Wiosną na naszych stołach mogą pojawić się świeże i soczyste nowalijki - prawdziwe skarby sezonowej kuchni. To młode, dopiero zbierane warzywa i owoce. Ich unikalny charakter i walory odżywcze sprawiają, że stanowią idealną bazę do tworzenia pysznych potraw. Polecamy wykorzystać ten sezonowy skarb, nie tylko ze względu na ich niezwykły smak, ale również ze względu na korzyści zdrowotne, jakie niosą ze sobą.
Odkryj nasze proste przepisy na obiady z nowalijkami, które nie tylko zaspokoją Twoje podniebienie, ale także dostarczą mnóstwo witamin i świeżości w Twojej kuchni!
Nowalijki w spring rollsach z krewetkami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Nowalijki w spring rollsach z krewetkami - składniki
marchewka
ogórek
dymka ze szczypiorkiem
garść orzeszków ziemnych
24 krewetki (obgotowane, rozmrożone)
8 arkuszy papieru ryżowego
sos słodko-kwaśny
garść sezamu
Nowalijki w spring rollsach z krewetkami - przygotowanie
Marchewkę i ogórek kroimy na cienkie słupki o długości 6 cm. Orzeszki i dymkę ze szczypiorkiem siekamy.
Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i obieramy.
Za pomocą pędzelka zwilżamy wodą papier ryżowy, aż stanie się miękki i elastyczny. Na środku każdego arkusza układamy po kilka paseczków marchewki, ogórka, 3 krewetki, trochę posiekanych orzeszków i szczypiorku. Zawijamy do środka dwa boki arkusza i rolujemy. Spring rollsy podajemy z sosem słodko-kwaśnym i sezamem.
Chłodnik z ogórków z grillowanymi krewetkami
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 60 minut
Chłodnik z ogórków z grillowanymi krewetkami - składniki
Chłodnik:
4 ogórki
100 g sera feta
500 ml jogurtu greckiego
1/3 pęczka mięty
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Krewetki:
16 krewetek tygrysich
2 łyżki oliwy
łyżeczka przyprawy cajun*
sól
Do podania:
pieczywo żytnie
oliwa
Na chłodnik ogórki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i przekładamy do blendera wraz z serem feta, jogurtem greckim, większością mięty i koperku (zostawiamy część do ozdoby), czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Chłodzimy w lodówce.
Krewetki nacinamy nożem lub nożyczkami skorupki krewetek, usuwamy jelita, krewetki skrapiamy dookoła 2 łyżkami oliwy, oprószamy solą. Opiekamy na grillu lub w piekarniku po 2 minuty z każdej strony.
Chłodnik rozlewamy do szklanek i podajemy z krewetkami, chlebem, oliwą oraz świeżymi ziołami.
*Przyprawa cajun to mieszanka słodkiej papryki, chili, czosnku, cebuli, pieprzu kajeńskiego, czarnego pieprzu, oregano, selera i sól
Zielona sałatka z kurczakiem
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Zielona sałatka z kurczakiem - składniki
250 g piersi kurczaka
sól, pieprz
łyżka oliwy
2-3 ogórki
3-4 rzodkiewki
główka sałaty
pęczek natki
Winegret:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól, cukier
(można też dodać 1/2 łyżeczki musztardy lub sok z 1/2 cytryn lub 1/2 limonki)
Zielona sałatka z kurczakiem - przygotowanie
Oczyszczone z błonek, opłukane i osuszone mięso oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pierś po 8 minut z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odkładamy mięso do ostygnięcia.
Na winegret mieszamy wszystkie składniki.
Ogórki i rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Układamy w misce, dodajemy pokrojoną na kawałki pierś kurczaka, polewamy winegretem.
Pikantny indyk w sosie pomidorowym
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pikantny indyk w sosie pomidorowym - składniki
2 cebule dymki
4 rzodkiewki
500 g piersi indyka
2 łyżki sosu sojowego
olej
Sos:
łyżka sklarowanego masła
łyżeczka startego imbiru
szczypta chili
po łyżeczce kurkumy i mielonego kminu
500 g posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
150 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz, chili
Dymkę i rzodkiewki płuczemy i kroimy na małe kawałki.
Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w kostkę i skrapiamy sosem sojowym. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na ostrym ogniu podsmażamy indyka 5 minut.
Na sos na maśle podgrzewamy imbir i chili przez 30 sekund, wsypujemy kurkumę i kmin, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy pomidory (razem z zalewą), przykrywamy i dusimy 10 minut na małym ogniu, mieszając. Miksujemy i studzimy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i chili.
Indyka wrzucamy do sosu, podgrzewamy minutę razem. Podajemy z nowalijkami oraz chlebem pełnoziarnistym lub np. ryżem.
Krem z liści rzodkiewki
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Krem z liści rzodkiewki - składniki
pęczek młodych rzodkiewek
szczypta cukru
sól, pieprz
5 ziemniaków
cebula
pół pęczka natki
łyżeczka masła
łyżka oleju
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
Krem z liści rzodkiewki - przygotowanie
Rzodkiewki, listki i łodygi myjemy. Rzodkiewki gotujemy na parze 20 minut, pod koniec posypujemy szczyptą cukru i solimy do smaku. Listki przebieramy, wybieramy dużą garść najładniejszych, kilka łodyg kroimy (po pokrojeniu powinny być dwie łyżki).
Ziemniaki płuczemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Osączamy. Cebulę siekamy, natkę kroimy.
W rondlu rozgrzewamy masło i olej, szklimy cebulę. Dodajemy listki i łodygi rzodkiewki, ziemniaki i natkę. Mieszając, smażymy 2-3 minuty. Wlewamy bulion, gotujemy 5 minut. Doprawiamy pieprzem. Miksujemy. Dekorujemy ugotowanymi na parze rzodkiewkami.
Krem z liści rzodkiewki możemy podać ze śmietaną curry: 125 ml śmietany 18-proc. mieszamy z łyżeczką oliwy i łyżeczką żółtego curry. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Krem ze szpinaku z serem pleśniowym
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Krem ze szpinaku z serem pleśniowym - składniki
500 g liści szpinaku
2 łyżki oliwy
cebula
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
litr bulionu warzywnego
2 łyżki serka mascarpone
100 g rokpola
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Krem ze szpinaku z serem pleśniowym - przygotowanie
Szpinak myjemy, odsączamy, odcinamy ogonki, liście siekamy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak, krótko dusimy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusimy 2-3 minuty, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut.
Zdejmujemy z kuchenki, chwilę studzimy, miksujemy blenderem. Dodajemy mascarpone i połowę pokruszonego rokpola. Jeszcze raz miksujemy. Przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Krem rozlewamy na talerze i podajemy przybrany resztą rokpola i małymi listkami szpinaku.