Grillowane warzywa to nie tylko smaczna alternatywa dla mięsnych potraw, świetna dla wegetarian, ale także doskonały sposób na wzbogacenie swojej diety o zdrowe składniki! Warzywa dodadzą lekkości przygotowywanym przez Ciebie potrawom z rusztu oraz podkreślą wyjątkowy smak.

Sprawdź nasze przepisy na grillowanego pora, pomidory czy inne warzywa, aby przekonać się, dlaczego warto włączyć grillowane warzywa do swojego grillowego menu i jednocześnie, jak przygotować je w prosty i szybki sposób.

Grillowane szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne
Szaszłyki warzywne Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sposób przygotowania

Warzywa (cukinie, bakłażany, papryki, pomidory, cebule etc.) kroimy na grube plastry lub kawałki, mniejsze sztuki pozostawiamy w całości. Nabijamy je na szpadki (drewniane szpadki moczymy uprzednio w zimnej wodzie), dobierając je tak, aby na jednym patyczku znalazły się warzywa o zbliżonym czasie pieczenia. Skrapiamy oliwą. Większość warzyw pieczemy, obracając, przez 12-15 minut. Pomidorki czereśniowe pieczemy krócej, 8-10 minut, podobnie jak podgotowane ziemniaki. Warzywa można także wcześniej zamarynować w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku, soku z cytryny.

Grillowana czerwona papryka

Grillowana czerwona papryka
Grillowana czerwona papryka Fot. Shutterstock/Olha Hutsuliuk

Sposób przygotowania

Kładziemy całe warzywo na rozgrzany grill, obracając je co jakiś czas. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż skórka mocno się przypiecze. Przekładamy do miski. Przykrywamy folią. Gdy papryka ostygnie, usuwamy z niej skórę i pestki, i kroimy ją na kawałki. Podajemy skropioną oliwą z pierwszego tłoczenia.

Grillowane pomidory

Grillowane pomidory
Grillowane pomidory Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sposób przygotowania

Kroimy wzdłuż na połówki. Przeciętą stronę skrapiamy oliwą i układamy na niej cieniutkie plasterki czosnku. Kładziemy na ruszcie przeciętą stroną do góry. Pieczemy aż warzywo zmięknie - ok. 10-12 minut - na mocno rozgrzanym grillu. Pomidory podajemy doprawione świeżo zmieloną ziołową solą morską i pieprzem.

Grillowane pory

Grillowane pory
Grillowane pory Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sposób przygotowania

Obieramy z wierzchnich liści; jeśli są duże, przecinamy wzdłuż na pół. Wkładamy warzywa do posolonej, wrzącej wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut, aż zmiękną. Warzywa wyjmujemy z wody, osuszamy, skrapiamy oliwą. Grillujemy przeciętą stroną do dołu na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 6 minut, obracamy i dopiekamy pory jeszcze ok. 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Grillowane pieczarki

Grillowane pieczarki
Grillowane pieczarki Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sposób przygotowania

Pieczarki kroimy w grube plasterki i marynujemy w oleju z dodatkiem soku z limonki i zmiażdżonego czosnku przez godzinę. Wyjmujemy z marynaty, osączamy, oczyszczamy z kawałków czosnku. Opiekamy na niezbyt gorącym grillu (całe kapeluszami do dołu), aż zmiękną, przez 15 min. Przewracamy i dopiekamy jeszcze przez jedną, dwie minuty.

Grillowane szparagi

Grillowane szparagi
Grillowane szparagi Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sposób przygotowania

Wybieramy świeże, jędrne warzywa (pękają, jeśli je zginamy). Obieramy delikatnie ze skórki, najlepiej za pomocą noża do warzyw, uważając, by nie złamać warzywa. Skrapiamy oliwą, doprawiamy świeżo zmieloną solą morską i kolorowym pieprzem. Szparagi grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie, obracając, przez około 9 minut. Podajemy z połówkami grillowanych cytryn.

Tarta, zupa a może w tofucznicy. Szparagi na 6 sposobów

Grillowane bakłażany

Grillowany bakłażan
Grillowany bakłażan Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sposób przygotowania

Przecinamy warzywo wzdłuż na ćwiartki. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem. Kładziemy na średnio rozgrzanym grillu. Pieczemy ok. 3 minut. Przekładamy na drugą stronę i dopiekamy 5-6 minut w chłodniejszej części grilla. Na końcu podpiekamy, układając bakłażany skórką do dołu, ok. 5 minut. Podajemy doprawione świeżo zmieloną solą morską z ziołami prowansalskimi

Grillowane ziemniaki

Grillowane ziemniaki
Grillowane ziemniaki Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sposób przygotowania

Ziemniaki w mundurkach myjemy i zalewamy zimną, osoloną wodą. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż zmiękną. Odlewamy wodę. Kroimy ziemniaki na połówki, skrapiamy olejem, posypujemy szczodrze mieszanką ulubionych suszonych ziół, np. ziołami prowansalskimi, oraz świeżo zmieloną solą morską i pieprzem. Pieczemy na średnim ogniu, obracając co chwilę, przez ok. 10 minut.

Grillowane cebule

Grillowane cebule
Grillowane cebule Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sposób przygotowania

Warto użyć co najmniej dwóch rodzajów cebuli, np. czerwonej i białej. Kroimy cebule na grube plastry. Skrapiamy olejem, solimy i pieprzymy. Opiekamy na niezbyt mocno rozgrzanym grillu po ok. 15 minut z każdej strony.

Grillowana cukinia

Grillowana cukinia
Grillowana cukinia Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sposób przygotowania

Kroimy cukinie warzywo wzdłuż na dość grube plastry. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawą ziołową do grilla. Pieczemy na średnim ogniu do miękkości (po 3-4 minuty z każdej strony).

Wiedząc już, jak pysznie przygotować warzywa możemy rozpalać grilla. A w przerwie między kolejnymi majówkowymi daniami z pewnością przyda się dobra lektura. „Wyborcza na Majówkę" ukaże się już w piątek 30 kwietnia. To wydanie specjalne „Gazety Wyborczej" na pierwsze cztery dni sezonu majówkowego.