Wiosną na naszych stołach mogą pojawić się świeże i soczyste nowalijki - prawdziwe skarby sezonowej kuchni. To młode, dopiero zbierane warzywa i owoce. Ich unikalny charakter i walory odżywcze sprawiają, że stanowią idealną bazę do tworzenia pysznych potraw. Polecamy wykorzystać ten sezonowy skarb, nie tylko ze względu na ich niezwykły smak, ale również ze względu na korzyści zdrowotne, jakie niosą ze sobą.

Odkryj nasze proste przepisy na obiady z nowalijkami, które nie tylko zaspokoją Twoje podniebienie, ale także dostarczą mnóstwo witamin i świeżości w Twojej kuchni!

Nowalijki w spring rollsach z krewetkami

Spring rollsy z krewetkami
Spring rollsy z krewetkami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Nowalijki w spring rollsach z krewetkami - składniki

marchewka
ogórek
dymka ze szczypiorkiem
garść orzeszków ziemnych
24 krewetki (obgotowane, rozmrożone)
8 arkuszy papieru ryżowego
sos słodko-kwaśny
garść sezamu

Nowalijki w spring rollsach z krewetkami - przygotowanie

Marchewkę i ogórek kroimy na cienkie słupki o długości 6 cm. Orzeszki i dymkę ze szczypiorkiem siekamy.

Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i obieramy.

Za pomocą pędzelka zwilżamy wodą papier ryżowy, aż stanie się miękki i elastyczny. Na środku każdego arkusza układamy po kilka paseczków marchewki, ogórka, 3 krewetki, trochę posiekanych orzeszków i szczypiorku. Zawijamy do środka dwa boki arkusza i rolujemy. Spring rollsy podajemy z sosem słodko-kwaśnym i sezamem.

Spring rollsy możemy przyrządzać ze wszystkich ulubionych nowalijek
Spring rollsy możemy przyrządzać ze wszystkich ulubionych nowalijek shutterstock

Chłodnik z ogórków z grillowanymi krewetkami

Chłodnik z ogórków z grillowanymi krewetkami
Chłodnik z ogórków z grillowanymi krewetkami shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 60 minut

Chłodnik z ogórków z grillowanymi krewetkami - składniki

Chłodnik:
4 ogórki
100 g sera feta
500 ml jogurtu greckiego
1/3 pęczka mięty
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku 
2-3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz 
Krewetki:
16 krewetek tygrysich
2 łyżki oliwy
łyżeczka przyprawy cajun*
sól
Do podania:
pieczywo żytnie
oliwa

Na chłodnik ogórki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i przekładamy do blendera wraz z serem feta, jogurtem greckim, większością mięty i koperku (zostawiamy część do ozdoby), czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Chłodzimy w lodówce.

Krewetki nacinamy nożem lub nożyczkami skorupki krewetek, usuwamy jelita, krewetki skrapiamy dookoła 2 łyżkami oliwy, oprószamy solą. Opiekamy na grillu lub w piekarniku po 2 minuty z każdej strony. 

Chłodnik rozlewamy do szklanek i podajemy z krewetkami, chlebem, oliwą oraz świeżymi ziołami.

*Przyprawa cajun to mieszanka słodkiej papryki, chili, czosnku, cebuli, pieprzu kajeńskiego, czarnego pieprzu, oregano, selera i sól

Zielona sałatka z kurczakiem

Zielona sałatka z kurczakiem
Zielona sałatka z kurczakiem shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut

Zielona sałatka z kurczakiem - składniki

250 g piersi kurczaka
sól, pieprz
łyżka oliwy
2-3 ogórki
3-4 rzodkiewki
główka sałaty
pęczek natki 
Winegret:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól, cukier
(można też dodać 1/2 łyżeczki musztardy lub sok z 1/2 cytryn lub 1/2 limonki)

Zielona sałatka z kurczakiem - przygotowanie

Oczyszczone z błonek, opłukane i osuszone mięso oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pierś po 8 minut z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odkładamy mięso do ostygnięcia.

