Gdzie taniej kupić botwinę, a gdzie pomidorki? W którym sklepie są promocje na ogórki gruntowe? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
Promocje w Biedronce – pomidorki truskawkowe
W Biedronce do środy (28.04.2021) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. Do soboty (25.04.2021) za pomidorki truskawkowe (250 g) zapłacimy 5,99 zł, a za kilogram bakłażana - 4,99 zł.
Pyszna tarta z pomidorkami nadziewanymi fetą
Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą Fot. Giedre Barauskiene
Na formę 36 x 24 cm
Przygotowanie: 45 minut
Tarta z pomidorkami – składniki
Kruche ciasto serowe:
150 g zimnego masła
150 g żółtego sera
130 g mąki
pieprz lub gałka muszkatołowa
sól
ew. 1-2 żółtka
Farsz:
400 g pomidorków
300 g sera feta
4-5 jajek
2 łyżki mleka
łyżka mąki kukurydzianej
po szczypcie soli i pieprzu
garść kiełków
kilka gałązek świeżego tymianku
Tarta z pomidorkami – przygotowanie
Na ciasto masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (z termoobiegiem). Formę żaroodporną wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut.
Na farsz 2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Kładziemy je, razem z niefaszerowanymi pomidorkami, na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego.
Roztrzepujemy jajka z mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem i rozlewamy między pomidorkami. Miejsca te możemy także dodatkowo posypać pokruszoną fetą. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160 st. (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy kiełkami i listkami tymianku.
Promocje w Lidlu – botwina
Serię tanich produktów do niedzieli (25.04.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą borówki amerykańskie w cenie 12,99 zł (za 500 gramów). Taniej kupimy też polską botwinę za 3,99 zł oraz perliczkę całą za 16,90 zł za kilogram.
Doskonały chłodnik z botwiny
Chłodnik na botwinie Fot. BBS
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Chłodzenie: 30 minut
Chłodnik z botwiny – składniki
2 pęczki botwinki
cebula
łyżka masła
3-4 ogórki
po pęczku szczypiorku koperku i rzodkiewki
ząbek czosnku
po 500 ml zsiadłego mleka i naturalnego jogurtu
sól, pieprz
4 ugotowane na twardo jajka
Chłodnik z botwiny – przygotowanie
Botwinkę dokładnie myjemy. Młode buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi botwinki siekamy, a liście kroimy w poprzek na milimetrowe paseczki. Cebulę drobno siekamy.
W głębokim rondlu o pojemności co najmniej 1,5 litra rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy starte buraczki i podsmażamy pół minuty. Wrzucamy posiekane łodygi botwinki i dusimy kolejne pół minuty. Dodajemy liście i dusimy jeszcze chwilę. Taka kolejność dodawania składników jest ważna – zaczynamy od najtwardszych części botwiny, a kończymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie można długo dusić, gdyż straci swój naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywała botwinkę, zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej w kąpieli z lodowatej wody).
Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Ścieramy ogórki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w półplasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zioła i czosnek mieszamy z uduszoną botwinką. Dodajemy zsiadłe mleko oraz jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do schłodzenia.
Podajemy z połówkami jajek, możemy dodać posiekane pieczone mięso lub wędzoną rybę.
Promocje w Kauflandzie – ogórki gruntowe
Do wtorku (27.04.2021) w Kauflandzie znajdziemy wiele promocji. W sobotę i niedzielę (24-25.04.2021) w atrakcyjnej cenie kupimy np. łopatkę wieprzową za 8,99 zł za kilogram. Natomiast do środy tańsza będą ogórki gruntowe – 5,99 zł za kilogram – oraz tuszka surowej makreli za 1,99 zł za 100 gramów.
Sałatka z ogórków
Słodka szwedzka sałatka z ogórków BBS
Na 5-6 słoików po 330 ml
Przygotowanie: 80 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Sałatka z ogórków – składniki
2 kg ogórków
1 kg cukru
2 łyżeczki gorczycy
łyżeczka soli
4 łyżki octu 10-proc.
kawałek korzenia chrzanu
2-3 łyżki nasion kopru
Sałatka z ogórków – przygotowanie
Ogórki myjemy, osuszamy, cienko obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy do głębokiej salaterki, wsypujemy cukier, gorczycę, sól, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
Wlewamy ocet i dobrze mieszamy. Do umytych, wyparzonych słoików wkładamy chrzan oraz nasiona kopru i przekładamy ogórki wraz z zalewą. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 60 minut w temperaturze 85 st. Sałatkę można jeść od razu po przygotowaniu.
Promocje w Auchan – ciecierzyca
Do Auchan do środy (28.04.2021) warto się wybrać np. po kiwi w cenie 1 zł, przy zakupie dwóch sztuk. W promocyjnej cenie kupimy też zieloną soczewicę, ciecierzycę lub czerwoną fasolę w puszce marki Dawtona za 2,25 zł oraz udo z kurczaka w cenie 5,98 zł za kilogram
Hummus – pasta z ciecierzycy
Hummus - przepis podstawowy Fot: Marcin Klaban
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Hummus – składniki
300 g ciecierzycy z puszki
2 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
sok z 1-2 cytryn
9 łyżek oliwy
ząbek czosnku
sól, pieprz
Hummus – przygotowanie
Ciecierzycę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładką pastę wraz z tahini, sokiem z cytryn, oliwą i posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie miksujemy, przekładamy do miseczki, polewamy oliwą, możemy udekorować świeżą kolendrą. Pastę podajemy do surowych i pieczonych warzyw, używamy jako pasty do kanapek.