Promocje w Biedronce - cukinia i seler naciowy

W Biedronce do środy (21.04.2021) za kilogram cukinii zapłacimy tylko 3,99 zł, a za seler naciowy 2,99 zł za opakowanie.  

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywamiCukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami - składniki

100 g kaszy jaglanej
2 cukinie
łodyga selera naciowego
ząbek czosnku
czerwona papryka
oliwa d smażenia
sól, pieprz
pół pęczka natki
sok z cytryny

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami - przygotowanie

Kaszę płuczemy i wrzucamy do 250 ml osolonego wrzątku. Gotujemy 15 minut, nie mieszając.

Cukinie myjemy i przecinamy wzdłuż. Wydrążając łyżeczką środki, robimy łódeczki do faszerowania. Zanurzamy łódeczki na minutę w osolonym wrzątku, osączamy, odkładamy.

Seler naciowy cienkie plastry. Czosnek obieramy i siekamy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Wydrążone środki cukinii siekamy, smażymy z selerem naciowym, czosnkiem i papryką na łyżce oliwy. Mieszamy warzywa z kaszą, doprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekaną natką i sokiem z cytryny. Masa powinna być ścisła, jeśli jest sypka, ugniatamy ją, by składniki dobrze się połączyły.

Cukinie smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, faszerujemy masą z kaszy i warzyw. Pieczemy ok. 40 minut w 170 st.

Promocje w Lidlu - pomidory i boczniaki

W Lidlu do środy (21.04.2021) taniej kupimy polskie pomidory malinowe za 4,99 zł za kilogram oraz polskie boczniaki za 3,49 zł za opakowanie 250 gramów. 

Duszone warzywa z boczniakami 

Rattatuja (ratatouille), czyli duszone warzywaRattatuja (ratatouille), czyli duszone warzywa shutterstock.com

Dla: 4-8 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Duszone warzywa z boczniakami - składniki

250 g boczniaków
125 ml oliwy
2 bakłażany
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 cukinie
2 papryki
500 g pomidorów
po łyżeczce posiekanych tymianku, rozmarynu i natki pietruszki (albo po pół łyżeczki suszonych)
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz

Duszone warzywa z boczniakami - przygotowanie

Boczniaki czyścimy na sucho pędzelkiem, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i na ostrym ogniu grzyby podsmażamy 2 minut, zdejmujemy z patelni, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Bakłażany myjemy, kroimy na równe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, cukinię i papryki myjemy. Cebulę kroimy na kawałki, cukinię w kostkę, a paprykę w paseczki. Czosnek kroimy na pół. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę.

W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebule. Dodajemy bakłażany i papryki, dusimy ok. 5 minut. Dodajemy zioła. Do rondla dorzucamy pomidory, cukinie, czosnek oraz podsmażone boczniaki. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem polewamy obficie oliwą i mieszamy.

Promocje w Aldim - kurczak i makaron

Do niedzieli (25.04.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. kurczaka zagrodowego za 9,99 zł za kilogram. W atrakcyjnej cenie kupimy też makaron Międzybrodzki krajanka za 2,59 zł oraz kefir Jak Dawniej za 1,19 zł. 

Krajanka z kurczakiem

Makaron z czosnkiem i natką pietruszkiMakaron z czosnkiem i natką pietruszki Fot. 123rf.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Krajanka z kurczakiem - składniki

400 g makaronu krajanki
500 g mięsa kurczaka
sól, pieprz
ok. 60 ml dobrej oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
100 g startego parmezanu lub żółtego sera
garść posiekanych orzechów włoskich

Krajanka z kurczakiem - przygotowanie

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.

Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy wrzucamy kurczaka i podsmażamy na ostrym ogniu 2-3 minut. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Oliwę rozgrzewamy na głębokiej patelni, dorzucamy do niej czosnek i podgrzewamy, uważając, żeby się nie przypalił.

Ugotowany makaron odsączamy, przekładamy na patelnię z czosnkiem, wrzucamy kurczaka podgrzewamy minutę, mieszając. Na koniec dodajemy natkę, mieszamy i rozkładamy na talerze. Posypujemy posiekanymi startym serem i orzechami.

Promocje w Carrefourze - krewetki i bataty

Do Carrefoura do piątku (30.04.2021)  warto się wybrać po krewetki gotowane za 3,99 zł za 100 gramów. Taniej kupić można też jogurt grecki Mleczny Przystanek za 2,29 zł oraz przecier pomidorowy Primo Gusto za 2,55 zł za sztukę przy zakupie dwóch. 

Zupa-krem z krewetek i batatów

Zupa-krem z krewetek i batatówZupa-krem z krewetek i batatów Marcin Klaban/AG

Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 30 minut

Zupa-krem z krewetek i batatów - składniki

1/2 cebuli
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
2 bataty
100 g krewetek
sól i pieprz
2 łyżki jogurtu greckiego

Zupa-krem z krewetek i batatów - przygotowanie

Posiekane cebulę i czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie 2-3 minuty. Wrzucamy pokrojone w kostkę bataty i zalewamy litrem wrzątku. Gotujemy 15-20 minut, aż bataty będą miękkie.

Wrzucamy połowę krewetek, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Resztę krewetek blanszujemy 2 minuty w osolonym wrzątku. Krem podajemy gorący, z blanszowanymi  krewetkami i jogurtem. Można posypać świeżą kolendrą.