Było majowe, sobotnie popołudnie. Z zamku w Nieświeżu na piaszczystą drogę wytoczyło się kilka powozów. Księżna Radziwiłłowa - postawna pani w sukni z pikowanego jedwabiu - jechała przodem. Obok niej siedziała jej ulubiona dama do towarzystwa. Dwaj młodzieńcy niezwykłej urody, wystrojeni w czerwone mundury ze złotymi guzikami, eskortowali powóz dziedziczki. Mieli za zadanie pomóc paniom przy wysiadaniu, przenieść je przez strumień (gdyby okazało się, że po wiosennej ulewie most został zerwany) i podać kosze z jedzeniem. W kolejnych powozach rozsiadła się młodzież i służba z prowiantem: wszyscy jechali za miasto, na majówkę, zwaną z francuska piknikiem. W koszach z jasnej wikliny piętrzyły się wiktuały: słodkie bułki z rodzynkami, słoiki konfitur z drylowanych porzeczek, kajmakowe cukierki, a także trzy tuziny racuszków z jabłkami, pieczone kurczęta, białe kiełbaski, jajka na twardo, butelki lemoniady i piwa. Wybrawszy dogodne miejsce na majową biesiadę, towarzystwo wytoczyło się z powozów, a służba przystąpiła do ustawiania przenośnego stołu i rozbijania namiotu. Można się było w nim schronić, gdyby spadł deszcz... Podobne „smakowite” obrazki przewijają się przez wiele dziewiętnastowiecznych pamiętników. Ten konkretny pochodzi z opowieści pewnej starszej pani, której ciotka Aniela była ową damą do towarzystwa księżnej Radziwiłłowej. 

Inny piknikujący tłumek - również pod namiotem - uwiecznił Renoir na swoim obrazie pt. „Śniadanie wioślarzy”. Obraz powstał mniej więcej w tym czasie, kiedy nieświeskie towarzystwo wybrało się na majówkę, czyli pod koniec XIX wieku.

Wielbicieli pikniku z czasem przybywało. Dziś każdy z nas marzy, by móc wreszcie opuścić mury miast, wsiąść na rower, by zatrzymać się na leśnej polanie czy nad brzegiem rzeki. Nie zapomnijmy więc spakować kosz z pysznościami (przepisy poniżej). A przyda się i lektura - „Wyborcza na Majówkę” ukaże się już w piątek 30 kwietnia. To wydanie specjalne „Gazety Wyborczej” na pierwsze cztery dni sezonu majówkowego.

Pudełka z grillowanym bakłażanem i kukurydzą

Grillowany bakłażan i salsa verdeGrillowany bakłażan i salsa verde Fot. Andrzej Krasowski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Pudełka z grillowanym bakłażanem i kukurydzą - składniki

4 bakłażany 
oliwa
sól, pieprz
zioła
4 kolby kukurydzy
4 łyżeczki masła
pomidory
ogórki
oliwki
salsa verde*

Pudełka z grillowanym bakłażanem i kukurydzą - przygotowanie

Bakłażan kroimy w plastry lub wzdłuż na ćwiartki. Skrapiamy olejem. Kładziemy na średnio rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Pieczemy ok. 3 minut. Przekładamy na drugą stronę i dopiekamy 10 minut w chłodniejszej części grilla. Wkładamy do pudełka i posypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi.

Kukurydzę obieramy i wkładamy do osolonego wrzątku około 10 minut. Można ją grillować: kukurydzę grillujemy ok. 10 minut, często obracając. Wkładamy do pudełka razem z masłem.

Pozostałe składniki pakujemy do pudełek i razem z bakłażanem i kukurydzą zabieramy na piknik.

*Sala verde: miksujemy pęczek posiekanego szczypiorku, 3 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki posiekanej bazylii, 5 obranych ząbków czosnku, 2 łyżki osączonych kaparów, ogórek kiszony albo konserwowy, małą posiekaną cebulę, łyżkę octu balsamicznego, 3 filety anchois, 2 ugotowane na twardo i obrane jajka, 7 łyżek oliwy, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu, 1/3 łyżeczki soli. Pakujemy do słoiczka.

Quesadille z farszem z batata

Quesadille z farszem z batataQuesadille z farszem z batata Fot. Andrzej Krasowski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Quesadille z farszem z batata - składniki

1-2 bataty
sól, pieprz
oliwa
kostka fety
szczypta chili
świeża kolendra
tortille
limonki

Quesadille z farszem z batata - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.

Bataty myjemy, osuszamy i kroimy na równe kawałki. Bataty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem, obficie smarujemy oliwą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż zmiękną. 

W misce miksujemy upieczone bataty, mieszamy z pokruszoną fetą, doprawiamy chili i posiekaną kolendrą. Farsz nakładamy na gotowe tortille, składamy w quesadille i podpiekamy na grillowej patelni. Ostudzone pakujemy do pudełek.

Pikantny pieczony kurczak

Pikantny pieczony kurczakPikantny pieczony kurczak Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 3-12 godzin

Pikantny pieczony kurczak - składniki

duża cebula
12 kawałków (z kośćmi i skórą) kurczaka
Marynata:
300 ml maślanki
60 ml oliwy
3 łyżki pikantnego sosu chilli
2 łyżki musztardy Dijon
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Panierka:
100 g tartej bułki
50 g startego parmezanu
50 g mąki
2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
3 łyżki stopionego masła

Pikantny pieczony kurczak - przygotowanie

Mięso płuczemy, osuszamy. Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę.

Na marynatę mieszamy maślankę z oliwą, sosem chilli, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i pieprzem. Dodajemy cebulę i kawałki kurczaka, mieszamy, aby marynata pokryła mięso. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki (3-12 godz.). Od czasu do czasu odwracamy kurczaka w marynacie.

Mieszamy tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, chilli i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w panierce. Zostawiamy na 30 minut. 

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.

Na ruszcie piekarnika układamy kawałki kurczaka, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 50 minut, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca. Mięso można także upiec na grillu.

Owocowe koktajle

Owocowe koktajleOwocowe koktajle Fot. Andrzej Krasowski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 2 minut

Owocowe koktajle - składniki 

500 ml mleka lub jogurtu
2 dojrzałe banany
po 150 g truskawek i jagód (mogą być z mrożonki)

Owocowe koktajle - przygotowanie

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Przelewamy do szczelnej butelki i wstawiamy do przenośnej lodówki lub torby termicznej z wkładem chłodzącym.

Karmelowy popcorn

Karmelowy popcornKarmelowy popcorn Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Karmelowy popcorn - składniki

100 g ziaren kukurydzy na popcorn
230 g solonego masła
230 g brązowego cukru
80 ml miodu
1 1/2 łyżeczki soli

Karmelowy popcorn - przygotowanie

Ziarna kukurydzy wrzucamy do rozgrzanego garnka, przykrywamy i podgrzewamy, potrząsając co jakiś czas. Kiedy usłyszymy, że zaczynają strzelać, potrząsamy jeszcze częściej. Gdy strzelanie ucichnie, ostrożnie uchylamy przykrywkę i sprawdzamy, czy popcorn jest gotowy. Wsypujemy go do dużej miski.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 st.

W rondelku podgrzewamy masło, cukier, miód i połowę soli. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 4 minuty. Powstałym karmelem szybko zalewamy popcorn w misce, dokładnie mieszamy.

Przesypujemy na blachę wyściełaną pergaminem, oprószamy resztą soli i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, co 10 minut mieszając. Studzimy, a gdy karmel zastygnie, przekładamy popcorn do pojemnika.