Ciasto bardzo czekoladowe
Ciasto czekoladowe Fot. BBS
Na keksówkę
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia i stygnięcia ciasta
Ciasto bardzo czekoladowe - składniki
Ciasto:
130 g mąki
25 g kakao
240 g cukru
80 ml wody
4 łyżeczki oleju roślinnego
2 jajka
60 ml maślanki lub mleka
110 g masła
110 g ciemnej czekolady 53-proc. kakao (deserowej)
Krem czekoladowy:
500 g śmietany 36-proc.
250 g ciemnej czekolady 70-proc.
Ciasto bardzo czekoladowe - przygotowanie
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko) łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników, a następnie powoli dodajemy pozostałe składniki, cały czas mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą, wlewamy masę do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160 st..
Blachę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym. (Przepis Paweł Pojawa)
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą Fot. Paulina Kolondra
Na 12-14 babeczek
Czas przygotowania: 45 minut + czas parzenia herbaty
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą - składniki
Ciasto:
200 g cukru
140 g mąki pszennej
45 g dobrego kakao naturalnego
po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
po 1/2 szklanki mleka (3,2-proc.) i mocnej kawy
Polewa:
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
2/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36-proc.)
6 saszetek herbaty earl grey
100 g cukru
8 łyżek masła pokrojonego na kawałeczki
150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70-proc. kakao)
Dekoracja:
sól maldon (w płatkach) do posypania ciasta
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą - przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 170-180 st. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej wkładamy papierowe papilotki. Mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Następnie mieszamy suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach). Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) przygotowane dołki formy muffinkowej i pieczemy 20 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Jeśli jest oblepiony, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy.
Na polewę w rondlu o grubym dnie mieszamy skondensowane mleko ze śmietanką, wkładamy saszetki z herbatą, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy saszetki (odciskając je, aby oddały jak najwięcej aromatu), dodajemy cukier, zagotowujemy. Gorącą mieszaninę wlewamy do miski z masłem i czekoladą. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie energicznie mieszamy, aby otrzymać gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej, potem krótko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aby polewa się trochę spieniła, pokrywamy nią babeczki. Zanim polewa zastygnie, posypujemy wierzchy babeczek płatkami soli.
Ciasto czekoladowe z chili
Ciasto czekoladowe Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Ciasto czekoladowe z chili - składniki
3 (300 g) tabliczki gorzkiej czekolady
200 g masła
5 jajek
szklanka cukru
czubata łyżka mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta chilli w proszku
Sos czekoladowy:
tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
2 łyżki śmietanki 30- lub 36-proc.
Dekoracja:
wiśnie w syropie albo konfitura wiśniowa
bita śmietana 30- lub 36-proc.
masło i kasza manna do formy
Ciasto czekoladowe z chili - przygotowanie
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając, i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem (nie ubijamy), najlepiej mikserem na bardzo wolnych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i chilli, mieszając. Łączymy z masą czekoladową i nakładamy do natłuszczonej, wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24-26 cm. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 st.
Na sos rozpuszczamy na parze czekoladę mleczną i mieszamy ze śmietanką.
Ciasto podajemy na ciepło z konfiturą z wiśni, bitą śmietaną i sosem czekoladowym.
Czekoladowy sernik piankowy
Piankowy sernik z ubitego mleka skondensowanego Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Na tortownicę o średnicy 23 cm
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Czekoladowy sernik piankowy - składniki
łyżka żelatyny
łyżka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wody
300 g deserowej czekolady
500 g serka kremowego
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
200-250 g mocno schłodzonego w zamrażarce niesłodzonego mleka skondensowanego
Dekoracja:
maliny lub inne drobne sezonowe owoce
po 20 g białej, mlecznej i gorzkiej czekolady
Czekoladowy sernik piankowy - przygotowanie
Dno i boki tortownicy wykładamy podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę razem z kawą mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Ser ubijamy mikserem, aż będzie gładki i puszysty. Do sera dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż się całkowicie rozpuści. Cały czas ubijając, dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę i mieszankę żelatynowo-kawową. Odstawiamy masę.
W czystej misce ubijamy bardzo zimne, niemal zmrożone mleko skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy serowej, a następnie delikatnie łączymy z resztą. Masą napełniamy formę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik stężeje, dekorujemy go owocami i wiórkami czekoladowymi.
Miętowy creme brulée z czekoladową polewą
Creme brulée miętowy Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl
Na 4-6 miseczek
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Miętowy creme brulée z czekoladową polewą - składniki
8 żółtek
80 g bardzo drobnego cukru
500 ml śmietany 36-proc.
3 gałązki świeżej mięty
30 ml syropu miętowego
Polewa:
kilka kostek czekolady deserowej
Miętowy creme brulée z czekoladową polewą - przygotowanie
Żółtka bardzo delikatnie ucieramy z cukrem do momentu, aż zaczną jaśnieć - nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z miętą, aż pojawią się pęcherzyki, ale nie zagotowujemy. Przecedzamy, powoli wlewamy do żółtek, delikatnie mieszając (nie mogą się spienić!), łączymy z syropem miętowym.
Rozlewamy do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, na blachę wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st. na 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń; krem jest gotów, kiedy się zetnie). Następnie schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin.
Po wyjęciu wierzch kremu smarujemy cieniutką warstwą roztopionej czekolady i wstawiamy do lodówki, by czekolada się ścięła.
