Arancine, czyli kulki ryżowe z mięsem
Dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Arancine - składniki
cebula
oliwa
250 g mięsa wołowo-wieprzowego mielonego
1/2 małej puszki koncentratu pomidorowego
80 ml wytrawnego białego wina
100 g zielonego groszku
sól i pieprz
bazylia
1/2 kg ryżu
50 g startego parmezanu
3 jajka
250 g bułki tartej
olej
Arancine - przygotowanie
Cebulę siekamy i szklimy na oliwie, dodajemy mięso i smażymy, aż straci surowość. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wino, dusimy, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy groszek, sól, pieprz i bazylię do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. Odcedzamy mięso i groszek, pozostawiając sos w rondelku.
Ryż gotujemy al dente. Mieszamy go z dwiema łyżkami sosu z mięsa (tak żeby nabrał koloru) i z parmezanem. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z dwoma surowymi jajkami.
W dwóch miseczkach przygotowujemy składniki panierki: bułkę tartą i roztrzepane pozostałe jajo. Zwilżoną dłonią nabieramy porcję ryżu, formujemy kulkę, robimy w niej palcem zagłębienie, w które wciskamy odrobinę farszu. Zaklejamy ryż, formując kulki wielkości pomarańczy, obtaczamy je w jajku i bułce i smażymy na głębokim oleju na złoto.
Po usmażeniu osączamy na papierze kuchennym. Kulki serwujemy polane sosem.
Caponata, czyli duszone warzywa z pomidorami
Dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Caponata - składniki
2 cebule
4 dojrzałe pomidory
oliwa
4 łodygi selera naciowego
4 bakłażany
200 g drylowanych czarnych oliwek
50 g kaparów
sól i pieprz
cukier
150 ml octu winnego
świeża bazylia
Caponata - przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w plastry. Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy w ósemki, smażymy, aż powstanie gęsty sos.
Seler kroimy na 1-centymetrowe kawałki, a bakłażany w kostkę. Szklimy cebulę na oliwie, dodajemy oliwki, kapary, seler i po chwili bakłażana. Gdy seler i bakłażan zmiękną, dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku, oraz ocet winny. Dusimy około10 minut.
Caponatę posypujemy bazylią. Pysznie smakuje zarówno na ciepło podawana z ryżem lub na zimno z pieczywem.
Sfincione - sycylijska pizza na grubym cieście
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Sfincione - składniki
Ciasto:
3 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki wody
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Nadzienie:
400 g dojrzałych pomidorów (mogą być z puszki)
cebula
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 tartego sera pecorino lub parmezanu
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
2 łyżeczki oregano
sól do smaku
Sfincione - przygotowanie
Na ciasto drożdże zalewamy ciepłą wodą i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, by zaczęły lekko rosnąć. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy cukier, oliwę, drożdże z wodą i wszystko mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Wkładamy je do miski nasmarowanej oliwą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy. Dodajemy pomidory i podgrzewamy, mieszając. Doprawiamy oregano i solą do smaku. Zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycia przez pół godziny.
Blachę skrapiamy sporą ilością oliwy. Następnie ciasto podsypujemy odrobiną mąki i zagniatamy, a potem rozciągamy na blasze. Odstawiamy na pół godziny, aby podrosło. w tym czasie na patelni bez tłuszczu podsmażamy bułkę tartą, by lekko zbrązowiała.
Na wierzchu rozprowadzamy sos pomidorowy, posypujemy bułką tartą, startym serem i oregano. Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. i pieczemy ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pizzę kroimy w prostokąty i podajemy.
Pasta alla norma, czyli penne z bakłażanem, ricottą i pomidorami
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Pasta alla norma - składniki
2 bakłażany
100 g ricotta słona (może być ser typu feta)
oliwa
sól
ząbek czosnku
400 g obranych pomidorów
łyżeczka cukru
320 g makaronu penne
kilka listków bazylii
Pasta alla norma - przygotowanie
Umyte bakłażany kroimy w grube paski. Ricottę także kroimy w paski, najlepiej obieraczką do warzyw.
Do rondla wlewamy 5 łyżek oliwy, czekamy, aż się rozgrzeje. Wrzucamy bakłażana, szczyptę soli i podsmażamy przez 10-15 minut. Przewracamy i czekamy, aż bakłażan puści trochę soku.
W tym czasie przygotowujemy sos: wlewamy 5 łyżek oleju na patelnię, wrzucamy ząbek czosnku, a gdy zacznie skwierczeć, wkładamy pomidory. Wsypujemy cukier i gotujemy. Gdy sos nieco odparuje, dodajemy szczyptę soli i podsmażonego bakłażana. Dusimy przez kilka minut.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i dodajemy do bakłażana z sosem. Wszystko mieszamy z oliwą, bazylią z ricottą.
Cannoli, czyli rurki z kruchego ciasta nadziewane ricottą
Dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia ciasta
Cannoli - składniki
Ciasto:
1 kg mąki
100 g cukru
100 g miękkiego smalcu
10 g soli
350 ml białego wina
2 litry oleju roślinnego
Nadzienie:
300 g ricotty
70 g cukru pudru
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Dodatki:
posiekane pistacje lub czekolada, kandyzowana skórka pomarańczowa
Cannoli - przygotowanie
Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 3 cm. Szklanką o ostrym brzegu wycinamy kółka o średnicy 10 cm i nawijamy je na metalowe rurki.
Rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego nawinięte na rurki ciasto. Smażymy, aż będzie miało złoty kolor, osączamy na papierze kuchennym. Zanim ciasto ostygnie, zsuwamy je z rurek.
Mieszamy składniki na nadzienie i wypełniamy nim rurki. Do masy można dodać posiekaną czekoladę, pistacje czy kandyzowaną skórkę pomarańczową.