Omlet tamago prosto z Japonii

Japoński omlet tamagoJapoński omlet tamago shutterstock

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Omlet tamago prosto z Japonii - składniki

60 ml bulionu dashi lub innego bulionu
4 jajka
łyżka cukru
łyżeczka mirinu (japońskiego wina ryżowego)
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju

Omlet tamago prosto z Japonii - przygotowanie

Ubijamy jajka w miseczce, dodajemy dashi, cukier, mirin i sos sojowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Prostokątną patelnię do tamago* (15 x 18 cm) smarujemy olejem i rozgrzewamy.

Wlewamy porcję ciasta omletowego i rozprowadzamy je cienką warstwą po całej powierzchni, lekko poruszając patelnią. Kiedy spód się przyrumieni, a wierzch będzie lekko ścięty, rolujemy omlet w kierunku krótszego boku patelni. Na zwolnioną powierzchnię (możemy ją posmarować odrobiną oleju, jeśli to konieczne) wylewamy kolejną porcję masy omletowej, lekko unosimy usmażony wcześniej rulonik, pozwalając, aby masa spłynęła także pod jego spód. Smażymy jak poprzednio i zawijamy pierwszy rulon w kolejną warstwę ciasta. W identyczny sposób smażymy następne warstwy i nawijamy je na poprzednie, aż ciasto się skończy i powstanie gruby omletowy rulon - jak sękacz. 

Zdejmujemy z patelni, kroimy na 6 porcji i podajemy.

*Jeśli nie mamy prostokątnej patelni do tamago, możemy usmażyć omlet na zwykłej okrągłej, najlepiej takiej z powłoką nieprzywierającą. Wystarczy odkroić końce usmażonego na okrągłej patelni omletu, by wyglądał jak japoński rulon.

Omlet podajemy z sosem sojowym i wasabiOmlet podajemy z sosem sojowym i wasabi shutterstock

Omlet tamago można zjeść sam, na przekąskę, można też zrobić tamago nigiri - wtedy cienkie plastry omletu układa się na wałeczkach zakwaszonego ryżu (przygotowanego jak do innych rodzajów sushi; można posmarować ryżowy wałeczek odrobiną wasabi) i obwiązuje to centymetrowymi paseczkami alg nori. 

Tamago nigiri

Omlet podajemy z sosem sojowym i wasabi

Tamago nigiri - składniki

Omlet:
6 jajek
1,5 łyżki cukru
łyżeczka granulowanego bulionu dashi
2 łyżeczki sosu sojowego
2-3 łyżki wody
Oraz:
zakwaszony ryż shari
płat wodorostów nori

Tamago nigiri - sposób przygotowania

Na omlet składniki mieszamy. Smażymy na kwadratowej patelni lub na blasze do pieczenia: wylewamy na patelnię i rozsmarowujemy cienką warstwę ciasta. Gdy się usmaży, rolujemy je i odsuwamy na brzeg patelni. Wlewamy kolejną warstwę ciasta, gdy się zetnie, rolujemy wokół pierwszej. Powtarzamy smażenie, aż skończy się ciasto. Omlet zdejmujemy z patelni, zawijamy w matę bambusową, nadając kształt prostokąta. Kroimy w cienkie plastry.

Płat nori lekko zwilżamy wodą, gdy zmiękną, kroimy w cienkie paski. Z ryżu formujemy wałek, nakładamy na wierzch plasterek omletu i oplatamy nori. 

Do masy jajecznej można dodawać drobno pokrojone warzywaDo masy jajecznej można dodawać drobno pokrojone warzywa shutterstock