24 kwietnia obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania, który organizowany jest pod hasłem „Znajdź czas na śniadanie” (Make time for breakfast).
Śnieść - jeść, śniadać - jadać, śniadanie - zjadanie. Te wyliczanki w dużym skrócie przybliżają nie tylko ewolucję językową, ale również rangę samego śniadania, które w naszej kulturze uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia.
Pokrzepiające są dane statystyczne, wynika z nich, że ponad 91 procent Polaków codziennie jada śniadanie, a dla prawie połowy to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Najczęściej jemy kanapki (75 proc.), ponad połowa z nas wybiera jajecznicę. Na trzecim miejscu popularności znajdują się... parówki, wybiera je ponad jedna trzecia z nas (dane wg newsgastro.pl). To dość monotonne menu, dlatego dla tych, którym znudziło się jadanie ciągle tego samego, mamy kilka propozycji śniadaniowych z innych krajów.
Rosyjskie syrniki
Syrniki jada się w Rosji, Białorusi i na Ukrainie. Jak dodatek do tych puszystych i bardzo twarogowych placuszków podaje się bakalie, miód lub pokrojone jabłka oraz kwaśną śmietanę.
Rosyjskie syrniki shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Rosyjskie syrniki - składniki
250 g twarogu
3 jajka
szczypta soli
40 g mąki
olej
Rosyjskie syrniki - przygotowanie
Do miski wkładamy twaróg, dodajemy żółtka (białka zachowujemy) i dokładnie rozgniatamy ser. Dodajemy mąkę (w wypadku rzadszego twarogu możemy dosypać jej o łyżeczkę więcej), sól i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy twarogowej, łączymy składniki, delikatnie mieszając łyżką.
Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni z warstwą nieprzywierającą. Nakładamy porcje ciasta (po mniej więcej 2 łyżki) i formujemy placki. Smażymy na minimalnym ogniu po mniej więcej 3 minuty z każdej strony, aż będą delikatnie zrumienione. Gdy placki się usmażą, przekładamy je na talerz, a następnie wycieramy patelnię odrobiną oleju i smażymy kolejną partię placków.
Fińska ryżanka z owocami
Ryżanka cynamonowa jadana jest jako deser podczas śniadania w Boże Narodzenie. Proponujemy jednak wersję z owocami leśnymi, z których Finlandia słynie.
Fińska ryżanka z owocami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Fińska ryżanka z owocami - składniki
200 g ryżu
szczypta soli
450 ml wody
2 łyżki cukru
250 ml mleka
2 łyżki masła
owoce (mrożone lub świeże) lub mus owocowy
Fińska ryżanka z owocami - przygotowanie
Ryż dokładnie płuczemy w wodzie.
W rondelku z grubym dniem zagotowujemy wodę ze szczypta soli. Wsypujemy ryż. Gotujemy około 10 minut, nie mieszając, aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy cukier, mleko i gotujemy na minimalnym ogniu 5 minut.
Zdejmujemy ognia dodajemy masło, mieszamy.
Ryżankę podajemy z owocami.
Brytyjskie jajka na bekonie
Danie z pochodzenia brytyjskie, popularne na śniadanie w większości krajów anglojęzycznych. Jest składnikiem full breakfast, obok: smażonych pomidorów i grzybów, grzanek, kiełbasek, pieczonej fasoli (w zależności od regionu są jeszcze inne dodatki).
Bacon & Eggs - jajka na bekonie Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Jajka na bekonie - składniki
8 dużych plastrów bekonu
12 jajek
4 łyżki gęstej śmietany
łyżeczka soli
4 łyżki masła
8 cienkich kromek żytniego chleba na zakwasie
4 łyżki reliszu pomidorowego (sosu ugotowanego z pomidorów, cebuli, przypraw, np. curry, i octu; można zastąpić keczupem)
Jajka na bekonie - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. Blachę wyściełamy pergaminem, układamy na niej bekon, pieczemy 4 minuty. Wylewamy wytopiony tłuszcz, odwracamy plasterki, pieczemy kolejne 4 minuty. Zmniejszamy temperaturę do 160 st., pieczemy dalej, co jakiś czas odlewając tłuszcz i odwracając plasterki, aż bekon będzie rumiany i chrupiący. Oczywiście, bekon można też wysmażyć na chrupko na zwykłej bądź grillowej patelni.
