Rzodkiewka, jedno z pierwszych wiosennych warzyw gruntowych, zaostrza smak twarożków, delikatnych sałat. Ta okrągła, nieduża, z ogonkiem – jest odmianą rzodkwi zwyczajnej. Ma sporo witamin: C, A, B6, zawiera kwas foliowy. Bogata jest w potas (235 mg na 100 g) i siarkę. Ma tylko 16 kcal w 100 g. Rzodkiewki nie dość, że są dietetyczne, to jeszcze wzmacniają włosy i paznokcie. Uważane są za naturalny antybiotyk.

Zjadamy całą roślinę, liście są smaczne i zdrowe, można z nich zrobić sałatkę oraz pesto. Nadają się jako dodatek do zupy jarzynowej, można je też udusić i podać jako jarzynkę. Rzodkiewki najsmaczniejsze są tuż po zerwaniu: polecamy ją tylko umyć, rozciąć na pół i schrupać z odrobiną masła i soli.

Można je też usmażyć, upiec na grillu, ugotować i podać podlane sosem. Cieniutkie plasterki można też zamarynować w soku z cytryny.

Rzodkiewki szybko podsmażone 

Rzodkiewki szybko podsmażoneRzodkiewki szybko podsmażone shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Rzodkiewki szybko podsmażone - składniki

pęczek rzodkiewek
łyżka oliwy 
łyżka masła 
szczypta soli 
sok wyciśnięty z połowy cytryny 
posiekany szczypiorek i estragon 

Rzodkiewki szybko podsmażone - przygotowanie 

Rzodkiewki czyścimy i płuczemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Listki płuczemy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wilgotne listki, doprawiamy solą, podsmażamy, aż zmiękną. Zdejmujemy z patelni.  

Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone rzodkiewki, doprawiamy solą, aż nieco zbrązowieją (około 10 minut). 

Skrapiamy sokiem cytryny, posypujemy ziołami. Podajemy na listkach rzodkiewki.  

Tarta z rzodkiewkami i szparagami

Tarta z rzodkiewkami i szparagamiTarta z rzodkiewkami i szparagami shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 55 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Tarta z rzodkiewkami i szparagami - składniki

opakowanie (400 g) ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
2-4 marchewki
pęczek rzodkiewek
garść groszku mrożonego
sól, pieprz
100 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
bazylia, sezam, płatki migdałowe i czarnuszka do posypania tarty

Tarta z rzodkiewkami i szparagami - przygotowanie

Blachę o wymiarach 43 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, na nim rozkładamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Szparagi obieramy, wkładamy na 2 minuty do wrzącej lekko osolonej wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osuszamy na sicie. Marchewki i rzodkiewki płuczemy, kroimy wzdłuż na pół i postępujemy tak samo jak ze szparagami. Groszek również blanszujemy 2 minuty. Pomidorki kroimy na połówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, skrapiamy oliwą. Ostrym nożem dzielimy na 6-9 kwadratów, formujemy brzegi. Na kawałkach ciasta układamy przygotowane warzywa. Posypujemy bazylią, sezamem, migdałami w płatkach, czarnuszką. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.

Pieczone rzodkiewki i marchewki

Pieczone rzodkiewki i marchewkiPieczone rzodkiewki i marchewki shutterstock

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Pieczone rzodkiewki i marchewki - składniki

2 pęczki rzodkiewek 
4 marchewki 
4 ząbki czosnku 
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki rozmarynu 
sól, pieprz 
100 g starego parmezanu 

Pieczone rzodkiewki i marchewki - przygotowanie 

Rzodkiewki płuczemy i kroimy na ćwiartki, marchewki płuczemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy lub miażdżymy. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wrzucamy pokrojone rzodkiewki i marchewki i je obtaczamy w mieszance oliwy i przypraw.  

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, posypujemy parmezanem i zapiekamy od góry jeszcze 5 minut. 

Tarta rzodkiewkami i bekonem 

Tarta rzodkiewkami, pomidorami i bekonemTarta rzodkiewkami, pomidorami i bekonem shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 15 plus 30 plus 15 minut

Pikantna tarta z rzodkiewkami i boczkiem - składniki 

Ciasto: 
60 ml wody 
łyżka octu winnego 
120 g mąki
120 g mąki kukurydzianej
łyżeczka cukru 
1/2 łyżeczki soli 
100 g zimnego masła 
Nadzienie: 
duży pomidor 
oliwa do formy 
3 jajka 
140 g śmietany 30-proc. 
70 ml mleka 
cebula 
1-2 łyżeczki tabasco 
1/2 łyżeczki cukru 
1/2 łyżeczki soli 
100 g papryki piquillo (np. z puszki) 
100 g sera cheddar 
pęczek rzodkiewek
100 pomidorków koktajlowych
100 g boczku wędzonego w plastrach
kilka listków bazylii

Pikantna tarta z rzodkiewkami i boczkiem – przygotowanie 

Na ciasto w misce mieszamy wodę, ocet winny, odstawiamy do lodówki na 15 minut. 

Obie mąki miksujemy z solą i cukrem, pokrojonym masłem. Wlewamy wodę z octem, miksujemy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki. 

Ciasto rozwałkowujemy między kawałkami papieru do pieczenia lub folii na placek nieco większy od formy na tatrę. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.  

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Formę na tartę natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto, z wystającego ciasta formujemy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem, obciążamy np. grochem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.  

Na nadzienie pomidor kroimy w grube plastry, układamy je na kratce z piekarnika, solimy, ręcznikiem kuchenny je osuszamy, smarujemy oliwą i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy 15 minut. Wyciągamy z piekarnika razem z kratką, studzimy i delikatnie ściągamy skórkę.  

W blenderze miksujemy jajka, śmietanę, mleko, posiekana cebulę, tabasco na gładką masę. Wrzucamy papryki piguillo oraz ser, miksujemy.  

Rzodkiewki kroimy na pół i kilka razy nacinamy ostrym nożem. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. 

Na podpieczonym spodzie układamy plastry pomidora, wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy rzodkiewki, pomidorki oraz zwinięte w rulon plastry boczku.  

Zapiekamy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Tarte posypujemy bazylia i podajemy.