Gdzie taniej ogórki, a gdzie twaróg? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na wieprzowinę i drób? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - kaszanka

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (17.04.2021), np. za żeberka wieprzowe, paski zapłacimy 17,99 (1 kg), za kaszankę wieprzową (Kraina Mięs, 500 g) - 3,49 zł przy kupnie dwóch opakowań. Na klientów czeka też wiele atrakcyjnych promocji ważnych do środy (14.04.2021), np. za jabłka  (1 kg) zapłacimy 1,99 zł, a za ogórki (1 kg) - 5,99 zł.

Kaszanka z jajkami

Kaszanka z jajkamiKaszanka z jajkami Fot. Marcin Klaban

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Kaszanka z jajkami - składniki

cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
czerwona papryka
300 g kaszanki
2 jajka od kur z wolnego wybiegu
sól, pieprz
pęczek ziół, np. lubczyku
tosty lub bagietka do podania

Kaszanka z jajkami - przygotowanie

Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę i smażymy 2-3 minuty, aż zmięknie.

Wrzucamy kawałki kaszanki i smażymy jeszcze 5 minut. Wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem oraz lubczykiem, przykrywamy i smażymy 3-4 minuty, aż jajka się zetną. Podajemy z tostami lub chrupiącą bagietką.

Promocje w Lidlu - szparagi

Serię tanich produktów do środy (14.04.2021) oferuje Lidl. Wśród najciekawszych promocyjnych produktów znajdziemy polskie ogórki gruntowe po 9,99 zł za 1 kg, zielone szparagi po 9,99 zł za 500 g. Taniej kupimy też polskiego indyka - nogę w cenie 9,99 zł za kilogram oraz polędwiczkę wieprzową po 16,90 zł za 1 kg.

Szparagi zapiekane w bekonie 

SzparagiSzparagi Fot. Agata Jakubowska / AG

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Szparagi zapiekane w bekonie - składniki

zielone szparagi
tyle samo plastrów bekonu, ile szparagów
1/2 łyżeczki masła
2-4 jajka 

Szparagi zapiekane w bekonie - przygotowanie

Gotujemy wodę w szerokim i wysokim garnku, piekarnik nagrzewamy do 200 st.

Z opłukanych szparagów odłamujemy twarde i zdrewniałe końce. Łodygi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy je i hartujemy bardzo zimną wodą. Osuszone owijamy plasterkami bekonu.

Główki szparagów smarujemy masłem. Tak przygotowane szparagi wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy tylko 10 minut.

Jajka gotujemy na miękko (2,5 minuty od momentu zagotowania wody). Zapiekane szparagi podajemy z jajkiem na miękko i świeżym pieczywem.

Promocje w Aldim - biała fasola

Do soboty (17.04.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. białą fasolę w cenie 5,99 zł za 1 kg oraz Kostelecką Kiełbasę Premium za 6,99 zł (160 g). W atrakcyjnej cenie kupimy też serek wiejski (Mlekovita) za 2,99 zł (500 g) - ta promocja obwiązuje od 15.04.

Fasola z kiełbasą - składniki

Kiełbasa z białą fasoląKiełbasa z białą fasolą Marcin Urban

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Fasola z kiełbasą - składniki

800 g ugotowanej białej fasoli
2-3 papryki (żółte lub czerwone)
6 kiełbasek wieprzowych
3 łyżki oleju
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
1 i 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
6 łyżek posiekanej natki
2 łyżki soku z cytryny
oliwa do skropienia potrawy

Fasola z kiełbasą - przygotowanie

Fasolę moczymy w dużej ilości wody przez noc. Namoczoną płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku około 45 minut, osączamy.

Papryki opiekamy w piekarniku, obieramy ze skórki, kroimy w paski.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kiełbaski. Wyjmujemy, a na patelnię wrzucamy 3 całe ząbki czosnku i smażymy na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dorzucamy paprykę, kiełbaski i fasolę. Mieszamy, smażymy na małym ogniu 2 minuty, przyprawiamy solą i pieprzem.

Pozostałe ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy ze szczyptą soli, mieszamy ze skórkę z cytryny i przyprawiamy. Dodajemy do składników na patelni, mieszamy. Posypujemy natką, przyprawiamy sokiem z cytryny i skrapiamy oliwą.

Promocje w Carrefourze - migdały

Do Carrefoura do soboty (17.04.2021)  warto się wybrać po twaróg świeży (Piątnica), trzy rodzaje, w cenie 3,89 zł za 250 g. Taniej można kupić migdały (Helio) za 34,99 zł za 1 kg oraz boczek rolowany (Karol) za 2,69 zł (100 g).

Ciasto jabłkowe z migdałami

Ciasto jabłkowe z żytniej mąkiCiasto jabłkowe z żytniej mąki Fot. Kamil Zieliński

Na keksówkę o długości 18 cm
Przygotowanie:

Ciasto jabłkowe z migdałami - składniki

jabłko
50 g migdałów
łyżeczka mielonego cynamonu
75 g masła
50 g płynnego miodu
100 g cukru + trochę do posypania
75 ml mleka
2 jajka
150 g mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g płatków migdałowych
masło i mąka do formy

Ciasto jabłkowe z migdałami - przygotowanie

Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Mieszamy z cynamonem, odstawiamy. Migdały siekamy.

Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały, mieszamy na niskich obrotach. Wrzucamy jabłka, mieszamy.

Napełniamy ciastem natłuszczoną i obsypaną mąką formę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem. Pieczemy 40-50 minut w 180 st. do suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu.