Gofry klasyczne drożdżowe, belgijskie

Gofry belgijskie, klasyczne drożdżoweGofry belgijskie, klasyczne drożdżowe / Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 10 plus 30 minut

Gofry klasyczne drożdżowe - składniki

6 g świeżych drożdży 
250 ml mleka (temperatura pokojowa)
100 g masła
2 jajka
140 ml wody gazowanej (temperatura pokojowa)
łyżeczka pasty z wanilii
270 g mąki 
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do natłuszczenia gofrownicy

Gofry klasyczne drożdżowe - przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Rozbijamy jajka i rozdzielamy białka od żółtek. W rondelku roztapiamy masło, studzimy.

W misce miksujemy wodę, mleko, żółtka, wanilię, cukier, wsypujemy mąkę i wlewamy rozpuszczone drożdże, ostudzone masło. Miksujemy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z ciastem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy porcję ciasta, pieczemy, aż nabiorą złotego koloru. Pieczemy do wyczerpania ciasta. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wegańskie gofry kakaowe

Gofry kakaowe wegańskieGofry kakaowe wegańskie shutterstock

Dla  osób 4-6 osób 
Przygotowanie: 30 minut 

Gofry kakaowe - składniki

350 g mąki
250 ml mleka migdałowego 
3 łyżki kakao 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
pół łyżeczki soli 
100 g cukru 
łyżeczka pasty z wanilii
50 ml oliwy 
olej do natłuszczania gofrownicy

Gofry kakaowe - przygotowanie

Rozgrzewamy gofrownicę. 

W misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól. Wlewamy mleko, dodajemy pastę waniliową i miksujemy. Wlewamy oliwę i miksujemy wszystko na gładkie ciasto.  

Ciasto wlewamy na rozgrzaną, natłuszczoną gofrownicę i pieczemy, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Gofry z matchą

Wegańskie gofry z matchąWegańskie gofry z matchą shutterstock

Dla 4-6 osób 
Przygotowanie: 30 minut 

Gofry z matchą - składniki 

350 g mąki bezglutenowej mąki owsianej  
2 łyżeczki proszku do pieczenia  
3 łyżeczki matchy 
jajko 
100 g miodu 
łyżeczka pasty z wanilii 
300 ml mleka migdałowego 
2 łyżki oleju kokosowego 

Gofry z matchą - przygotowanie

Rozgrzewamy gofrownicę. 

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i matchę.  

W drugiej miseczce miksujemy jajka. Miksując, dodajemy miód, pastę z wanilii i mleko. Dalej miksując, stopniowo dosypujemy mieszankę z mąką. Na koniec dolewamy olej i wolno miksujemy na gładkie ciasto.  

Partiami wlewamy ciasto na rozgrzaną, natłuszczoną gofrownicę i pieczemy, aż gofry nabiorą złotego koloru. 

Podajemy same lub ulubionymi dodatkami. 

Gofry śmietankowe 

Gofry śmietankoweGofry śmietankowe Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Gofry śmietankowe - składniki

150 g mąki orkiszowej
łyżka cukru trzcinowego 
1/2 łyżeczki soli
250 ml śmietanki kremówki
masło klarowane

Gofry śmietankowe - przygotowanie

Mąkę orkiszową przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach, dodajemy cukier trzcinowy, sól i wlewamy 170 ml wody. Mieszamy na dość gęste ciasto.

Gofrownicę rozgrzewamy.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy.

Gofrownicę smarujemy masłem klarowanym, wlewamy porcje ciasta i pieczemy gofry, aż będą karmelowobrązowe. Odstawiamy na 5 minut – gofry po wystygnięciu, staną się chrupiące.

Przepis Dominika Wójciak

Gofry bezglutenowe z ziemniaków i parmezanu, z jajkiem i warzywami

Gofry z ziemniaków i parmezanu, z jajkiem  i warzywamiGofry z ziemniaków i parmezanu, z jajkiem i warzywami Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

Ciasto na 5 gofrów
Przygotowanie: 45 minut

Gofry z ziemniaków i parmezanu, z jajkiem i warzywami - składniki

ok. 800 g ziemniaków (waga przed obraniem), użyłem odmiany catania – typ B
3 jajka 
ok. 50 g startego Parmigiano Reggiano
duża szczypta soli
duża szczypta czarnego pieprzu, utłuczonego w moździerzu
olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki na jednego gofra:
ok. 150 g młodych listków kapusty tatsoi lub szpinaku typu baby
po łyżeczce pieprzu i gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
sól
jajko 
łyżka szczypiorku
Do podania:
trochę Parmigiano Reggiano
olej z orzechów macadamia lub olej z gorczycy albo oliwa extra virgin
ghee lub masło klarowane do smażenia

Gofry z ziemniaków i parmezanu, z jajkiem i warzywami - przygotowanie

Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce (ręcznie lub w robocie kuchennym). Porządnie odciskamy z nadmiaru płynu, przekładamy do miski. Dodajemy jajka, parmezan i przyprawy. Mieszamy, aż składniki się dobrze połączą.

Włączamy i nagrzewamy gofrownicę. Natłuszczamy płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju, po czym nakładamy na nie porcję ziemniaków.

Opuszczamy pokrywę gofrownicy. Pieczemy do momentu, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy. W wypadku używanego przeze mnie urządzenia trwa to 15 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy ghee i smażymy jajka sadzone doprawione solą i częścią przypraw (pieprz, gorczyca) z moździerza.

Zdejmujemy jajka z patelni, w razie potrzeby dodajemy trochę ghee i wrzucamy na patelnię liście tatsoi wraz z pozostałymi przyprawami. Dusimy chwilę, aż liście stracą objętość.

Gofry podajemy z jajkiem i duszonymi liśćmi tatsoi. Całość posypujemy odrobiną pokruszonego parmezanu i szczypiorkiem. Na koniec skrapiamy olejem lub oliwą.

Przepisy Szymon Kubicki, facetikuchnia.com.pl