złożenia bułek:
16 plastrów bekonu
8 bułek na hamburgery
8 liści sałaty
100 g startego sera cheddar
Cheesburger - przygotowanie
Rozgrzewamy grill. Do czasu pieczenia burgery przechowujemy w lodówce.
Na sos mieszamy wszystkie składniki.
Na glazurę mieszamy wszystkie składniki (oprócz masła) i podgrzewamy, aż kawa się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczemy bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przekładamy go wówczas na papier kuchenny.
Bułki kroimy na pół w poprzek i opiekamy po 2 minuty z obu stron na grillu. Na jednej z połówek układamy po liściu sałaty.
Grillujemy burgery, polewając je co chwilę glazurą, po mniej więcej ok. 10 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania posypujemy mięso serem i czekamy, aż się rozpuści i zdejmujemy z grilla. Na każdym liściu kładziemy porcję przygotowanego wcześniej sosu, potem burger, a na nim dwa plastry bekonu. Przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy z pozostałym sosem.
Promocje w Auchan - podudzia kurczaka
Do Auchan do środy (28.04.2021) warto się wybrać, np. po boczek w przyprawach na grill 10,49 zł za 600 g oraz kaszankę orkiszową 5,59 zł (400 g). Tylko w sobotę 24.04 w promocyjnej cenie kupimy podudzia kurczaka (po 5,98 zł za 1 kg) oraz szaszłyki drobiowo-wieprzowe po 12,98 (500 g).
Podudzia kurczaka w marynacie arbuzowej
Podudzia kurczaka w marynacie arbuzowej Shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Marynowanie: 12 godzin
Podudzia kurczaka w marynacie arbuzowej - składniki
125 ml świeżo wyciśniętego soku z miąższu arbuza
125 ml octu balsamicznego
50 g cukru trzcinowego
60 ml sosu sojowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w płatkach (ewentualnie chilli, jeśli wolimy ostrzejszy smak)
8 podudzi kurczaka
Podudzia kurczaka w marynacie arbuzowej - przygotowanie
Mieszamy sok arbuzowy z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i płatkami papryki. Marynatą polewamy udka, wstawiamy na noc do lodówki.
Rozgrzewamy grill.
Mięso osączamy, pozostawiając marynatę. Układamy udka na ruszcie, pieczemy około 40 minut, odwracając je co jakiś czas i smarując marynatą.