Nowalijki w spring rollsach z krewetkami

Spring rollsy z krewetkamiSpring rollsy z krewetkami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Nowalijki w spring rollsach z krewetkami - składniki

marchewka
ogórek
dymka ze szczypiorkiem
garść orzeszków ziemnych
24 krewetki (obgotowane, rozmrożone)
8 arkuszy papieru ryżowego
sos słodko-kwaśny
garść sezamu

Nowalijki w spring rollsach z krewetkami - przygotowanie

Marchewkę i ogórek kroimy na cienkie słupki o długości 6 cm. Orzeszki i dymkę ze szczypiorkiem siekamy.

Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i obieramy.

Za pomocą pędzelka zwilżamy wodą papier ryżowy, aż stanie się miękki i elastyczny. Na środku każdego arkusza układamy po kilka paseczków marchewki, ogórka, 3 krewetki, trochę posiekanych orzeszków i szczypiorku. Zawijamy do środka dwa boki arkusza i rolujemy. Spring rollsy podajemy z sosem słodko-kwaśnym i sezamem.

Spring rollsy możemy przyrządzać ze wszystkich ulubionych nowalijekSpring rollsy możemy przyrządzać ze wszystkich ulubionych nowalijek shutterstock

Chłodnik z ogórków z grillowanymi krewetkami

Chłodnik z ogórków z grillowanymi krewetkamiChłodnik z ogórków z grillowanymi krewetkami shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 60 minut

Chłodnik z ogórków z grillowanymi krewetkami - składniki

Chłodnik:
4 ogórki
100 g sera feta
500 ml jogurtu greckiego
1/3 pęczka mięty
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku 
2-3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz 
Krewetki:
16 krewetek tygrysich
2 łyżki oliwy
łyżeczka przyprawy cajun*
sól
Do podania:
pieczywo żytnie
oliwa

Na chłodnik ogórki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i przekładamy do blendera wraz z serem feta, jogurtem greckim, większością mięty i koperku (zostawiamy część do ozdoby), czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Chłodzimy w lodówce.

Krewetki nacinamy nożem lub nożyczkami skorupki krewetek, usuwamy jelita, krewetki skrapiamy dookoła 2 łyżkami oliwy, oprószamy solą. Opiekamy na grillu lub w piekarniku po 2 minuty z każdej strony. 

Chłodnik rozlewamy do szklanek i podajemy z krewetkami, chlebem, oliwą oraz świeżymi ziołami.

*Przyprawa cajun to mieszanka słodkiej papryki, chili, czosnku, cebuli, pieprzu kajeńskiego, czarnego pieprzu, oregano, selera i sól

Zielona sałatka z kurczakiem

Zielona sałatka z kurczakiemZielona sałatka z kurczakiem shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut

Zielona sałatka z kurczakiem - składniki

250 g piersi kurczaka
sól, pieprz
łyżka oliwy
2-3 ogórki
3-4 rzodkiewki
główka sałaty
pęczek natki 
Winegret:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól, cukier
(można też dodać 1/2 łyżeczki musztardy lub sok z 1/2 cytryn lub 1/2 limonki)

Zielona sałatka z kurczakiem - przygotowanie

Oczyszczone z błonek, opłukane i osuszone mięso oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pierś po 8 minut z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odkładamy mięso do ostygnięcia.

Na winegret mieszamy wszystkie składniki.

Ogórki i rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Układamy w misce, dodajemy pokrojoną na kawałki pierś kurczaka, polewamy winegretem.

Pikantny indyk w sosie pomidorowym

Pikantny indyk w sosie pomidorowymPikantny indyk w sosie pomidorowym shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pikantny indyk w sosie pomidorowym - składniki 

2 cebule dymki 
4 rzodkiewki  
500 g piersi indyka 
2 łyżki sosu sojowego
olej 
Sos: 
łyżka sklarowanego masła 
łyżeczka startego imbiru 
szczypta chili 
po łyżeczce kurkumy i mielonego kminu 
500 g posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) 
150 g jogurtu naturalnego 
sól, pieprz, chili 

Dymkę i rzodkiewki płuczemy i kroimy na małe kawałki.

Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w kostkę i skrapiamy sosem sojowym. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na ostrym ogniu podsmażamy indyka 5 minut. 

Na sos na maśle podgrzewamy imbir i chili przez 30 sekund, wsypujemy kurkumę i kmin, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy pomidory (razem z zalewą), przykrywamy i dusimy 10 minut na małym ogniu, mieszając. Miksujemy i studzimy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i chili. 

Indyka wrzucamy do sosu, podgrzewamy minutę razem. Podajemy z nowalijkami oraz chlebem pełnoziarnistym lub np. ryżem.  

Krem z liści rzodkiewki

Zupa z listków rzodkiewkiZupa z listków rzodkiewki Stylizacja i zdjęcia: Martyna Angell/wholesome-cook.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Krem z liści rzodkiewki - składniki

pęczek młodych rzodkiewek
szczypta cukru
sól, pieprz
5 ziemniaków
cebula
pół pęczka natki
łyżeczka masła
łyżka oleju
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

Krem z liści rzodkiewki - przygotowanie

Rzodkiewki, listki i łodygi myjemy. Rzodkiewki gotujemy na parze 20 minut, pod koniec posypujemy szczyptą cukru i solimy do smaku. Listki przebieramy, wybieramy dużą garść najładniejszych, kilka łodyg kroimy (po pokrojeniu powinny być dwie łyżki).

Ziemniaki płuczemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Osączamy. Cebulę siekamy, natkę kroimy.

W rondlu rozgrzewamy masło i olej, szklimy cebulę. Dodajemy listki i łodygi rzodkiewki, ziemniaki i natkę. Mieszając, smażymy 2-3 minuty. Wlewamy bulion, gotujemy 5 minut. Doprawiamy pieprzem. Miksujemy. Dekorujemy ugotowanymi na parze rzodkiewkami.

Krem z liści rzodkiewki możemy podać ze śmietaną curry: 125 ml śmietany 18-proc. mieszamy z łyżeczką oliwy i łyżeczką żółtego curry. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Krem ze szpinaku z serem pleśniowym 

Krem ze szpinaku z serem pleśniowymKrem ze szpinaku z serem pleśniowym shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Krem ze szpinaku z serem pleśniowym - składniki

500 g liści szpinaku
2 łyżki oliwy
cebula
3 ząbki czosnku
ziemniaki
litr bulionu warzywnego 
2 łyżki serka mascarpone
100 g rokpola
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Krem ze szpinaku z serem pleśniowym - przygotowanie

Szpinak myjemy, odsączamy, odcinamy ogonki, liście siekamy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak, krótko dusimy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusimy 2-3 minuty, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut.

Zdejmujemy z kuchenki, chwilę studzimy, miksujemy blenderem. Dodajemy mascarpone i połowę pokruszonego rokpola. Jeszcze raz miksujemy. Przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Krem rozlewamy na talerze i podajemy przybrany resztą rokpola i małymi listkami szpinaku.