Omlet tamago prosto z Japonii
Japoński omlet tamago shutterstock
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Omlet tamago prosto z Japonii - składniki
60 ml bulionu dashi lub innego bulionu
4 jajka
łyżka cukru
łyżeczka mirinu (japońskiego wina ryżowego)
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju
Omlet tamago prosto z Japonii - przygotowanie
Ubijamy jajka w miseczce, dodajemy dashi, cukier, mirin i sos sojowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Prostokątną patelnię do tamago* (15 x 18 cm) smarujemy olejem i rozgrzewamy.
Wlewamy porcję ciasta omletowego i rozprowadzamy je cienką warstwą po całej powierzchni, lekko poruszając patelnią. Kiedy spód się przyrumieni, a wierzch będzie lekko ścięty, rolujemy omlet w kierunku krótszego boku patelni. Na zwolnioną powierzchnię (możemy ją posmarować odrobiną oleju, jeśli to konieczne) wylewamy kolejną porcję masy omletowej, lekko unosimy usmażony wcześniej rulonik, pozwalając, aby masa spłynęła także pod jego spód. Smażymy jak poprzednio i zawijamy pierwszy rulon w kolejną warstwę ciasta. W identyczny sposób smażymy następne warstwy i nawijamy je na poprzednie, aż ciasto się skończy i powstanie gruby omletowy rulon - jak sękacz.
Zdejmujemy z patelni, kroimy na 6 porcji i podajemy.
*Jeśli nie mamy prostokątnej patelni do tamago, możemy usmażyć omlet na zwykłej okrągłej, najlepiej takiej z powłoką nieprzywierającą. Wystarczy odkroić końce usmażonego na okrągłej patelni omletu, by wyglądał jak japoński rulon.
Omlet podajemy z sosem sojowym i wasabi shutterstock
Omlet tamago można zjeść sam, na przekąskę, można też zrobić tamago nigiri - wtedy cienkie plastry omletu układa się na wałeczkach zakwaszonego ryżu (przygotowanego jak do innych rodzajów sushi; można posmarować ryżowy wałeczek odrobiną wasabi) i obwiązuje to centymetrowymi paseczkami alg nori.
Tamago nigiri
Tamago nigiri - składniki
Omlet:
6 jajek
1,5 łyżki cukru
łyżeczka granulowanego bulionu dashi
2 łyżeczki sosu sojowego
2-3 łyżki wody
Oraz:
zakwaszony ryż shari
płat wodorostów nori
Tamago nigiri - sposób przygotowania
Na omlet składniki mieszamy. Smażymy na kwadratowej patelni lub na blasze do pieczenia: wylewamy na patelnię i rozsmarowujemy cienką warstwę ciasta. Gdy się usmaży, rolujemy je i odsuwamy na brzeg patelni. Wlewamy kolejną warstwę ciasta, gdy się zetnie, rolujemy wokół pierwszej. Powtarzamy smażenie, aż skończy się ciasto. Omlet zdejmujemy z patelni, zawijamy w matę bambusową, nadając kształt prostokąta. Kroimy w cienkie plastry.
Płat nori lekko zwilżamy wodą, gdy zmiękną, kroimy w cienkie paski. Z ryżu formujemy wałek, nakładamy na wierzch plasterek omletu i oplatamy nori.
Do masy jajecznej można dodawać drobno pokrojone warzywa shutterstock