Orzechowy mus czekoladowy
Orzechowy mus czekoladowy Fot. Marcin Klaban
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia
Orzechowy mus czekoladowy - składniki
200 g ciemnej czekolady (min. 70-proc. kakao)
100 g laskowych orzechów
300 ml śmietany 12-proc.
6 łyżek cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
50 ml likieru pomarańczowego (np. cointreau)
200 ml schłodzonej śmietanki 36-proc.
Orzechowy mus czekoladowy - przygotowanie
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Miksujemy orzechy laskowe na proszek.
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy ze śmietaną (12-proc.), cukrem pudrem, skórką z pomarańczy, likierem i orzechami. Krem rozdzielamy do dwóch misek. Śmietankę (36-proc.) ubijamy na sztywno i połowę dodajemy do jednej miski z kremem.
Do naczynek deserowych nakładamy gęsty mus czekoladowy, potem ten z dodatkiem ubitej śmietanki, wreszcie łyżkę samej ubitej śmietanki. Przed podaniem można schłodzić deser w lodówce lub w zamrażalniku.
Brownies z białą czekoladą i pomarańczą
Brownies z białą czekoladą i pomarańczą Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Brownies z białą czekoladą i pomarańczą - składniki
150 g gorzkiej czekolady
5 jaj
200 g cukru trzcinowego
100 g cukru białego
100 g masła
150 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
100 g łuskanych orzechów włoskich
duża pomarańcza z cienką skórką
100 g białej czekolady
Brownies z białą czekoladą i pomarańczą - przygotowanie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajka łączymy z obydwoma gatunkami cukru, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy siekamy, wrzucamy do ciasta. Sparzoną pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę.
Ciasto przelewamy do formy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. Powinno być z wierzchu chrupkie, a w środku wilgotne. Brownies podajemy na gorąco lub na zimno, świetnie smakuje z lodami waniliowymi. (Przepis Tomek Woźniak)
Ciasto czekoladowe z karmelizowaną papryką
Ciasto czekoladowe z karmelizowaną papryką Fot. Marta Dymek
Na 1 foremkę
Czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia papryki
Ciasto czekoladowe z karmelizowaną papryką - składniki
Karmelizowana papryka:
duża czerwona papryka
60 ml soku pomarańczowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta chilli
łyżeczka mąki
Suche składniki:
125 g mąki pszennej
60 g kakao
110 g brązowego cukru
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Mokre składniki:
3/4 szklanki mleka roślinnego wymieszanego z 1 łyżką octu jabłkowego (odstawiamy na 5 minut)
1/3 szklanki letniej wody wymieszanej z 2 łyżkami zmielonego siemienia lnianego (odstawiamy na 5 minut)
1/4 szklanki gorącej wody wymieszanej z 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i 5 łyżkami neutralnego oleju
Ciasto czekoladowe z karmelizowaną papryką - przygotowanie
Paprykę przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazdo nasienne. Pieczemy 30-40 minut w 220 st., do czasu aż jej brzegi zaczną się lekko zwęglać. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na paski. W małym rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy ze skórką, cukrem i chilli. Kiedy zacznie bulgotać, dodajemy paprykę, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut lub do czasu aż syrop odparuje i w garnku zostanie tylko oblepiona słodkim sosem papryka. Wyjmujemy ją na talerzyk i studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. Suche składniki łączymy w dużej misce, mokre miksujemy w mniejszym naczyniu. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzone kawałki papryki delikatnie oprószamy mąką i układamy na cieście. Pieczemy 30-40 minut. (Przepis Marta Dymek)
Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem
Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut + czas studzenia
Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem - składniki
1/3 szklanki śmietanki 36-proc.
1,5 łyżeczki zmielonej kawy naturalnej
1/4 łyżeczki ziaren różowego pieprzu rozgniecionych w moździerzu
100-120 g posiekanej gorzkiej czekolady
3 białka (4 - jeśli jajka są małe)
łyżka cukru
Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem - przygotowanie
Zagotowujemy śmietankę z kawą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Cedzimy przez gęste sitko, łączymy ze stopioną czekoladą, studzimy. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą czekoladową.
Gotowym kremem napełniamy pucharki. Możemy podać z cząstkami gruszek z syropu albo świeżymi owocami jagodowymi, np. malinami.
Trufle czekoladowe
Brigadeiro - przepis na najbardziej pożądany deser świata Fot. 123rf.com
12 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut +czas chłodzenia
Trufle czekoladowe - składniki
150 ml słodkiej śmietanki 36-proc.
6 łyżek brązowego cukru
200 g czekolady minimum 70-proc. kakao
4 łyżki masła
Dekoracja:
cukier puder
wiórki kokosowe
posiekane pistacje
posiekane orzechy włoskie
kakao
kolorowe posypki
Trufle czekoladowe - przygotowanie
W rondelku zagotowujemy śmietankę z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i delikatnie mieszamy, aż masa będzie gładka. Do masy dodajemy masło i mieszamy.
Masę przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyjmujemy masę i rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtaczamy w dowolnej posypce i przekładamy do kolorowych papilotek. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeśli chcemy, aby trufle miały różne smaki, masę dzielimy na kilka części i do każdej dodajemy coś innego: posiekane orzechy, mocne espresso, koniak lub likier pomarańczowy.