Krewetki z makaronem ryżowym, tofu i orzeszkami
Krewetki z makaronem Fot. Arkadiusz Ścichocki
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Krewetki z makaronem - składniki
150 g makaronu ryżowego
3 łyżki oleju
200 g oczyszczonych krewetek
2 kostki tofu pokrojonego na kawałki
100 g posiekanej rzodkwi
2 łyżeczki papryki
jajko
paczka kiełków fasolki mung
3 pokrojone dymki
60 ml sosu rybnego
3 łyżki octu ryżowego
4 łyżeczki cukru
100 g posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych
Krewetki z makaronem - przygotowanie
Makaron zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na mniej więcej 10 minut pod przykryciem i osączamy.
Czekając na makaron, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki, smażymy, aż zrobią się różowe (2 minuty).
Przekładamy krewetki na półmisek, a na tym samym oleju podsmażamy tofu, rzodkiew posypane papryką. Smażymy 2 minuty, aż tofu się przyrumieni.
Jajko roztrzepujemy lub miksujemy. Smażymy minutę, aż masa się zetnie, rozdzielając kawałki omletu łyżką. Dodajemy makaron, kiełki, dymkę, sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Smażymy 2 minuty, dodajemy do krewetek i posypujemy orzeszkami.
Curry z krewetkami
Curry z krewetek Fot. Arkadiusz Ścichocki
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Curry z krewetkami - składniki
łyżka oleju z orzeszków ziemnych
cebula drobno pokrojona
2 posiekane dymki
1-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
400 ml niesłodzonego mleka kokosowego
250 ml bulionu drobiowego
3 łyżki tajskiego sosu rybnego
2 łyżeczki cukru
2 pomidory pokrojone w kostkę
1 kg oczyszczonych surowych krewetek
świeża kolendra
cząstki limonki
Curry z krewetkami - przygotowanie
Rozgrzewamy olej w rondlu, dodajemy cebulę, smażymy, aż zacznie się rumienić (około 4 minut).
Zmniejszamy ogień, dodajemy dymki i pastę curry, mieszając smażymy około minuty, aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i sos rybny, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy pomidory, gotujemy 2 minuty. Dodajemy krewetki, podgrzewamy, aż przestaną być przezroczyste (3 minuty). Posypujemy listkami kolendry, podawaj z limonką.
Kurczak kokosowy na ostro
Kurczak w sosie kokosowym Fot. Arkadiusz Ścichocki
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Kurczak kokosowy na ostro - składniki
2 łyżki oleju
1,5 kg udek kurczaka pokrojonych na połówki (oddzielnie pałka i górna część)
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 łyżeczki przeciśniętego przez praskę czosnku
1,5 łyżeczki mąki pszennej
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki wytrawnego sherry
puszka (250-300 g) gęstego kremu kokosowego (nie mleka!)
750 ml bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
kilka listków kolendry posiekanych
60 ml sosu sojowego
1/2 posiekanej papryczki jalapeno
2 pokrojone czerwone słodkie papryki
łyżka soku z limonki
sól, pieprz
Kurczak kokosowy na ostro - przygotowanie
Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu, podsmażamy kurczaka. Przekładamy mięso na talerz, a do rondla wkładamy imbir i czosnek, smażymy minutę. Oprószamy mąką i curry, smażymy, mieszając, kolejną minutę.
Wlewamy sherry, krem kokosowy i bulion, zagotowujemy, mieszając. Doprawiamy pieprzem, posiekaną kolendrą, sosem sojowym i jalapeno. Wkładamy kurczaka, przykrywamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu.
Dodaj paprykę, podgrzewamy pod przykryciem 20-25 minut. Wyjmujemy kurczaka z sosu i odkładamy go na talerz. Sos gotujemy, aż objętość zmniejszy się o połowę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Kurczaka podajemy w sosie, najlepiej z ugotowanym ryżem.