Bezkonkurencyjne żeberka i karkówka

Im tłustsze mięso, tym bardziej nadaje się na grill, dlatego z wieprzowiny najlepiej wybierać żeberka i karkówkę. Nieźle grilluje się też schab, który warto wcześniej zamarynować w ziołach, a ponieważ dość łatwo go przesuszyć, dobrze jest owinąć go, np. w liście kapusty, pomiędzy które włożymy kawałeczek słoniny lub plasterek surowego wędzonego boczku. Sam boczek także jest świetny z rusztu.

Polędwiczki wieprzowe także będą pyszne, ale trzeba im poświęcić dużo uwagi i obracać non stop, żeby równomiernie przyjmowały ciepło – wtedy nie stwardnieją.

Szynkę i biodrówkę przed pieczeniem trzeba na parę godzin zanurzyć w marynacie z dużą ilością kwasu – może to być sok z cytryny, ocet balsamiczny albo plastry kiwi lub sok i pestki granatów.

Czego nie grillujemy? Zdecydowanie na grill nie nadają się policzki, głowizna, nóżki ani golonki – mają dużo kolagenu, który na ruszcie stwardnieje. Jeśli jednak śni nam się po nocach golonka z grilla, warto ją wcześniej ugotować, a dopiero potem podpiec. Będzie pyszna.

Burger musi być 

Burgery z grilla
Burgery z grilla Fot. Shutterstock

Prawdziwe grillowanie nie może się obyć bez burgerów wołowych – z mielonego mięsa. Warto iść do zaufanego sklepu mięsnego i poprosić o przygotowanie mięsa na burgery.

Steki z rusztu – najlepsze!

Na ruszcie świetnie wychodzą steki, będą wręcz smaczniejsze niż z patelni – no chyba że je spalimy – na to trzeba bardzo uważać. Starajmy się kupować mięso sezonowane, z przerostami tłuszczowymi. Nie ma nic smaczniejszego niż dojrzały tomahawk (czyli rostbef z częścią kości żebra, wymagający dłuższego pieczenia, ale wspaniały), potraktowany mocno ogniem, tak żeby tłuszcz ściekł, a potem położony w chłodniejszej części grilla.

I tu uwaga: nigdy nie kładziemy na grill zimnej wołowiny, zawsze starajmy się, by mięso miało temperaturę otoczenia.

Doskonały będzie grillowany stek z antrykotu czy flankstek z delikatnej, brzusznej części zwierzęcia. To takie najłatwiejsze mięsa, dla początkujących mistrzów rusztu.

Polędwicę wołową czy filet mignon grillujemy dość rzadko, jest to bowiem ekskluzywne mięso. Ale w przypadku bardzo uroczystego grilla, gdy już po nie sięgniemy, trzeba uważać, aby nie przepiec ani nie przesuszyć – mięso jest bardzo delikatne, chude, więc może szybko stwardnieć.

Nie polecamy! Na grill raczej nie polecamy udźca ani ligawy, bo będą twarde. 

Bogatsi w wiedzę o mięsach, możemy przystąpić do grillowania – przepisy poniżej.

GRILLOWANE PRZYSMAKI

Żeberka w słodkiej glazurze

Gillowane żeberka należą do najsmaczniejszych mięs
Gillowane żeberka należą do najsmaczniejszych mięs shutterstock

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 90 minut
Marynowanie: 6-24 godzin

Żeberka w słodkiej glazurze – składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych podzielonych na kawałki z 1-2 kostkami

Na marynatę:

  • łyżka grubej soli morskiej
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Do pieczenia:

  • duża posiekana cebula
  • 6 cienkich plasterków świeżego imbiru
  • 200 ml cydru

 Na glazurę:

  • 30 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 75 ml bourbona (opcjonalnie)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon

Jak zrobić żeberka w korzennej glazurze:

1. Oczyszczamy żeberka z błon i nadmiaru tłuszczu. W dużej misce mieszamy składniki marynaty. Wkładamy mięso, obtaczamy marynatą i odstawiamy na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Wyjmujemy żeberka z marynaty układamy w żaroodpornym naczyniu na pokrojonej w plastry cebuli i plasterkach imbiru.

3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. Mięso polewamy cydrem, przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy godzinę, aż mięso zacznie odchodzić od kości. (Wstępne pieczenie w piekarniku sprawi, że żeberka będą naprawdę mięciutkie).

4. Przed rozpoczęciem grilla szykujemy glazurę. Mieszamy w misce cukier, roztopione masło, bourbon (opcjonalnie), ocet i musztardę.

5. Tuż przed podaniem podpiekamy żeberka po 5 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Polewamy je kilka razy paroma łyżkami glazury (część sosu powinna zostać) i pieczemy kolejne 5 minut z każdej strony. Kroimy żeberka na małe kawałki i podajemy z resztą glazury w osobnym naczyniu.

Amerykańskie burgery

Burger amerykański
Burger amerykański Fot. Magazyn Kuchnia

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Amerykański burger – składniki:

  • 4 bułki pszenne z sezamem
  • 4 plastry sera cheddar
  • ogórek konserwowy
  • cebula
  • liście sałaty
  • pomidor (w sezonie)

Na burgery:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • cebula
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 krople tabasco
  • 2 łyżki musztardy

Na sos:

Jak upiec na grillu amerykańskie burgery:

1. Na burgery wołowinę bardzo dokładnie wyrabiamy z przyprawami i posiekaną cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem).

2. Formujemy 4 płaskie kotlety i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie po 2-3 minuty z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).

3. Na sos mieszamy składniki, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

4. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki.

5. Gdy lekko zbrązowieją i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi kolejno: kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.

Steki wołowe z sosem pieczarkowym

Steki wołowe z pieczarkami
Steki wołowe z pieczarkami Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Marynowanie: 4 godziny

Steki wołowe z sosem pieczarkowym – składniki:

  • 4 duże steki wołowe (po 300 g każdy; z polędwicy lub rostbefu)

Na marynatę:

  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju arachidowego
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżka posiekanej cebuli
  • 1/2 łyżeczki papryki

Na sos:

  • 100 g dużych pieczarek
  • 4 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki soli i białego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 6-8 roztartych ząbków czosnku
  • spora szczypta pieprzu
  • 120 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 30-50 g zimnego masła

Jak upiec steki wołowe z sosem pieczarkowym:

1. Steki oczyszczamy z błon, płuczemy, osuszamy.

2. Na marynatę mieszamy wszystkie składniki. Nacieramy nią steki, przykrywamy folią lub papierem do pieczenia, wstawiamy na 4 godziny do lodówki.

3. Na sos oczyszczone pieczarki nacieramy 2 łyżkami oliwy, białym pieprzem i 1/4 łyżeczki soli. Grillujemy je 10 minut, potem kroimy w plasterki.

4. Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulę i czosnek, podgrzewamy, aż się zeszklą. Wlewamy wino, a gdy wyparuje, wlewamy bulion, wrzucamy pieczarki. Mieszamy i dusimy, aż połowa sosu odparuje. Dodajemy wiórki masła, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.

5. Ogrzane steki kładziemy na rozgrzanym grillu, pieczemy 4-6 minut, odwracamy je na drugą stronę i grillujemy kolejne 4-6 minutach. Podajemy z sosem i bagietką.