Gdzie taniej kupić karkówkę, białe kiełbaski, a gdzie stek wieprzowy? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na szaszłyki? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie. Wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty na grilla i proponujemy do nich łatwe przepisy.

Promocje w Biedronce - kiszka ziemniaczana

W Biedronce w atrakcyjnej cenie kupimy karkówkę grillową w marynacie miodowo-musztardowej (Czas na Grill) po 22,90 zł/kg, skrzydełka kurczaka w marynacie BBQ (Czas na Grill) po 12,90 zł/kg oraz kiszkę ziemniaczaną (Gzella) po 9,99 zł (opakowanie 580 g).

Kiszka ziemniaczana 

Kiszka ziemniaczanaKiszka ziemniaczana shutterstock

Kiszkę delikatnie dziurkujemy widelcem lub wykałaczką, aby nie pękła podczas grillowania i smarujemy ją olejem. Układamy na posmarowanej olejem tacce aluminiowej lub zawijamy w folię aluminiową i układamy  z boku grilla (miejsce ma być średnio gorące). Pieczemy około 50 minut.

Kiszkę można podawać z podsmażoną cebulą i boczkiem albo z mlekiem tak jak na Podlasiu.

Promocje w Lidlu - białe kiełbaski

Serię tanich produktów do niedzieli (25.04.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą kiełbaski białe parzone (Kabanos), kupimy je po 24,90 zł (1 kg), Winerki cielęco-wieprzowe (Deluxe) po 16,95 zł (1 kg), żeberka wieprzowe po 14,79 zł (1 kg) z aplikacją Lidl plus. Taniej kupimy musztardy i sosy do mięs, np. musztarda American classic, trzy rodzaje (Rolewski) - po 3,49 zł (opakowanie 200-220 g).  

Białe kiełbaski marynowane w piwie

Biała kiełbasa z grilla marynowana w piwieBiała kiełbasa z grilla marynowana w piwie shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Białe kiełbaski w piwie - składniki

8 białych parzonych kiełbasek
250 ml ciemnego piwa

Białe kiełbaski w piwie - przygotowanie

Kiełbaski układamy na mocno rozgrzanym grillu i pieczemy 20 minut, polewając od czasu do czasu piwem. Podajemy z musztardą oraz szklanką zimnego piwa.

Promocje w Kauflandzie - burgery

W Kauflandzie znajdziemy wiele promocji. W atrakcyjnej cenie kupimy, np. stek wieprzowy z kością Tomahawk za 24,90 zł za kilogram, burgery wołowe (K-Stoisko Mięsne) po 3,99 zł (opakowanie 220 g) oraz steki wołowe w marynacie (różne rodzaje (Sokołów) po 34,90 zł (1 kg).

Cheesburger

CheesburgerCheesburger Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Cheesburger - składniki

8 burgerów
Sos:
150 ml majonezu
150 ml kwaśnej śmietany
garść posiekanej trawy cytrynowej
6 łyżek soku z limonki
4 posiekane cebulki
2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chili
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól i pieprz
Glazura:
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki keczupu
łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Do złożenia bułek:
16 plastrów bekonu
8 bułek na hamburgery
8 liści sałaty
100 g startego sera cheddar

Cheesburger - przygotowanie

Rozgrzewamy grill. Do czasu pieczenia burgery przechowujemy w lodówce.

Na sos mieszamy wszystkie składniki.

Na glazurę mieszamy wszystkie składniki (oprócz masła) i podgrzewamy, aż kawa się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczemy bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przekładamy go wówczas na papier kuchenny.

Bułki kroimy na pół w poprzek i opiekamy po 2 minuty z obu stron na grillu. Na jednej z połówek układamy po liściu sałaty.

Grillujemy burgery, polewając je co chwilę glazurą, po mniej więcej ok. 10 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania posypujemy mięso serem i czekamy, aż się rozpuści i zdejmujemy z grilla. Na każdym liściu kładziemy porcję przygotowanego wcześniej sosu, potem burger, a na nim dwa plastry bekonu. Przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy z pozostałym sosem.

Promocje w Auchan - podudzia kurczaka

Do Auchan do środy (28.04.2021) warto się wybrać, np. po boczek w przyprawach na grill 10,49 zł za 600 g oraz kaszankę orkiszową 5,59 zł (400 g). Tylko w sobotę 24.04 w promocyjnej cenie kupimy podudzia kurczaka (po 5,98 zł za 1 kg) oraz szaszłyki drobiowo-wieprzowe po 12,98 (500 g).

Podudzia kurczaka w marynacie arbuzowej

Podudzia kurczaka w marynacie arbuzowejPodudzia kurczaka w marynacie arbuzowej Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Marynowanie: 12 godzin

Podudzia kurczaka w marynacie arbuzowej - składniki

125 ml świeżo wyciśniętego soku z miąższu arbuza
125 ml octu balsamicznego
50 g cukru trzcinowego
60 ml sosu sojowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w płatkach (ewentualnie chilli, jeśli wolimy ostrzejszy smak)
8 podudzi kurczaka

Podudzia kurczaka w marynacie arbuzowej - przygotowanie

Mieszamy sok arbuzowy z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i płatkami papryki. Marynatą polewamy udka, wstawiamy na noc do lodówki.

Rozgrzewamy grill.

Mięso osączamy, pozostawiając marynatę. Układamy udka na ruszcie, pieczemy około 40 minut, odwracając je co jakiś czas i smarując marynatą.