Mieszamy jajka ze śmietaną i solą - niezbyt energicznie, nie powinna powstać jednolita masa. Dodajemy połowę masła pokrojonego na kawałeczki. Wlewamy na rozgrzaną teflonową patelnię, smażymy, przesuwając łyżką bardziej ścięte brzegi ku środkowi jajecznicy. Kromki chleba opiekamy, smarujemy resztą masła, układamy na nich porcje jajecznicy, obok kładziemy bekonowe chrupki i porcje sosu pomidorowego.
Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika po polsku
Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika Fot. Agata Jakubowska
Dla 2 osób
Przygotowanie: 2 minuty
Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika - składniki
250 g twarogu
150 g jogurtu naturalnego lub śmietany
garść kiełków rzodkiewki
garść kiełków słonecznika
sól, pieprz
Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika - przygotowanie
Mieszamy twaróg z jogurtem. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym chlebem.
Nowojorskie jajka z sosem holenderskim
Plotka głosi, że przygotował je słynny szef kuchni, Oscar Tschirky, na prośbę państwa LeGrand Benedict. Rzecz miała miejsce w Nowym Jorku, nie ma tylko pewności, czy w hotelu Delmonico’s, czy w Waldorf-Astoria, to wszakże nieważne, bo Tschirky pracował i tu, i tu. Kiedy dokładnie te jajka wymyślił, nie wiadomo; gdzieś tak pod koniec XIX wieku.
Eggs Benedict - jajka z sosem holenderskim Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Jajka z sosem holenderskim - składniki
125 ml octu spirytusowego
12 jajek
łyżka masła
12 plastrów szynki lub bekonu
6 angielskich muffinów przekrojonych na połówki lub bułek
łyżka posiekanego szczypiorku lub natki
Sos holenderski:
200 g masła
150 ml białego wina
cytryna
szczypta soli
szczypta pieprzu
listek laurowy
2 żółtka
Jajka z sosem holenderskim - przygotowanie
W rondlu topimy masło, smażymy na nim szynkę - po minucie z każdej strony.
Na sos masło podgrzewamy, aż odparuje cały mleczny płyn. Przecedzamy i odstawiamy, by ostygło do temperatury 30-35 st.
Zagotowujemy wino z sokiem z cytryny i przyprawami. Odparowujemy płyn o 70-proc., przecedzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a potem rondelek stawiamy na drugim rondelku wypełnionym gotującą się wodą. Dodajemy żółtka i, podgrzewając na parze, ubijamy, aż powstanie gęsta piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką.
Na jajka w koszulkach do dwóch szerokich rondli wlewamy tyle wody, aby sięgała do wys. 8-10 cm. Do każdego rondla wlewamy po połowie octu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, tak aby płyn lekko bulgotał. Jajka wbijamy kolejno najpierw do filiżanki lub na talerzyk, potem delikatnie zsuwamy je do wody z octem. Gotujemy, od czasu do czasu delikatnie odwracając jajka łyżką, aby białko zamknęło się wokół żółtka (3-5 minut). Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
Delikatnie osuszamy jajka drugim kawałkiem ręcznika kuchennego. Tostujemy połówki muffinów, układamy po dwie na sześciu podgrzanych talerzykach. Na każdej połówce kładziemy kawałek szynki i jajko w koszulce, polewamy sosem, posypujemy zieleniną i podajemy.
Sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem
Mamy nadzieję, że ta międzynarodowa sałatka, spodoba się przede wszystkim tym, którzy lubią zielone śniadania.
Sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem Fot. Marcin Klaban
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem - składniki
200 g świeżego filetu ze skórą z łososia
sól, pieprz
3 jajka (0 lub 1)
2 garści rukoli
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
łyżka gruboziarnistej musztardy
Sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem - przygotowania
Rybę oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy do gotującej się wody na 8-10 minut lub gotujemy na parze. Jajka gotujemy na półtwardo, około 5 minut.
Na dużym talerzu układamy umyte i osuszone listki rukoli. Jeszcze ciepłe jajka obieramy ze skorupek, kroimy na ćwiartki i kładziemy na rukoli. Rozdzielamy kawałki łososia i również kładziemy na sałatce.
Na dressing mieszamy oliwę, sok z cytryny, wodę i musztardę, aby powstała emulsja. Polewamy sałatkę i podajemy.
Świeżą rybę można zastąpić wędzoną i oczywiście tej nie trzeba gotować tylko od razu dodajemy ją do sałatki.