Gdzie taniej kupić udka kurczaka, a gdzie doradę? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na karkówkę? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - udka kurczaka

W Biedronce do środy (21.04.2021) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. Do soboty (17.04.2021) za kilogram udek kurczaka zapłacimy tylko 3,75 zł (z kartą Moja Biedronka). 

Udka w sosie pomidorowym

Udka w pomidorachUdka w pomidorach SHUTTERSTOCK

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 lub 60 minut

Udka w sosie pomidorowym - składniki

8-10 udek kurczaka
80 ml oliwy
4-5 ząbków czosnku
sól i pieprz
łyżka tymianku
500 ml passaty (purée pomidorowego)

Udka w sosie pomidorowym - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. 

Udka myjemy, osuszamy, obsmażmy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do naczynia do zapiekania, a na tej samej patelni lekko podsmażamy przekrojone na pół ząbki czosnku. Dodajemy czosnek do mięsa, solimy je, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Polewamy passatą pomidorową.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut lub dusimy na patelni przykryciem 20-25 minut.

Promocje w Lidlu - dorada

Serię tanich produktów do soboty (17.04.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należy cukinia za 4,99 zł za kilogram. Taniej kupimy też filet z piersi kaczki ze skórą za 25,90 zł za kilogram oraz doradę patroszoną za 3,29 zł za 100 gramów. 

Dorada pieczona w soli

Dorada faszerowana pomarańczami pieczona w soliDorada faszerowana pomarańczami pieczona w soli Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Dla 1-2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Dorada pieczona w soli  - składniki

dorada 
czerwona pomarańcza
2 białka
1 kg grubej soli
świeże oregano lub inna zielenina

Dorada pieczona w soli - przygotowanie

Umytą i wypatroszoną rybę wypełniamy od środka pokrojonymi plastrami pomarańczy ze skórką.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

W misce mieszamy białka z solą. Połowę tej mieszaniny wykładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia, kładziemy na wierzchu rybę, obkładamy ją pozostałymi plasterkami pomarańczy i resztą mieszaniny solnej, uklepujemy.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Potrawa będzie gotowa, kiedy sól zacznie brązowieć. Delikatnie obstukujemy solną skorupkę, zdejmujemy jej wierzchnią warstwę, rybę posypujemy posiekanym oregano i podajemy.

Uwaga: usuwając skórę i ości, uważajmy, żeby nie nasypać soli na potrawę.

Promocje w Kauflandzie - karkówka wieprzowa

Do środy (21.04.2021) w Kauflandzie znajdziemy wiele promocji. W sobotę (17.02.2021) w atrakcyjnej cenie kupimy np. karkówkę wieprzową za 9,99 zł za kilogram.   

Karkówka po azjatycku

Karkówka po azjatyckuKarkówka po azjatycku Fot. Arkadiusz Ścichocki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Karkówka po azjatycku - składniki

500 g karkówki wieprzowej
łyżka mąki
4 łyżki oleju
po łyżeczce imbiru i chili lub wędzonej papryki
125 ml bulionu warzywnego
2 łyżki wódki
450 g porów
zielona papryka
200 g kapusty pekińskiej
ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
łyżka białego octu winnego lub (lepiej) ryżowego
łyżeczka miodu
sól, pieprz

Karkówka po azjatycku - przygotowanie

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w paski o szerokości jednego centymetra, oprószamy mąką, podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Oprószamy imbirem, chili, wlewamy połowę bulionu oraz wódkę. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.

Pory oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w paski. Kapustę myjemy, osączamy i kroimy w paski o szerokości 1,5 cm. Przygotowane warzywa smażymy 10 minut na pozostałym oleju, a następnie dodajemy do mięsa.

Na tym samym tłuszczu szklimy zgnieciony w prasce czosnek, wlewamy sos sojowy, ocet, miód oraz pozostały bulion, zagotowujemy. Sos doprawiamy pieprzem, mieszamy z mięsem.

Podajemy z makaronem sojowym albo ryżowym przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu.

Promocje w Auchan - ser pleśniowy

Do Auchan do środy (21.04.2021) warto się wybrać np. po ser pleśniowy brie lub camembert Valbon zapłacimy 5,99 zł.

Camembert zapiekany z miodem

Camembert zapiekany z miodemCamembert zapiekany z miodem Fot. Łukasz Zandecki

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Camembert zapiekany z miodem - składniki

2 łyżki miodu
łyżka posiekanych migdałów
łyżka posiekanych suszonych moreli
250 g camemberta 
gałązka tymianku
pieprz

Camembert zapiekany z miodem - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy posiekane migdały i morele. Układamy camembert na kawałku papieru do pieczenia na tyle dużym, by można było utworzyć sakiewkę. Papier delikatnie zaginamy wokół sera, paczuszkę wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania lub do metalowego pierścienia.

Polewamy ser miodowym sosem, kładziemy na wierzchu gałązkę tymianku i doprawiamy pieprzem. Zawiązujemy papier w sakiewkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło z pieczywem.