Wielu z nas kojarzy gofry głównie z deserami lub przekąskami na słodko. Jednak coraz więcej osób docenia je również jako smaczny i satysfakcjonujący wybór na śniadanie, chociażby z tego względu, że są łatwe do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, gofrownica i krótki czas pieczenia, aby cieszyć się świeżymi i gorącymi goframi na śniadanie.
Choć gofry mogą być smacznym i satysfakcjonującym wyborem na śniadanie, szczególnie kiedy doda się do nich zdrowe dodatki, to i tak warto pamiętać o zrównoważonym podejściu do żywienia. Polecamy uwzględniać różnorodność składników w naszej codziennej diecie.
Gofry klasyczne drożdżowe, belgijskie
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 10 plus 30 minut
Gofry klasyczne drożdżowe - składniki
6 g świeżych drożdży
250 ml mleka (temperatura pokojowa)
100 g masła
2 jajka
140 ml wody gazowanej (temperatura pokojowa)
łyżeczka pasty z wanilii
270 g mąki
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do natłuszczenia gofrownicy
Gofry klasyczne drożdżowe - przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Rozbijamy jajka i rozdzielamy białka od żółtek. W rondelku roztapiamy masło, studzimy.
W misce miksujemy wodę, mleko, żółtka, wanilię, cukier, wsypujemy mąkę i wlewamy rozpuszczone drożdże, ostudzone masło. Miksujemy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z ciastem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy porcję ciasta, pieczemy, aż nabiorą złotego koloru. Pieczemy do wyczerpania ciasta. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wegańskie gofry kakaowe
Dla osób 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Gofry kakaowe - składniki
350 g mąki
250 ml mleka migdałowego
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
100 g cukru
łyżeczka pasty z wanilii
50 ml oliwy
olej do natłuszczania gofrownicy
Gofry kakaowe - przygotowanie
Rozgrzewamy gofrownicę.
W misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól. Wlewamy mleko, dodajemy pastę waniliową i miksujemy. Wlewamy oliwę i miksujemy wszystko na gładkie ciasto.
Ciasto wlewamy na rozgrzaną, natłuszczoną gofrownicę i pieczemy, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Gofry z matchą
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Gofry z matchą - składniki
350 g mąki bezglutenowej mąki owsianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki matchy
jajko
100 g miodu
łyżeczka pasty z wanilii
300 ml mleka migdałowego
2 łyżki oleju kokosowego
Gofry z matchą - przygotowanie
Rozgrzewamy gofrownicę.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i matchę.
W drugiej miseczce miksujemy jajka. Miksując, dodajemy miód, pastę z wanilii i mleko. Dalej miksując, stopniowo dosypujemy mieszankę z mąką. Na koniec dolewamy olej i wolno miksujemy na gładkie ciasto.
Partiami wlewamy ciasto na rozgrzaną, natłuszczoną gofrownicę i pieczemy, aż gofry nabiorą złotego koloru.
Podajemy same lub ulubionymi dodatkami.
Gofry śmietankowe
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Gofry śmietankowe - składniki
150 g mąki orkiszowej
łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
250 ml śmietanki kremówki
masło klarowane
Gofry śmietankowe - przygotowanie
Mąkę orkiszową przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach, dodajemy cukier trzcinowy, sól i wlewamy 170 ml wody. Mieszamy na dość gęste ciasto.
Gofrownicę rozgrzewamy.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy.
Gofrownicę smarujemy masłem klarowanym, wlewamy porcje ciasta i pieczemy gofry, aż będą karmelowobrązowe. Odstawiamy na 5 minut – gofry po wystygnięciu, staną się chrupiące.
Przepis Dominika Wójciak
Gofry bezglutenowe z ziemniaków i parmezanu, z jajkiem i warzywami
Ciasto na 5 gofrów
Przygotowanie: 45 minut
Gofry z ziemniaków i parmezanu, z jajkiem i warzywami - składniki
ok. 800 g ziemniaków (waga przed obraniem), użyłem odmiany catania – typ B
3 jajka
ok. 50 g startego Parmigiano Reggiano
duża szczypta soli
duża szczypta czarnego pieprzu, utłuczonego w moździerzu
olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki na jednego gofra:
ok. 150 g młodych listków kapusty tatsoi lub szpinaku typu baby
po łyżeczce pieprzu i gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
sól
jajko
łyżka szczypiorku
Do podania:
trochę Parmigiano Reggiano
olej z orzechów macadamia lub olej z gorczycy albo oliwa extra virgin
ghee lub masło klarowane do smażenia
Gofry z ziemniaków i parmezanu, z jajkiem i warzywami - przygotowanie
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce (ręcznie lub w robocie kuchennym). Porządnie odciskamy z nadmiaru płynu, przekładamy do miski. Dodajemy jajka, parmezan i przyprawy. Mieszamy, aż składniki się dobrze połączą.
Włączamy i nagrzewamy gofrownicę. Natłuszczamy płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju, po czym nakładamy na nie porcję ziemniaków.
Opuszczamy pokrywę gofrownicy. Pieczemy do momentu, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy. W wypadku używanego przeze mnie urządzenia trwa to 15 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy ghee i smażymy jajka sadzone doprawione solą i częścią przypraw (pieprz, gorczyca) z moździerza.
Zdejmujemy jajka z patelni, w razie potrzeby dodajemy trochę ghee i wrzucamy na patelnię liście tatsoi wraz z pozostałymi przyprawami. Dusimy chwilę, aż liście stracą objętość.
Gofry podajemy z jajkiem i duszonymi liśćmi tatsoi. Całość posypujemy odrobiną pokruszonego parmezanu i szczypiorkiem. Na koniec skrapiamy olejem lub oliwą.
Przepisy Szymon Kubicki, facetikuchnia.com.pl
Zdecydowanie. I jeszcze jajko! Przyplątało się słowo "wegańskie" do gofrów z matchą...