Kruche ciasteczka z żurawiną i skórką cytrynową
Na ok. 20 ciasteczek
Czas przygotowania: 30 minut +czas chłodzenia ciasta
Kruche ciasteczka z żurawiną i skórką cytrynową - składniki
Ciasto:
180 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
120 g masła
żółtko
łyżka lodowatej wody
Dodatki:
200 g suszonych żurawin
świeżo starta skórka z 1 cytryny
cukier puder do posypania
Kruche ciasteczka z żurawiną i skórką cytrynową - przygotowanie
Energicznie zagniatamy ciasto z podanych składników, owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na godzinę.
Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt i kroimy na paski o długości 20 cm i szerokości 3-4 cm. Na połowie długości każdego paska kładziemy żurawiny i skórkę z cytryny. Zaginamy drugą część paska, przykrywając farsz, i sklejamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę i pieczemy na złoty kolor ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Ślimaki kakaowo-waniliowe
Na 30 ciastek
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia ciasta
Ślimaki kakaowo-waniliowe - składniki
175 g masła
70 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
230 g mąki
2 łyżki gotowego kremu kakaowego z dodatkiem orzechów
łyżka kakao
Ślimaki kakaowo-waniliowe - przygotowanie
Wszystkie składniki na ciastka powinny mieć temperaturę pokojową. Masło i cukier umieszczamy w misie miksera. Ucieramy, przez kilka minut, aż otrzymamy jasną i puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy. Dosypujemy mąkę, całość miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy krem i kakao, dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Oba rodzaje ciasta formujemy w kulę, lekko spłaszczamy, schładzamy w lodówce godziny.
Oba ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąty mniej więcej 15 na 20 cm, lekko podsypując je mąką. Jasny prostokąt układamy na oprószonym mąką blacie, na nim układamy ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwijamy jak roladę. Owijamy folią spożywczą i schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Po schłodzeniu ciasto kroimy na 5 mm plasterki, układamy je obok siebie na blaszce, zostawiając odstępy (ciastka lekko urosną). Pieczemy 10-12 minut w 170 st., po czym pozostawiamy je jeszcze przez 2-3 minuty na blaszce. Gdy trochę stwardnieją, przekładamy na kratkę i studzimy.
Ciasteczka migdałowe
Na ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: 35 minut
Ciastka migdałowe - składniki
170 g mielonych migdałów
50 g zmiażdżonych migdałów
20 całych migdałów ze skórką
2 łyżki cukru trzcinowego lub białego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
łyżeczka olejku migdałowego
łyżeczka skórki otartej z cytryny
100 g masła
Ciastka migdałowe - przygotowanie
Mielone migdały mieszamy w misce ze zmiażdżonymi migdałami, cukrem trzcinowym i proszkiem do pieczenia. Jajka rozmącamy z olejkiem migdałowym i skórką cytrynową. Mieszankę sypką szybko zagniatamy z masłem i jajkami na jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 10 mm i wykrawamy foremką ciasteczka.
Blachę do pieczenia wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i układamy ciasteczka. Każde dekorujemy migdałem, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na lnianej ściereczce.
Ciasteczka z matchą, białą czekoladą i orzechami pekan
Na ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Ciasteczka z matchą, białą czekoladą i orzechami pekan - składniki
125 g miękkiego masła (np. wyjętego z lodówki 2 godziny wcześniej)
90 g cukru rafinowanego
70 g cukru brązowego
ubite jajko
150 g mąki
1/2 łyżeczki drożdży
szczypta soli
2 łyżeczki matchy (np. Moya Matcha Codzienna)
100 g białej czekolady
50 g rozdrobnionych orzechów pekan (można zastąpić innymi orzechami)
Ciasteczka z matchą, białą czekoladą i orzechami pekan - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Masło łączymy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, drożdże, sól oraz matchę i dokładnie mieszamy.
Orzechy miażdżymy, by uzyskać drobniejsze kawałki. Białą czekoladę kroimy nożem na grube, nieduże kawałki. Składniki dodajemy do masy i mieszamy.
Na papierze do pieczenia na ciasteczko wykładamy po dwie łyżeczki ciasta w niewielkich odstępach od siebie. Wstawiamy do piekarnika na ok. 8 minut. Wyjmujemy ciasteczka, kiedy ich brzegi będą złociste. Pozostawiamy ciasteczka do ostygnięcia. (Przepis Alexandre’a Couillon z moyamatcha.com)
Markizy z kremem cytrynowym
Na ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia ciasta
Markizy z kremem cytrynowym - składniki
Ciastka:
260 g mąki
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
150 g masła
200 g cukru
jajko
kilka kropli olejku waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
cukier puder do obtoczenia ciastek
Masa:
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
łyżka skórki otartej z cytryny
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
4 żółtka
Markizy z kremem cytrynowym - przygotowanie
Na ciastka mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ucieramy masło z cukrem, a gdy powstanie kremowa masa, wbijamy jajko i dodajemy wanilię. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce mąkę - przestajemy ucierać, kiedy składniki się połączą. Z ciasta lepimy 2 wałki o średnicy 5-6 cm, zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.
Na masę w rondelku na malutkim ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając, sok i skórkę z cytryny z masłem, cukrem, mąką i solą. Po minucie zdejmujemy z ognia. Ubijamy lekko żółtka, dodajemy 2-3 łyżki gorącego kremu cytrynowego, ucieramy i dodajemy do reszty kremu. Na malutkim ogniu, stale ucierając, podgrzewamy tę masę przez 2-3 minuty - do zgęstnienia. Przekładamy do miski, przykrywamy folią kuchenną (inaczej na wierzchu zrobi się kożuch). Studzimy, a w tym czasie kroimy wyjęte z lodówki wałki ciasta w półcentymetrowe plasterki (resztki ciasta znowu formujemy w wałek i wkładamy do lodówki), układamy je na dwóch nienatłuszczonych blachach, pozostawiając odstępy między ciastkami, bo trochę urosną.
Blachy wsuwamy na dolny i środkowy poziom piekarnika i pieczemy ciastka 8-10 minut - na złoto. W połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami - dolna ma być teraz pośrodku. Gotowe ciastka studzimy 3 minuty na blasze. Zdejmujemy i ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze, odkładamy do wystygnięcia. Pozostałe ciasto kroimy w plasterki i pieczemy jak poprzednio. Z ciasta można też ulepić kulę i potem rozwałkować ją, a ciastka powycinać foremką albo kieliszkiem. Ostudzone ciastka przekładamy - po dwa - porcjami masy cytrynowej (najłatwiej wyciskać ją ze szprycy lub worka cukierniczego).
Ciasteczka czekoladowe
Na ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: xx minut
Ciasteczka czekoladowe - składniki
260 g mąki
30 g kakao
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
200 g masła
100 g cukru
jajko
olejek waniliowy
150 g posiekanej deserowej czekolady
60 g posiekanych orzechów lub migdałów
100 g cukru pudru
Ciasteczka czekoladowe - przygotowanie
Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko oraz kilka kropli olejku i ucieramy, aż składniki się połączą. Po łyżce dodajemy suche składniki, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Na koniec wsypujemy czekoladę i orzechy, Wszystko dokładnie wymieszaj i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Z ciasta formujemy wałek i kroimy go w plasterki (5-7 mm). Ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 160 st. Po upieczeniu ostrożnie zdejmujemy ciasteczka z blachy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.