Na winegret mieszamy wszystkie składniki.

Ogórki i rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Układamy w misce, dodajemy pokrojoną na kawałki pierś kurczaka, polewamy winegretem.

Pikantny indyk w sosie pomidorowym

Pikantny indyk w sosie pomidorowym
Pikantny indyk w sosie pomidorowym shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pikantny indyk w sosie pomidorowym - składniki 

2 cebule dymki 
4 rzodkiewki  
500 g piersi indyka 
2 łyżki sosu sojowego
olej 
Sos: 
łyżka sklarowanego masła 
łyżeczka startego imbiru 
szczypta chili 
po łyżeczce kurkumy i mielonego kminu 
500 g posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) 
150 g jogurtu naturalnego 
sól, pieprz, chili 

Dymkę i rzodkiewki płuczemy i kroimy na małe kawałki.

Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w kostkę i skrapiamy sosem sojowym. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na ostrym ogniu podsmażamy indyka 5 minut. 

Na sos na maśle podgrzewamy imbir i chili przez 30 sekund, wsypujemy kurkumę i kmin, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy pomidory (razem z zalewą), przykrywamy i dusimy 10 minut na małym ogniu, mieszając. Miksujemy i studzimy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i chili. 

Indyka wrzucamy do sosu, podgrzewamy minutę razem. Podajemy z nowalijkami oraz chlebem pełnoziarnistym lub np. ryżem.  

Krem z liści rzodkiewki

Zupa z listków rzodkiewki
Zupa z listków rzodkiewki Stylizacja i zdjęcia: Martyna Angell/wholesome-cook.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Krem z liści rzodkiewki - składniki

pęczek młodych rzodkiewek
szczypta cukru
sól, pieprz
5 ziemniaków
cebula
pół pęczka natki
łyżeczka masła
łyżka oleju
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

Krem z liści rzodkiewki - przygotowanie

Rzodkiewki, listki i łodygi myjemy. Rzodkiewki gotujemy na parze 20 minut, pod koniec posypujemy szczyptą cukru i solimy do smaku. Listki przebieramy, wybieramy dużą garść najładniejszych, kilka łodyg kroimy (po pokrojeniu powinny być dwie łyżki).

Ziemniaki płuczemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Osączamy. Cebulę siekamy, natkę kroimy.

W rondlu rozgrzewamy masło i olej, szklimy cebulę. Dodajemy listki i łodygi rzodkiewki, ziemniaki i natkę. Mieszając, smażymy 2-3 minuty. Wlewamy bulion, gotujemy 5 minut. Doprawiamy pieprzem. Miksujemy. Dekorujemy ugotowanymi na parze rzodkiewkami.

Krem z liści rzodkiewki możemy podać ze śmietaną curry: 125 ml śmietany 18-proc. mieszamy z łyżeczką oliwy i łyżeczką żółtego curry. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Krem ze szpinaku z serem pleśniowym 

Krem ze szpinaku z serem pleśniowym
Krem ze szpinaku z serem pleśniowym shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Krem ze szpinaku z serem pleśniowym - składniki

500 g liści szpinaku
2 łyżki oliwy
cebula
3 ząbki czosnku
ziemniaki
litr bulionu warzywnego 
2 łyżki serka mascarpone
100 g rokpola
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Krem ze szpinaku z serem pleśniowym - przygotowanie

Szpinak myjemy, odsączamy, odcinamy ogonki, liście siekamy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak, krótko dusimy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusimy 2-3 minuty, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut.

Zdejmujemy z kuchenki, chwilę studzimy, miksujemy blenderem. Dodajemy mascarpone i połowę pokruszonego rokpola. Jeszcze raz miksujemy. Przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Krem rozlewamy na talerze i podajemy przybrany resztą rokpola i małymi listkami szpinaku.