Rzodkiewki z patelni
Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Rzodkiewki z patelni – składniki:
- pęczek rzodkiewek
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- szczypta soli
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- posiekany szczypiorek i estragon
Jak zrobić rzodkiewki z patelni:
1. Rzodkiewki czyścimy i płuczemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Listki także płuczemy.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wilgotne listki, doprawiamy solą, podsmażamy, aż zmiękną. Zdejmujemy z patelni.
3. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone rzodkiewki, doprawiamy solą i podsmażamy, aż nieco zbrązowieją (około 10 minut).
4. Całość skrapiamy sokiem cytryny, posypujemy ziołami. Podajemy na listkach rzodkiewki.
Pieczone rzodkiewki i marchewki
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Pieczone rzodkiewki i marchewki – składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 4 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz
- 100 g startego parmezanu
Jak zrobić pieczone rzodkiewki i marchewki:
1. Rzodkiewki płuczemy i kroimy na ćwiartki, marchewki płuczemy i kroimy na plasterki. Czosnek obieramy i siekamy lub miażdżymy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, rozmaryn, dorzucamy sól i pieprz. Wrzucamy pokrojone rzodkiewki oraz marchewki i obtaczamy je w mieszance oliwy i przypraw.
4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, posypujemy parmezanem i zapiekamy od góry jeszcze 5 minut.
Tarta z rzodkiewkami i boczkiem
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 15 plus 30 plus 15 minut
Pikantna tarta z rzodkiewkami i boczkiem – składniki:
Na ciasto:
- 60 ml wody
- łyżka octu winnego
- 120 g mąki
- 120 g mąki kukurydzianej
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g zimnego masła
Na nadzienie:
- oliwa do formy
- 3 jajka
- 140 g śmietanki 30-proc.
- 70 ml mleka
- cebula
- 1-2 łyżeczki tabasco
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g papryki piquillo (np. z puszki) lub innej grillowanej papryki
- 100 g sera cheddar
- pęczek rzodkiewek
- 100 pomidorków koktajlowych
- 100 g boczku wędzonego w plastrach
- kilka listków bazylii
Jak zrobić pikantną tartę z rzodkiewkami i boczkiem:
1. Do ciasta w szklance mieszamy wodę oraz ocet winny i odstawiamy do lodówki na 15 minut, żeby się schłodziły.
2. Obie mąki mieszamy z solą i cukrem, dodajemy pokrojone masło i miksujemy w robocie lub siekamy szerokim, dużym nożem. Wlewamy wodę z octem i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
3. Ciasto rozwałkowujemy między kawałkami papieru do pieczenia lub folii na placek nieco większy od formy na tatrę i znów wkładamy do lodówki (na 15 minut).
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Formę na tartę natłuszczamy i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto, następnie wylepiamy nim dno i formujemy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. grochem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
5. W blenderze miksujemy jajka, śmietanę, mleko, posiekaną cebulę, tabasco na gładką masę. Wrzucamy papryki piguillo oraz ser i znów miksujemy.
6. Rzodkiewki kroimy na pół i kilka razy nacinamy ostrym nożem. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
7. Na podpieczony spód wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy rzodkiewki, pomidorki oraz pokrojone na mniejsze kawałki lub zwinięte w ruloniki plastry boczku.
8. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
9. Gotową tartę posypujemy bazylią i podajemy.
Przepisy: Ewa Wagner
Pokroić i podsmażyć - to za dużo roboty?