Rzodkiewki z patelni

Rzodkiewki z patelni
Rzodkiewki z patelni Fot. Shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Rzodkiewki z patelni – składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • łyżka oliwy 
  • łyżka masła 
  • szczypta soli 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • posiekany szczypiorek i estragon 

Jak zrobić rzodkiewki z patelni:

1. Rzodkiewki czyścimy i płuczemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Listki także płuczemy. 

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wilgotne listki, doprawiamy solą, podsmażamy, aż zmiękną. Zdejmujemy z patelni.  

3. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone rzodkiewki, doprawiamy solą i podsmażamy, aż nieco zbrązowieją (około 10 minut). 

4. Całość skrapiamy sokiem cytryny, posypujemy ziołami. Podajemy na listkach rzodkiewki.  

Pieczone rzodkiewki i marchewki

Pieczone rzodkiewki i marchewki
Pieczone rzodkiewki i marchewki shutterstock

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Pieczone rzodkiewki i marchewki – składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek 
  • 4 marchewki 
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • pieprz 
  • 100 g startego parmezanu

Jak zrobić pieczone rzodkiewki i marchewki:

1. Rzodkiewki płuczemy i kroimy na ćwiartki, marchewki płuczemy i kroimy na plasterki. Czosnek obieramy i siekamy lub miażdżymy. 

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, rozmaryn, dorzucamy sól i pieprz.  Wrzucamy pokrojone rzodkiewki oraz marchewki i obtaczamy je w mieszance oliwy i przypraw.  

4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, posypujemy parmezanem i zapiekamy od góry jeszcze 5 minut. 

Tarta z rzodkiewkami i boczkiem

Tarta rzodkiewkami, pomidorami i bekonem
Tarta rzodkiewkami, pomidorami i bekonem shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 15 plus 30 plus 15 minut

Pikantna tarta z rzodkiewkami i boczkiem – składniki:

Na ciasto: 

  • 60 ml wody 
  • łyżka octu winnego 
  • 120 g mąki
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 100 g zimnego masła 

Na nadzienie:

  • oliwa do formy 
  • 3 jajka 
  • 140 g śmietanki 30-proc. 
  • 70 ml mleka 
  • cebula 
  • 1-2 łyżeczki tabasco 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 100 g papryki piquillo (np. z puszki) lub innej grillowanej papryki
  • 100 g sera cheddar
  • pęczek rzodkiewek
  • 100 pomidorków koktajlowych
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • kilka listków bazylii

Jak zrobić pikantną tartę z rzodkiewkami i boczkiem:

1. Do ciasta w szklance mieszamy wodę oraz ocet winny i odstawiamy do lodówki na 15 minut, żeby się schłodziły.

2. Obie mąki mieszamy z solą i cukrem, dodajemy pokrojone masło i miksujemy w robocie lub siekamy szerokim, dużym nożem. Wlewamy wodę z octem i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki. 

3. Ciasto rozwałkowujemy między kawałkami papieru do pieczenia lub folii na placek nieco większy od formy na tatrę i znów wkładamy do lodówki (na 15 minut).  

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Formę na tartę natłuszczamy i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto, następnie wylepiamy nim dno i formujemy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. grochem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.  

5. W blenderze miksujemy jajka, śmietanę, mleko, posiekaną cebulę, tabasco na gładką masę. Wrzucamy papryki piguillo oraz ser i znów miksujemy.  

6. Rzodkiewki kroimy na pół i kilka razy nacinamy ostrym nożem. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. 

7. Na podpieczony spód wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy rzodkiewki, pomidorki oraz pokrojone na mniejsze kawałki lub zwinięte w ruloniki plastry boczku.  

8. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

9. Gotową tartę posypujemy bazylią i podajemy.
Przepisy: Ewa Wagner